Кой е прав за Еврозоната?

Владимир Каролев Последна промяна на 15 май 2015 в 16:55 5156 8

Снимка Александър Михайлов/Булфото

При последното си идване в България икономистът Стив Ханке, когото познаваме като бащата на валутния борд, препоръча нашата страна да запази валутния борд и да остане неформален член на Еврозоната, при който левът е просто един „клонинг“ на еврото. Това предложение влиза в конфликт със стратегията на българското правителство за постепенни стъпки към приобщаване на България към единния европейски валутен съюз. Логично е да се запитаме, кой е прав? Безспорният авторитет Ханке или българското правителство, подкрепено от европейските специалисти?
Колкото и странно да звучи, мисля че .... и двете страни са прави.

Първо, важно е много добре да вникнем в това, което казва Ханке. Той посочва, че след влизането в Еврозоната българските политици ще знаят, че в случай на прекомерно задлъжняване и опасност от фалит, Европейската централна банка ще може под някаква форма да ни спаси от такъв фалит. Следователно, нашите политици могат да започнат да харчат повече, отколкото имаме в бюджета, взимайки все повече и повече държавни заеми, така че в крайна сметка е възможно да се повторим гръцкият сценарий. Този феномен в икономиката се нарича „морален риск“ – едни хора харчат чужди (общи, народни) пари, като знаят, че могат да „приватизират“ ползите, но да „социализират“ загубите. Той е неоспорим и неговото съществуване е в сърцето на повечето проблеми, които днес наблюдаваме в Еврозоната. Аз също съм го посочвал в повечето си статии, посветени на гръцката криза и валутния съюз.

Второ, този риск е придружен и от някои също толкова безспорни ползи. След влизането на страната ни в Еврозоната лихвите по кредитите ще спаднат постепенно и значимо, българският и чуждият бизнес няма да има нужда да поемат разходите по обмяна на лев в евро, българският банков сектор ще влезе под по-ефективните регулации на ЕЦБ, а българските банки ще бъдат равнопоставени с европейските банки при нужда от финансиране от ЕЦБ. Важно е тук да се спомене, че при запазване на валутния борд банковият ни сектор рано или късно ще бъде напълно завзет от чуждестранни участници, които се ползват от преференциалните условия в Еврозоната – по ниската цена на заемния ресурс там.

Трето, казусът на България в Еврозоната е донякъде различен за самите българи, отколкото Гърция в Еврозоната и особено Италия или Испания в Еврозоната. Ако някоя от последните две държави фалира, европейските власти биха били неспособни да съберат достатъчен ресурс, за да ги спасят. Следователно едно тяхно безотговорно поведение би било еднопосочен билет към пълна катастрофа, както за самите тях, така и за цялата Еврозона. Това вече се разбра и вероятно европейските власти ще поемат постепенни стъпки към сериозно затягане на дисциплината в Еврозоната. От друга страна, България е изключително малка страна и дори тук да направим сериозни грешки, централните власти първо ще го забележат отрано и ще ни предупредят, а впоследствие ще могат и да ни спасят без особени проблеми и много шум. Всъщност, дори и да фалираме, това просто би отрезвило самите нас, без да повлече цялата Еврозона.
С други думи, Ханке е прав от теоретична гледна точка и въз основа на две допускания – българите ще си избират безотговорни политици и Еврозоната няма да се реформира значително в посока към по-строги правила и дисциплина. Може дълго да си говорим за валидността на тези допускания, но бих направил само една забележка – ако българите наистина си избират предимно популисти и безотговорни политици идните 20 години, този дългосрочен „морален риск“ от влизането в Еврозоната ще е най-малкият ни проблем – при критичната демографска криза у нас и НОИ с растящи дефицити страната ни ще си е създала далеч по-катастрофални проблеми и кризи. От друга страна, в Еврозоната вече се правят значими стъпки към затягане на дисциплината и ограничаване на възможностите за бюджетна безотговорност.

Българското правителство или поне някои министри също вероятно са прави, ако са искрени в намеренията си да поддържат дисциплинирана бюджетна политика, дори и в рамките на Еврозоната, когато зад нас ще застане мощната Европейска централна банка. Още повече, те знаят, че краткосрочните и средносрочните ползи от стимулираното кредитиране и допълнителното стабилизиране на банковата система ще са огромен тласък за нашата икономика, който може да ни помогне частично в справянето с демографската криза.

В крайна сметка по-голямата част от дилемата се свежда до това какви политици ще си изберем българите да управляват държавата. Ако избираме често некомпетентни и безотговорни хора, които няма да правят реформи (които макар и болезнени за някои, стимулират икономически растеж), проблемите в здравеопазването, образованието, НОИ, социалната сфера и демографския срив ще доведат до фалит България без значение дали сме в Еврозоната или не. Ако пък избираме предимно кадърни и отговорни политици, рисковете от присъединяване към Еврозоната могат да бъдат управлявани ефективно, а ползите ще са значителни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2015 в 00:21

Каролев може и малки деца да яде на закуска, но това няма нищо общо с това дали е прав или не! Виждам, че никой не спори с него, а го удрят по това, че има картонче, но това какво общо има с фактите?? Като някой не е съгласен да даде доводи,а не да плюе!

19.05 2015 в 10:18

Стига с тоя Каролев бе, УФФневс ! Накъдето се обърна, Каролев ръси мозък по всякакви въпроси. А аз мозък от агент на ДС не искам. Защото е болен мозък.
---------------
Р Е Ш Е Н И Е № 20/ 19.12.2007 г.

Три имена Владимир Асенов Каролев
Дата на раждане 31.07.1961 г.
Място на раждане Гр. Варна
Вербувал го служител Милен Йовчев на 20.12.1979 г.
Ръководил го служител Милен Йовчев
Структури, в които е осъществявано
сътрудничеството
ДС-управление 03-01-03
Качеството, в което е осъществявано
сътрудничеството-секретен
сътрудник
агент
Псевдоними Камен
Документи, въз основа на които е
установена принадлежността към
органите по чл. 1
Рег. дневник; картон обр. 4;
протокол № 87/ 1990 г. с
предложение за унищожаване на
лично дело ІА-25879; доклад на МВР
рег. № RB 202009-001-05/01-08-І1642/
24.09.2007 г.
Снемане от действащия оперативен
отчет
1982 г.
Кандидат за общински съветник в общ. София, издигнат от НДСВ

18.05 2015 в 15:50

Добри критикари са тук, но никой не казва какво да се прави! Констатациите са верни, но пътят не е ясен. Не ми се иска, но като гледам само диктатура от 10 год. ще оправи нещата - сега каквото и да тръгне да прави правителството, се намира някой комуто туй не е изгодно и скача да пшротестира - ту медиинските работници, ту животновъди, после миньри, учители, ресторантьори, полицаи и т.н. Какво да правим? Мисля, че трябва се изчака да тръгне поне едната реформа, например здравната и после ще видим! Съдебната също не е за пренебрегване, но ще е изключително трудна - да не мислите, че съдебните работещи ще са съгласни да им разбутват "настройките"?

17.05 2015 в 19:06

Каролев поне на идеи го докарва. Проблема е че за 25 години видяхме много такива дето теоритично говореха хубави неща, а после нищо не направиха. През този така наречен преход се нагледахме на експерименти, така и така сме във блатото ще бъде интересно да видим човек като Каролев на властова позиция и какво ще направи с нея. Уви все още в държавата има прекалено много ляво мислещи хора мразещи идеите за "свободен пазар" и Каролев едва ли ще получи шанса да се докаже.

16.05 2015 в 13:20

Каролев няма ли да пукне най-сетне, та да ни отърве от вредното си присъствие?

15.05 2015 в 22:05

Симонов,прав си ама не точно!
Замисли се какъв е %-та на гласувалите българи през последните десетина години , какъв е %-та на купените гласове,манипулираните гласове и гласовете фантоми и каква е етническото съотношение на гласувалите(през 90-те ДПС със зор прескачаше бариерата за влизане в парламента , а какъв % имат на последните избори) и ще разбереш , че хората всъщност не са толкова прости,невежи и алчни!
Големия проблем на българина е , че е свикнал да оцелява сам(без да разчита на никого)! Едни 500год той не имал собствена държава и е възприемал държавния апарат не като някой който се опитва да му помогне,не като някой който работи за неговите интереси и добруване,не като ръководен орган излъчен от самите българи , а като враг(какъвто е била всъщност).Резултата е , че българина някак си е загубил способността да гради държава! Той гледа на нея като на някаква пречка , като на някакъв паразитен организъм който живее на гърба му и той трябва да оцелява не благодарение а въпреки държавата(както е било 500год).Точно поради тази причина в България силно се неглижират политзолумите и обикновените хора вместо да си стегнат управниците се ограничават с по някоя псувня след втората ракия.И на следващия ден вече изтрезнели пак следва..."дий , краста , дий"! Та така. Докато обикновения човек не осъзнае , че държавата това е той(персонално той) нещата ще са си все същите , независимо от простотията,невежеството и алчността!

15.05 2015 в 18:09

Като има прост, невеж и алчен народ, ще има прости, невежи и алчни политици!

Проста производствена система - боклук вкарваш, боклук изкарваш.

15.05 2015 в 17:39

Г-н Каролев е вреден за България. Пълно е с такива празнословци като него.Мало радим висше смрадим.