Ето първата реална снимка на „сянката“ на черна дупка

НаукаOFFNews 10 април 2019 в 18:50 10983 0

Обсерваторията Event Horizon Telescope, виртуална радиочиния, голяма колкото Земята, представи първите си снимки на така наречената „сянка“ на черна дупка. Това е свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката M87.

Това съобщиха учените на пресконференция в централата на Европейската комисия в Брюксел.

"Никога не съм вярвал, че черната дупка в галактиката М87 е толкова голяма, както показваха нашите изчисления. Това, което виждате е резултат от съвместната работа на много много хора. Може би досега сте виждали много изображения на черни дупки, но всички те са били симулации или анимации.

Има диаметър от 100 милиарда километра. Масата на тази черна дупка е 6,5 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Тъмната зона, която виждате в средата, това е сянката на черната дупка, където светлината изчезва от хоризонта на събитията." заяви Хайно Фалке (Heino Falcke) от Университета в Неймеген (Холандия).

Сянката на черната дупка е най-близкото, до което можем да стигнем като образ на самата черна дупка, защото знаем, че е напълно тъмен обект, от който дори светлината не може да избяга. Границата на черната дупка - хоризонтът на събитията, от който е взел името си EHT - е около 2,5 пъти по-малък от сянката, която хвърля и e малко под 40 милиарда километра.

"Днес обявяваме голям пробив за човечеството - днес имаме снимка на нещо, което един единствен човек си е представил преди повече от 100 години през 1915, когато Айнщайн формулира идеята за черната дупка, че голямата маса може да промени геометрията на пространство-времето и да поглъща всичко, което попада в нея.

За мен историята на науката може да бъде разделена на две части - времето преди и след заснемането на черна дупка.

И ето днес е първият ден, от времето след. Искам да кажа, че съм горд с науката, защото тя дава урок на политиците. Урок по сътрудничество, където хора от повече от 40 страни работят заедно, дори в момента такава пресконференция се провежда едновременно в 6 града по света.

С този успех доказваме, че Европа има печелившата формула, с инвестиция от 44 милиона евро, ние казваме, че вярваме във свободата на учените, да взимат решенията и да се доверят на интуицията си", заяви еврокомисарят Карлос Моедас.

EHT свързва телескопи от цял свят, за да образуват безпрецедентен виртуален телескоп с размерите на Земята. EHT предлага на учените нов начин да изучават най-екстремните обекти във Вселената, предсказани от Общата теотия на относителността на Айнщайн, един век, след първото си историческо подтвърждение.

Две черни дупки са в центъра на вниманието на EHT: Стрелец А* (Sgr A*), свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Млечен път и свръхмасивната черна дупка в центъра на друга галактика, наречена М87.

Sgr A* е около 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето, с хоризонт на събитията 44 милиона километра в диаметър (около 30 пъти размера на Слънцето) и на 25 640 светлинни години.

Черната дупка на M87 е много по-голяма. Тя е около 6.5 милиарда пъти по-голяма от масата на Слънцето - около 1500 пъти по-масивна от Sgr A *. Но също така е около 2000 пъти по-далеч, на разстояние от 50 милиона светлинни години, така че видимият й размер трябва да бъде малко по-малък.

"Дори едно дете знае какво е черна дупка, и най-доброто описание всъщност дойде от едно дете - това е просто една дупка, която не може да се запълни", коментира Лучано Резола (Luciano Rezzolla) от Университета "Гьоте" във Франкфурт.

"Може би се чудите, откъде знаем, че е черна дупка? Отговорът е, че съвпада изключително добре с това, което прогнозира теорията"

Повече може да научите в статиите в НаукаOFFNews:

"Ето първата реална снимка на „сянката“ на черна дупка"

"Какво ще видим, когато погледнем в бездната"

"4 неща, които ще научим от първата снимка отблизо на черна дупка"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови