Ципрас - прероденият предател Ефиалт от Трахина

Владимир Каролев Последна промяна на 10 юли 2015 в 18:11 24974 56

Владимир Каролев

Историята познава малко предателства, по-известни, по-жестоки и по-срамни от това на гръка Ефиалт от Трахина.

Два дни 300 спартанци и още около 5000 гръцки воини защитават Термопилите от безчетната армия на Ксеркс, който само през първите 48 часа хвърля срещу тях над 50 000 войници, включително 10 000 „безсмъртни“ – най-елитния персийски корпус. Гърците удържат, а моралът на персите се срива и Ксеркс дори започва да обмисля да прекрати кампанията. Вечерта, обаче, в персийския лагер пристига Ефиалт от Трахина, който разкрива на персийските генерали тайната планинска пътека Анопея. Тя пресича скалните откоси на едноименно възвишение Анопея от планината Калидром и минава покрай планинския поток Асоп през планината, водейки в гръб на защитниците на прохода. Трагичният край на историята за цар Леонид, 300-те останали да бранят Термполите спартанци и предателят Ефиалт е известен.

Разказвам ви това, защото гръцкият премиер Ципрас вчера вечерта подписа подобно предателство към собствения си народ. Лидерът на Сириза дойде на власт с обещания да спре да плаща огромния гръцки дълг, да увеличи държавните разходи, да раздаде като истински месия безплатен ток, вода и храна и т.н. Разбира се, без да обясни откъде ще дойдат парите.

Повече от половин година, Ципрас и финансовият му министър Варуфакис разиграваха не само цяла Европа, но и собствения си народ. Попаднали между чука на лъжливите предизборни обещания и наковалнята на суровата реалност, двамата се опитаха да изнудят правителствата от Еврозоната и представителите на МВФ. Гамбитът им не се получи, разтегленият във времето фарс тества реакцията на финансовите пазари към хипотетично излизане на Гърция от Еврозоната, както и раздразни значително европейските гласоподаватели, които все повече се втвърдиха срещу гръцките искания за още сиртаки на чужд гръб. В крайна сметка лидерите на Еврозоната удържаха фронта. Въпреки че американската демократическа партия прати две от икономическите си остриетата (нобелистите Кругман и Стиглиц) да омайват Европа колко е хубаво да налива още пари в гръцкия продънен казан, доста европейски политици успяха да обяснят ясно на народите си, че гръцкият дълг е голям, но след европейската подкрепа е на преференциални условия и не е невъзможен за изплащане (днес разходите на Гърция за лихви са точно толкова, колкото на Великобритания и само с половин процент от БВП по-високи от тези на Франция и Германия).

Докато Ципрас и Варуфакис надлъгваха собствения си народ и Европа, правейки безсмислен референдум и провеждайки активни мероприятия на заседанията в Брюксел (като тайно записване на разговорите), положението в Гърция стана драматично. Въпреки че гласуваха за фантасмагориите на Сириза, гърците решиха за по-сигурно да си изтеглят парите от банките и банковата им система се срина. Икономиката, която тъкмо спря шест-годишното си свиване и щеше да отбележи крехък растеж през 2015, също пропадна – голяма част от инвестициите изчезнаха, значима част от туристите се изтеглиха, търговията изпадна в хаос. Днес, прогнозите са за 3-4% спад на БВП през 2015 в най-оптимистичния сценарий.

Тоест, само за 2015, пропуснатите ползи и загубите, които гръцката икономика ще претърпи от безотговорния хазарт на Ципрас, ще се равняват на 12 000 000 000 долара.
Също като предателя Ефиалт от Трахина, Ципрас предаде избирателите си. Аз, лично, не смятам, че гърците гласуваха рационално и осъзнаваха какво ще им се случи, ако продължат да вярват на глупостите на Сириза. Но пък гласуваха демократично, както на изборите, така и на референдума. Реално, те гласуваха за излизане от Еврозоната, макар и повечето от тях да не са го разбрали.

Вечерта на 9-ти юли, два часа преди изтичане на крайния срок, Ципрас входира предложения за реформи в гръцката икономика с цел оставане в Еврозоната. Тези реформи са точната противоположност на предизборните му обещания и резултата от проведения референдум. По същество, предложенията на Ципрас са много близки именно до предложението на кредиторите, което собственият му народ отхвърли на референдум, организиран от самия него. Атина се съгласява на повишаването на ДДС, увеличаване на възрастта за пенсиониране, премахване на някои пенсионни облаги, увеличаване на корпоративния данък, премахване на доста видове субсидии и провеждане на мащабна приватизационна програма (с уточнение, че не всички от тези мерки са еднозначно позитивни за икономиката).

В крайна сметка, какво постигна Ципрас? Излъга избирателите си, унищожи перспективите за икономически растеж през тази (а вероятно и следващата) година, нанесе директни икономически загуби и пропуснати ползи за над 12 милиарда долара през 2015, настрои огромно мнозинство от европейските политици и народи не само срещу себе си, но и срещу гръцкия народ като цяло, организира безсмислен референдум, като след това предаде народа си, правейки точно обратното на каквото бе решено на този референдум.

Европа и МВФ вероятно ще приеме предложените от Атина реформи и ще позволи оставане в Еврозоната, ако те се спазват. Но предателството на Ципрас ще бъде посрещнато на нож в собствената му партия и от собствения му народ, когато дойде време тези мерки да се гласуват. Вместо да обясни защо повечето от тях са жизненоважни, макар и болезнени в краткосрочен план, той лъга гърците в продължение на почти година, че те са вредни. И те му повярваха.

В Гърция днес имаме един народ, който не иска да бъде спасен, но не иска и сам да се спасява, воден от човек, влязъл в обувките на легендарния предател Ефиалт, който се интересува само от това да спаси себе си. Така че, дори и реформите да бъдат приети от Европа, трагедията изобщо не е свършила. Тя тепърва започва.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2015 в 18:33

Каролев е бог !!!

14.07 2015 в 09:30

Не знам колко му плащат на тоя соросоид, ама ми писна да му слушам пищящия истеричен гласец всяка сутрин в различна телевизия как обяснява, че гърците трябва веднага да се нагъзят на германците и да си разпродадат икономиката за жълти стотинки – като нас, българите.
Гнусар.Същия като Иво Минджев.Бивши „комунисти“ и доносници на ДС, сега първи „демократи“ и борци за „свободен капитализъм“ с държавната баница.

12.07 2015 в 23:23

За съжаление ако Ципрас приеме предложението на Тройката, то тогава Каролев е напълно прав, наричайки го прероденият предател Ефиалт от Трахина. Референдумът наистина се обезсмисля и може наистина да се окаже, че СИРИЗА просто са си едни лъжци създадени с цел ясна само на едни хора с ПАРИ, а обикновените хора пак ще бъдат изиграни и ще платят сметката мислейки, че са свободни. А иначе човешки погледнато БАНКСТЕРИТЕ и ЛИХВАРСТВОТО трябва да бъдат изритани от Европа със силен Шут!

12.07 2015 в 17:25

Това, че живееш някъде, захлебил си от социални помощи, върнал си се от другаде, не придава допълнително тежест на лъжите ти.
Грамотните хора, четем статистики и вярваме на числа, а не на нечии фантазии.
Един съвет: ако случайно живееш в Осло, в никакъв случай не си купувай сега имот, че се надува един балон.. страхотия!

12.07 2015 в 17:12

ПЪРВО- живея в Скандинавието и с учите си виждам, че социализма там вместо да изчезва, се разгаря ,ВТОРО -сега се върнах от Япония изучавайки нейния опит. Не могат да го приемат само предубедени балкански субекти стипендианти на „Отворено общество“, които не искат да знаят какво става в Европа и света от Харватско на запад. ;) До тук спирам дискусията си с чесъна, да му отговаря по -нататък побратима му -лука ;)

12.07 2015 в 17:01

А информацията ти за Япония и скандинавските страни сигурно е отпреди двайсе години щом не си разбрал, че социализма и там свърши

12.07 2015 в 16:55

... аз да съм се бил стегнел да произвеждам, разбираш ли. Говори за себе си бе, не за мен.

12.07 2015 в 16:53

С умна държавна социална политика насочена към човека и неговите нужди. Сега в държава Япония, считана за една от най добре изградените социални държави в света, движеща се по модела на скандинавците от ВСВойна до сега, държавата отпуска 100% начален капитал под формата на държавни гарантирани заеми за раждане на малки и средни фирми, но само на иновации(нови изобретения) като им прави предварително безплатно маркиново проучване , а останалите безработни трудоустроява в тях като наемна работна сила, под зоркото око на силната си правова държава ,наблюдавайки изпълнението на закона и спазваща трудовото законодателство с точките и запетайките, изключваща експлоатацията на труда и несправедливото разпределение на печалбата. Това Япония върши с бюджетния си излишък, като не взима заеми от банките, а правовата държава е ликвидирала всяка корупция в държавната сфера и е одрязала ръцете на елита ва краде. Същото става и в Исландия, която преди 3 години наложи мораториум на плащанията на външния си дълг. Не е лошо да прочетеш още книжки и се осведомиш за РАЗВИТИЯ ОПИТ на демократичния свят ;)

12.07 2015 в 16:52

Нито един конкретен отговор не ми даваш. Това означава, че нито произвеждаш, нито някога си дарявал, сигурно и почти никви данъци не плащаш.
Е, ТИ самия социален ли си?
Не си.
Ако искаш да станеш, аз мога да ти кажа как.

12.07 2015 в 16:42

Ще се стегнеш да произвеждаш блага, а не да седиш пред борсата и чакаш да набараш някоя токсична облигация, от който да ти падне от небето малко мъни мъни. Това ти казвам по-долу, ама знам ,че няма да ме разбереш, защото главата на неолибералиста е с крайно ограничено пространство, пълно само с миража на лесното забогатяване и мечтите да стане за една нощ притежател на МакДоналд или руско-български олигарх за една петилетка, без угризение на съвестта, че придобива парите си с ограбване на останалите от обществото.