Схемичка – разкази от Централата

Николай Фенерски 09 януари 2020 в 11:58 7543 0

- Пеци, твоята фирма с катафалка е една от десетте, с които ще сключа такъв договор. В цялата област. Но само ти си ми приятел и мога да ти споделя повече. - Асен млъкна, отпи кафе и се вгледа в събеседника си да установи какъв е ефектът от думите му.

Пеци обаче се правеше на недостижим. Зяпаше престорено безучастно, все едно далаверата не го вълнуваше. Наблюдаваше малкото минувачи през прозореца. По главната улица на градчето те винаги бяха толкова. Увеличаваха се само по празниците, когато такива като Асен се завръщаха за два дни. През останалото време емигрантите бичеха брутен вътрешен продукт в София. Преди десетина години главната беше по-оживена. Но хората намаляха. И продължаваха да намаляват. И планираха още да намалеят. Тоест, сегашният им план на тези двамата бе свързан с тази популация. Мъжете вече не бяха в първа младост, навършиха 46 и все по-често дочуваха вести за инсулти и инфаркти сред своите връстници. Замисляха се за смъртта и от друга гледна точка.

- По колко погребения на месец имаш? - попита Асен делово.

- Различно е. През зимата и ранна пролет са повече. Стигам до двайсет и пет.

- Грубо на година по 250.

- Толкова.

- Средната печалба ти е по 200 на човек.

- Щом казваш.

- Няма да ти искам повече от 10 процента.

- Класика. - Пеци спря да зяпа навън и се обърна към Асен фронтално. - Каква ти е далаверата? Пет хиляди на година нищо не са. От десет фирми да ги докараш петдесет, пак не е кой знае какво.

- Казвам ти. Но предупреждавам. Това е само фантастика. Нито си го чул, нито може да стане реално. В договора единствено официалната информация, плащаш ми за консултации. Иначе има момент на доверие в доставките. Ще е ясен критерият, по който се установяват моите доставки. При спорните моменти няма да искам нищо. Но в официалния протокол ще има една отметка, че моята фирма е извършила услуга. Това ми трябва за втория договор. С Пенсионния фонд. Ще спазваме етиката. Не сме престъпна група. Стари неработещи ергени над 45 може. За какво са ни? Пенсионерите обаче са приоритет. Идеята е да са по-млади пенсионери. За осемдесетгодишен няма смисъл. Нали разбираш, той я взима пенсията още година, я не. Но ще се изчислява по здравен статус от петдесет до седемдесетгодишните приблизително още колко години евентуално е можело да взимат пенсия. Примерно на петдесетгодишен здрав пожарникар пенсията е 700 лева. И напълно реално е да я взима в продължение на още 30 години. В договора с Фонда записваме една трета от тази възраст, тоест 10 години. Те ми превеждат осемдесет процента от 700 лева месечно, умножено по 120 месеца, тези 10 години, което е 67200, и са доволни, че са си спестили 20 години плащания. Събират се немалки суми, можеш да изчислиш. Имат интерес и вече е уговорено. Тук вече идва мръсната работа, която остава за моята фирма. За щастие, има стотици начини да се направи доставката. Разполагам със списъците от ГРАО, имам цялата информация за града и общината – кой какво е работил, каква му е пенсията, на каква възраст е, от какво боледува.

- Няма ли да те гризе съвестта?

- За какво? Това са излишни хора. Тежат на бюджета. Ние ги издържаме с данъците си. Работим двойно и тройно заради тях. И при тази демография все по-зле ще става. Погледни по-широко на нещата. Това е само бреме за обществото. Всъщност всички трябва да ми бъдат благодарни, че се наемам с тази задача.

- Викаш стотици начини. Нали няма да...

- Не бе, спокойно. Нищо такова. Без насилие. Тихо и кротко. На хората, които имат информация във фирмата, съм забранил всякакви подобни пориви. Даже и на шега да не го казват. Подписали са поверителна декларация, че ще действат единствено по зададените правила. Всички ходят в аптеките. За аспирин, най-малко. С фармацевтите сме се разбрали, те взимат твърдо на всеки отделен случай. Химията е вълшебна наука. А ако случайно някой не посещава аптеката, то има разни здравословни хобита. Може например да ходи по планините. А там е опасно. Има високи скали. Може да се подхлъзне, да падне. Следиш ли ми мисълта? За такива индивидуални казуси при мен на работа е един специален агент. Той си знае работата, пенсионер от службите. На него му имам доверие и процентите му са различни от останалите. И най-важното, не е алчен, не се опитва да стане съдружник.

- Нещата може да излязат от контрол, обаче. Да заподозре някой нещо.

- Когато има план и одобрение отгоре, няма страшно.

- По принцип съм за. С колко предвиждаш да се вдигне оборотът?

- Поне на 50 процента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови