Разказите, които не се паднаха на матура

Венци Мицов 15 юни 2022 в 11:12 15009 0

ПРЕДГОВОР

Както знаете, на национално външно оценяване по български език и литература след 7-ми клас тази година се падна разказ с името "Талисманът", чийто автор, Красимир Бачков, се оказа почитател на извънземните, Майка Евразия, дядя Вова и панславянската ос.

Това, разбира се, предизвика редица коментари и вълна от възмущение, а самият автор, горд, че разказът му (който, в интерес на истината, ако да не е кой знае какво, не е и чак толкова лош) е извършил пробив, въпреки че Сорос не стои зад него, както стои зад други автори.

С цел да разведря обстановката в този напрегнат ден аз реших да разкажа една история, която никога не се е случвала. Аз обикновено такива истории разказвам.

И днешната не прави изключение. Когато реалността изглежда като измислена от български писател, фен на Путин и извънземните, то защо да не си измислим друга такава...

И така, нека видим какво се случи преди няколко дни в една несъществуваща канцелария на МОН.

РАЗКАЗИТЕ, КОИТО НЕ СЕ ПАДНАХА НА МАТУРА

Часът беше около 09,45, когато в канцеларията на МОН влезе експертът Софроний Гроздов. В ръката си той носеше папка с клеймо на министерството, а в другата - табличка с кафе, чай и капучино.

В канцеларията седяха няколко души, които съставляваха комисията, която трябва да състави темата за национално външно оценяване по български език и литература след 7-ми клас.

В комисията бяха различни светила на науката, сред които доц. д-р Спазмалгон Сметанов от Свободния университет за опера, балет и кючек от Мадан, професор Хортензия - Артемида Хаджихасан Каратопрътлиева - Джоунс от колежа за литература и нутриционизъм, както и д-р Жоржет Сланинов, безспорен експерт в областта на специфичните диалекти на Радомир, Батановци и квартал Бела Вода в Перник.

- Здравейте, колеги - обърна се към всички Софроний Грозданов, - радвам се, че сме се събрали, за да преценим кой разказ от предложените днес да влезе в тестовете и матурите тази година.

Доц д-р Спазмалгон Сметанов намести очилата си и поиска думата.

- Уважаеми колеги, искам да кажа, че съм изключително впечатлен от разказите тази година.

Експертът Грозданов кимна утвърдително.

- Да, тази година имаме тотален плурализъм. Имаме разкази, които ни бяха изпратени от всички политически квоти в парламента. И сме ги включили в базата данни, за да няма сърдити и недоволни после.

Професор Хортензия - Артемида Хаджихасан Каратопрътлиева - Джоунс отпи от капучиното си и погледна в текстовете пред нея.

- Да ви кажа, разказите са чудесни. Например този, изпратен ни от квотата на ГЕРБ - "Момчето и магистралите". Чудесен разказ, в който малкият Дани решава да напусне България, защото тя е изостанала в инфраструктурно отношение. Но тогава идват добрите батковци и започват да правят магистрали. Така Дани остава в родината си и преуспява, благодарение на инхаус процедурите...

- Под секрет, авторът на този разказ е един комшия на Дани Кирилов и го е използвал за прототип - каза експертът Грозданов, - но аз си имам друг фаворит. Това е разказът, изпратен ни от квотата на Продължаваме промяната. За малкия Щерю, който си мечтал да завърши Харвард...

- Чудесен разказ. Писан е от майстор - допълни д-р Жоржет Сланинов, - най-силен е моментът, в който малкият Щерю се среща случайно с Асен Василев. И особено силно е стихотворението, което Асен му казва в подлеза пред ЦУМ:

"Хайде, Щерю, да вървим
Харвард ний да покорим,
ти си истински атлет,
мятай се на самолет,

винаги бъди готов
като Кирето Петков."

Тук цялата комисия изръкопляска на чудесните стихове, които някой истински гений бе сътворил. 

- Авторът май е вуйната на някакъв депутат от ПП - каза експертът Грозданов, - чудесен текст е написала, изпълнен с оптимизъм, зареждащ и надъхващ.

Доц д-р Спазмалгон Сметанов обаче не изглеждаше особено доволен.

- Тук от квотата на ИТН са ни изпратили нещо, което обаче не ми прилича на разказ - каза той.

- Всъщност е нещо като разказ, но в рими. Нещо, като "Кентърбирийски разкази" на Чосър, но по-скоро в модернистичния етно стил, познат напоследък като "Ръгъдъ-дъгъдъ-дъг" - поясни експертът Грозданов.

- Колега, всъщност това наистина е попфолк разказ в рими, който разказва за борбата на суверена, чиято еманация се явява Тошко Йорданов - допълни професор Хортензия - Артемида Хаджихасан Каратопрътлиева - Джоунс.

- Точно така - потвърди Грозданов. - Имайте предвид, че самият текст съществува и като песен, чиято музика е написана от известния композитор модернист Иво Молов Гугутката. Ето, вижте например тук как поезията разказва история:

"Той ваксините разкри
и с Чорбанов ги разби,
но им някой завидя
и Чорбанов разболя.

Ала Тошко е корав,
винаги излиза прав."

- Не знам, на мен си ми харесва разказът, който ни изпратиха от квотата на СЕМ. "5G-то, което ни убива". В този разказ историята на Саламка Паунова от Крушовица, която сама, с голи ръце изскубва 5G мрежата в родното си село и спасява гълъбите, гугутките, синигерите и още различни хвъркати е чудесен. Почти съм сигурен, че автор на този разказ е самата шефка на СЕМ - рече доц д-р Спазмалгон Сметанов.

- Да, момента, в който накрая Саламка се появява с малко гълъбче в ръка, докато благодарните и съселяни трошат мобилните си телефони, скандирайки "Да живее Путин, долу украинските фашисти, смърт за Майдана", ме накара лекичко да се просълзя - каза експертът Грозданов.

И така комисията довърши кафетата си и единодушно гласува тези творби да бъдат част от предстоящите изпити и матури.

След това всички си стиснаха ръцете и се разделиха, за да влязат в други комисии, където тяхната експертиза щеше да вземе още дузина важни решения за образованието на рОдината...

ЕПИЛОГ

И с това тази история свършва. Както се казва, тя не се е случвала никога. Но честно казано, аз не бих бил толкова сигурен, че не се е случвала.

Знаете ли. Бил съм член на различни комисии. И в някои от тях се случваше горе-долу това, което ви представих малко по-горе в този измислен от начало до край текст.

Живеем във времето на бездарниците. Бездарниците се отличават от талантливите по това, че нямат собствено мислене, а ползват чуждо.

Живеем във време, в което не бива да формираме собствено мислене. И за това учете децата си не да мислят, а да повтарят. Да повтарят до припадък чуждите тъпотии.

Сорос, Путин, Байдън, Макрон, НАТО, СЗО, а бе каквото чуят, да го повтарят.

Да, така децата ви ще станат по-тъпи и от вас...

...но поне ще успеят в живота...

И кой знае, може би някой ден някой техен разказ ще се падне на матурите. И в този разказ ще се разказва как една патка мислила, мислила и умряла...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews