Тол камерите вече ще следят средната скорост на шофьорите

МВР е разследвало Нотариуса и е изпратило всички данни на прокуратурата

Ружа Райчева 08 февруари 2024 в 15:20 9808 0

Главният секретар на МВР Живко Коцев и вътрешният министър Калин Стоянов

Снимка Ружа Райчева - OFFNews

Главният секретар на МВР Живко Коцев и вътрешният министър Калин Стоянов

До няколко месеца камерите на Тол системите ще почнат да мерят средна скорост, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

От 2019 г. България въвежда електронното отчитане на пътни такси – винетки и тол, като съвременен начин за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа. Събраните по този начин финансови средства се ползват за поддръжка и развитие на съществуващите и изграждане на нови пътища, както и за пътната безопасност.

В момента Министерството на вътрешните работи (МВР) работи усилено с Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), така че Тол камерите да започнат да следят и скоростта на шофьорите. Според Стоянов от МРРБ ненужно забавят промените. 

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов попита в какво състояние са камерите в Тол системата и дали наистина ще е възможно да изчисляват средната скорост на шофьорите.

Калин Стоянов отговори, че това е една от основните цели на МВР и се очаква до няколко месеца те да могат да мерят средната скорост на движение. "Това ще се случи и е въпрос на много малко време", каза министърът. Освен това МВР ще разположи и 20 нови камери из страната. Отделно от това има 4 обществени поръчки за 280 броя нови камери.

За Нотариуса

Маноил Манев, който за пръв път води заседание на вътрешната комисия, каза, че е голямо предизвикателство да поеме председателския пост от Десислава Атанасова, която стана конституционен съдия. 

Цвета Рангелова от "Възраждане" попита дали министърът е разпоредил проверка по случая с убития в София Мартин Божанов и дали през годините е имало преписки за него, които да са се "държали на трупчета". 

"Разпоредена е такава проверка, за да видим каква е ситуацията във връзка със сигнали за тези хора. Резултатите от нея най-вероятно ще бъдат предоставени на анкетната комисия, която ще се занимава с този въпрос", отговори Калин Стоянов. 

Министърът потвърди, че МВР действително е разследвало Мартин Божанов - Нотариуса. Той каза, че всички данни по случая вече са изпратени в прокуратурата. 

По-бърз анализ на пробите за наркотици на шофьорите

Христо Терзийски от ГЕРБ попита Стоянов как върви работата с изграждането за ускорени изследвания на проби за наркотици и алкохол. Министърът му отговори, че това за правителството борбата с пътните произшествия е приоритетна тема. 

По думите на Стоянов през тези около осем месеца управление МВР е направило няколко важни крачки в правилната посока и негативната тенденция по пътищата започва да се обръща. Калин Стоянов е на мнение, че мярката с отнемане на автомобил работи отлично. 

В Пловдив, Варна, Бургас и Плевен ще се изградят специализирани лаборатории, които бързо да анализират кръвните проби на шофьорите за наличието на наркотици.

"През тези месеци значително се вдигна броят на установени шофьори с алкохол или наркотици в пробите си, но в момента те спадат", уточни вътрешният министър. 

Ще бъдат закупени още 4 броя специални апарати, които по-бързо да анализират взетите проби за наличие на наркотици в кръвта. 

Вътрешният министър на Турция идва в България

На въпрос от депутата от БСП Иван Иванов за ситуацията на границата ни с Турция Калин Стоянов отвърна, че положението на българо-турската граница в последния месец е значително по-спокойно. 

МВР е отчело намаление на броя нелегални мигранти на границата ни с Турция от 69% през януари 2024 г. в сравнение с броя на нелегални мигранти на границата ни през същия месец предходната година.

"На 15 февруари предстои да ни посети турският вътрешен министър Али Йерликая, тъй че ще продължим в този дух", каза министър Калин Стоянов. 

Министърът подчерта, че информацията на службите е, че не се очаква нова мигрантска вълна. Той акцентира върху важността от комуникация с турската страна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика