Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Стив Ханке: Инвеститорите не поглеждат към България заради корупцията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 05 януари 2013 в 20:09148310
Проф. Стив Ханке. Снимка: БГНЕС

Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите.

Това обяви в интервю за БНР проф. Стив Ханке, известен у нас като "баща на валутния борд".

Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели заради корупцията и съдебната система. Наистина вярвам, че хубавата част от българската история трябва да бъде разказана. Представяйте и положителните срани – не само отрицателните, призова Ханке.

Разбира се, това не отменя факта, че нещо трябва да се направи с корупцията. Тя е ахилесовата пета на България. Ако бъде премахната реално, ще се учудите колко бързо може да расте икономиката, каза още Стив Ханке.

Икономистът коментира и налагането на данък върху лихвите по депозитите:

"Не съм съгласен с това политическо решение - от деня, в който бе обявено. По време на криза не трябва да се влияе на банковата система. В случая това е проциклична регулация. Времената са лоши и не трябва да се влошават още повече с налагането на някакъв данък насред кризата. Иначе регулацията на банките от БНБ е много добра", отбеляза Ханке.
анабел 07.01 2013 в 04:40 10
+ 0
- 0
Не знам точно кое не е вярно и с кое не си съгласен. Какво е останало от Римската империя? Изчезнала е заедно с разяждащата я корупция (виж в Деянията на Апостолите какво се казва, че римският управител държал св. ап. Павел затворник с надеждата "да получи пари от него"). Така и у нас - корупцията ще изчезне, но заедно със самите нас. Иначе не може, това казвам. А колкото до варварите на север, като освободим ние територията, ще дойдат други на нея, с ценности, които ние отдавна сме унищожили по пътя си към самоунищожението: чест, съвест, самоуважение и чувство за общност и смисъл.
Няма какво да се лъжем, че от утре всичко ще се оправи, само защото ще дойде някой със "здрава ръка" и ще ни накара да мислим по друг начин. Предпоставка за премахването на корупцията преди всичко е общественото съзнание и изброените по-горе ценности. Аз лично не вярвам, че е възможно да промениш мисленето на хора, при които 8 от 10 коментират поредния случай на безогледна корупция като: " ех, защо не съм на неговото място ?!", вместо "как не го е срам" или прочие отживелици на патриархалното общество (последното - с ирония).
А, и да добавя, че останалите двама са или отдавна навън, или мислят как час по-скоро да се изнесат!
Арх. 06.01 2013 в 12:55 9
+ 0
- 0
:)
И аз така разсъждавам точно.
Арх. 06.01 2013 в 12:53 8
+ 0
- 0
Банките са едни от главните виновници за икономическата криза, упадъка на нравите и пр.

Лихварството е порок.
Wattie 06.01 2013 в 12:33 7
+ 0
- 0
Не е вярно това, което казваш. Историята показва, че дори "варварските народи" на север от Римската империя в момента са водещи държави в Европа, а от великата Римска империя не е останало почти нищо.

Така и в България. Днес корупция, утре не. Въпросът е да се създадат предпоставки да е възможно да няма корупция. Когато това стане, хората ще се възползват. Ако не се възползват, ще почакат и пак...
Wattie 06.01 2013 в 12:31 6
+ 0
- 0
Много банки по света по време на кризата фалираха именно защото "взеха апартаментите" на хората, които не можеха да си плащат сметките.
анабел 06.01 2013 в 01:23 5
+ 0
- 0
Нищо не може да се направи с корупцията - твърде късно е. Народът, който можеше да осигурява прилични доходи на корумпираните, вече се изнесе зад граница, а останалите намаляват с драстични темпове на принципа на естествения подбор. Остава да се надяваме, че като останат сами и озвереят, всички корумпета ще се самоизядат, което също ще е естествен процес. Звучи зловещо, но в територия, населена с оскотели индивиди, цитатите от учебника по зоология са най-подходящи. Така че повод за оптимизъм има - корупцията наистина ще изчезне от само себе си, някой ден.
Арх. 05.01 2013 в 23:08 4
+ 0
- 0
А как ще фалира съответната банка като ти вземе апартамента, барабар с всички такси и лихви покрити?

Отговор: трудно...почти невъзможно! Трябва някой от шефовете и да се пенсионира с няколко милиона пенсия на месец, отгоре на онези, които е взел, докато я е "управлявал"
Арх. 05.01 2013 в 23:03 3
+ 0
- 0
Дядо ти поп излезе отявлен капиталист ;)
Поп Дръвчо 05.01 2013 в 22:15 2
+ 0
- 0
Това, че нямаш пари за жилище все още не значи, че някоя банка трябва да фалира, за да ти го осигури.
Читател 05.01 2013 в 22:09 1
+ 0
- 0
Да, добра е регулацията на банките, сър Ханке, много добра! Само ще те помоля да дойдеш тук, да имаш нашите доходи и да вземаш кредити за жилище или за допълване на екзистенц-минимума , та да доживяваш до датата на заплатата или пенсията. Тогава ще направя интервю с теб / след половин година/, за да науча колко са ахилесовите пети тук и , въобще, дали ще ти останат пети... А избягвам учтивата форма на обръщение, защото те чувствам като брат, като Бигбрадър...
 
Още от : България
28 май 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.