Откриха останките от вероятно най-голямата птица, обитавала някога света

OFFNews 09 октомври 2022 в 20:18 9774 1

Останките от гигантската птица

Снимка БТА

Останките от гигантската птица

Чифт крака, принадлежащи на може би най-големия вид птица, обитавал някога нашата планета, са открити във фосилно находище в централната част на Австралия, съобщи БТА.

Гръмовержецът на Стъртън (Dromornis stirtoni), наречен от един палеонтолог "екстремен еволюционен експеримент", съчетава странни анатомични черти. Огромният му клюн се подава от неголям череп, а главата е разположена върху тяло, което се извисява на 3 м и тежи до половин тон. Този гигант е роднина на съвременни птици като пилетата и патиците.

За пръв път останки от тези огромни нелетящи птици са намерени неразхвърляни, разположени приблизително така, както са съществували в някогашното животно.

"Това означава, че трупът е бил цял, когато е бил затрупан - казва Адам Йейтс, палеонтолог и куратор на науките за Земята в Музея и галерия на Северната територия. - Имаме само долните крайници, защото дотам стигнахме, докато копаехме. Очакваме, че голяма част от скелета, ако не и целият, може да лежи там и да го намерим при следващите разкопки."

Вкаменените кости са открити в резервата Алкута - гъсто залесено находище на вкаменелости на 190 км североизточно от Алис Спрингс, с една от най-големите концентрации на останки от сухоземни гръбначни животни в Австралия. Макар че на това място са открити хиляди вкаменени екземпляри, откакто разкопките започват през 1986 г., повечето от тях са разхвърляни фрагменти от различни видове заради наводнения в древността.

Палеонтологът от Университета "Флиндърс" Уорън Хендли, Йейтс и колегите му преди това са сравнили колекция от разбъркани кости на D. stirtoni, открити в региона, и са успели да установят разлика в размерите на мъжките и женските екземпляри. Съдейки по размера на новооткритите кости на краката, изследователите подозират, че останките са от женски екземпляр, който екипът е нарекъл Деб. Те ще направят хистологично изследване, за да потвърдят хипотезата си.

Вкаменелостите на Деб се подготвят за временно излагане в музея тази година. Внимателно почистени и втвърдени с пластмасов ацетат, който запълва всички празнини, костите ще бъдат запазени за бъдещи изследвания.

Следи от гръмовержци са откривани само в Австралия и датират от края на миоцена. На тези птици с малки закръглени крила им липсва специализираната гръдна кост, на която другите птици разчитат за големите си летателни мускули. Живели са в сухите гори и вероятно са използвали огромните си човки, за да поглъщат плодове и друга растителност.

Птицата е достигала максималния си размер и е съзрявала за размножаване 15 години, затова е била много уязвима при променящи се условия в околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови