Още не сме стъпили на Марс, а вече сме го замърсили с тонове отпадъци

OFFNews 03 октомври 2022 в 13:18 1948 0

Снимка Getty Images

Хората са оставили над 7,5 тона отпадъци на Марс за 50 години, а човешки крак още не е стъпвал там, съобщи английският вестник Daily Mail.

От Университета на Западна Вирджиния са анализирали масата на всички роувъри и орбитални апарати, изпратени на Марс, като са извадили от тях теглото на още работещите. Резултатът е над 7,5 тона отпадъци.

В това число влизат: изхвърлен хардуер, неработещи космически апарати, разбити на повърхността, като съветският "Марс 2", чието кацане беше неуспешно през 1971 г. Той стана първият обект с човешки произход на повърхността на Марс.

Специалистите се притесняват, че отломките могат да замърсят пробите, събирани от космическия апарат "Пърсивиърънс". Роувърът, който е на Марс от февруари 2021 г., засне подобни отпадъци по време на мисията си.

Хеликоптерът "Инджинюъти" пък засне оборудването за кацане, с което се спуснаха на повърхността с "Пърсивиърънс".

Роувърът "Опортюнити" вече не работи на Марс. През 2004 г. обаче той засне топлинния си щит заедно с отломки, осеяли километри от повърхността.

На Марс вече има девет неработещи космически апарата - "Марс 3", "Марс 6", "Викинг 1", Викинг 2", "Съджърнър", "Скиапарели", "Феникс", "Спирит" и "Опортюнити".

"Опортюнити" тежи 160 кг - колкото хипопотам. Докато се движи по Червената планета, роувърът оставя пътека от боклуци.

От Университета на Западна Вирджиния  посочват, че повечето апарати са цели и за космическите агенции са нещо като паметници, а не боклук. Когато се събере общата им маса обаче, се получава почти 10 тона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата