"Булсатком" спечели седмия мултиплекс

Мая Младенова 07 май 2013 в 13:27 4880 5

"Булсатком" спечели седмия мултиплекс за цифрова телевизия. Снимка: sxc.hu

Сателитният оператор "Булсатком" спечели конкурса за седмия мултиплекс за излъчване на цифрова ефирна телевизия.

Решение за това е взела Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) на 26 април, става ясно от изпратената до участниците кореспонденция.

На второ място в конкурса, само с 0,25 т. разлика в комплексната оценка, остана вторият допуснат кандидат - "Ди Ви Би Ти" АД. Офертата на "Булсатком" за изграждане на седми мултиплекс* е оценена с 25,6175 точки, а тази на "Ди Ви Би Ти" - с 25, 3675 точки. Комисията не е посочила мотивите си и не става ясно с какво едната оферта e надделяла над другата с толкова крехка разлика.

Пред OFFNews представителят на "Булсатком" Пламен Петков коментира, че се надява още това лято, след назначаването на новия кабинет и назначаването на нов военен министър, процедурата по изграждането на седмия мултиплекс да бъде задвижена. Тя е свързана с освобождаване на честоти, които сега ползва Министерството на отбраната. Петров е оптимист, че в следващите години мултиплексът на "Булсатком" ще заработи и ще намери свое място сред конкурентните оператори.

Изпълнителният директор на компанията "Ди Ви Би Ти" Бойко Бочев коментира, че компанията му ще информира Европейската комисия за ситуацията около конкурса. Бочев визира факта, че ръководеното от него дружество обжалва пред ВАС конкурсната процедура, а съдът така и не е завел дело по жалбата от февруари досега. При незавършена процедура по обжалване е обявен и печелившият кандидат.

Досега КРС е издала лицензи за 6 мултиплекса на две дружества, чиято собственост е свързана с банкера Цветан Василев (КТБ). Заради липсата на конкуренция в този сектор Европейската комисия обяви намерението си да заведе дело срещу България в Съда на ЕС в Люксембург. Като отговор КРС откри конкурс за 7-ми мултиплекс. Предварително ясно е обаче, че той няма да може да заработи до датата 1 септември 2013 г. и е съмнително доколко ще промени конкурентната среда.

Решението на КРС подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

*платформа, която излъчва сигнала на ефирните телевизии след началото на цифровизацията на 1 септември 2013 г. Телевизиите би трябвало да избират на пазарен и конкурентен принцип с кой мултиплекс да сключат договор за разпространението си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!