Откриха как се спира стареенето: със сън от септември до май

OFFNews 09 март 2022 в 14:34 4238 0

Снимка Pixabay

Има ли естествен начин да се спре стареенето на тялото? Да, тайната е сън от септември до май всяка година, отговаря екип от биолози от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, изучаващ жълтокоремните мармоти. Те първи са анализирали стареенето на мармотите в дивата природа. Резултатите от проучванията им са публикувани в сп. Nature Ecology and Evolution и цитирани от БТА.

По време на зимния сън на мармотите (7, 8 месеца) стареенето спира. Това се случва след навършване на 2-годишна възраст и навлизане в полова зрялост.

“Резултатите от различни статистически подходи показват, че епигенетичното стареене по същество спира по време на зимния им сън - обяснява водещият автор Габриела Пиньо.  - Установихме, че епигенетичната възраст на мармотите се увеличава в активния сезон, спира по време на хибернация и продължава да нараства през следващия активен сезон."

Това обяснява защо средната продължителност на живота на жълтокоремния мармот е по-дълга от очакваното съобразно телесното му тегло.

Хибернацията позволява оцеляване при сурови условия, без храна и при много ниски температури.

Зимният сън при мармотите се редува с периоди на метаболитно потискане (седмица, две) и по-кратки фази на повишен метаболизъм, обикновено продължаващи по-малко от ден. Тогава дишането им се забавя и телесната температура пада драстично, до степен на „студени скали“, твърди Даниел Блумстейн от научния екип.

Мармотите изразходват минимално количество енергия. Те изгарят около един грам мазнини на ден. Пестенето на енергия им позволява да преживеят по-дълго без храна. В активния си летен сезон обаче те ядат много, като удвояват теглото си, така че да имат достатъчно мазнини за следващия период на хибернация.

Всички състояния, свързани с хибернацията - намалена консумация на храна, ниска телесна температура и намален метаболизъм, противодействат на процеса на стареене и насърчават дълголетието, обясняват американските биолози. Според тях това забавено стареене вероятно ще се появи при други бозайници, които спят зимен сън.

Изследването е станало възможно благодарение на достъп до кръвни проби от свободно живеещи животни на известна възраст. Анализирани са 73 женски жълтокоремни мармота през целия им живот. Кръвни проби са им вземани на всеки две седмици през 14 активни (летни) сезона в Колорадо. Хронологичната възраст на мармотите е изчислена въз основа на датата, на която младите за първи път са излезли от родните си дупки. Възрастта на мъжките мармоти е трудна за определяне, тъй като те често мигрират от една област в друга.

Заключенията на специалистите може да имат биомедицински предимства за предизвикване на условия за хибернация при хора или човешки клетки - например за запазване на органи за трансплантация или при дългосрочни космически мисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!