Путин и възраждането на СССР

Дмитрий Чупраков за OFFNews 15 февруари 2023 в 10:30 8004 7

СССР

Снимка GettyImages

СССР

Огромен брой от поддръжниците на руската инвазия в Украйна са аудитория с комунистически възгледи. Според тях, веднага щом Путин завземе Украйна, той ще постави западния свят на мястото му и по този начин ще започне възраждането на бившия СССР.

В либералните кръгове това виждане за случващото се също е широко разпространено. Днес президентът на Русия, чрез своите действия и пропагандни разкази, периодично провокира разгорещени дискусии за възможното възраждане на СССР.

Отношението на Путин към СССР

Ако следите руския пропаганден наратив, тогава вероятно имате впечатлението, че според Кремъл Съветският съюз е унищожен от едни предатели, които са продали страната на американците, а Путин е твърд борец за СССР, който се е постарал да спаси съветската империя от разпад.

Нещата обаче са малко по-различни.

През 1990 г. Владимир Путин като съветник се присъедини към екипа на политика Анатолий Собчак, който беше на страната на демократите, борещи се срещу съветската система. Ако приемем гледната точка на Кремъл и неговата пропаганда за тези събития, то от думите им излиза, че Путин е този, който „съсипа страната за американски пари“. Между другото, през август 1991 г., по време на победата на демократите над съветския режим, зад Борис Елцин по време на историческата му реч на танка, застана настоящият началник на Националната гвардия и един от най-близките хора на Путин, Виктор Золотов.

Приятелят на Путин Виктор Золотов по време на историческата реч на Елцин върху танк

„Разпадането на страната, разпадането на Съветския съюз е преди всичко резултат от господството на комунистическата идеология в политиката, в държавното строителство, в икономиката“ - така Путин обвини комунистическата идеология за разпадането на страната през 2000 г. в интервю за вестник Le Figaro.

Путин не е Сталин

Сталинизмът е култ към резултатите.

Сталинисткият подход поставя като основна цел победата на всяка цена и счита всички жертви, направени в името на победата, за оправдани. Ако сте успели да спечелите войната, да построите градове, фабрики, фабрики, комунизъм в крайна сметка, от гледна точка на съветската идеология, това е успех и всички разходи, дори под формата на човешки животи, са оправдани в името на постигнатия резултат.

Путинизмът вече е във война от около година с държава, която е десет пъти по-бедна, няколко пъти по-малка по население и има същите проблеми като постсъветската държава. Въпреки това Кремъл не се колебае да представи превземането на украинския Соледар с 10 000 жители като изключителен успех на руската армия. Путин много иска да бъде Сталин, но тези опити изглеждат жалки.

При Сталин пропагандата беше силно обвързана с вертикала на държавата. Ако някой вестник публикува рубрика, критикуваща работата на министерството, то няколко месеца по-късно в този вестник вече може да бъде отпечатана смъртна присъда за тези министри. Пропагандата на Путин редовно избухва в сълзи, оплаквайки се от врагове и саботьори в системата, които осуетяват плановете на Кремъл. Но въпреки това и въпреки очевидните провали във войната, които дори самата пропаганда признава, през цялата година в съдебната зала не се появи нито един военачалник, нито един министър или представител на специалните служби. И това въпреки твърденията на пропагандата, която обвини представителите на спецслужбите, че са подвели Путин за състоянието на украинската армия.

Цяла година дори нямаше оставки, а само премествания от една длъжност на друга. За Путин е по-важно да демонстрира здравината на системата и нейната лоялност. За грешки и грешни изчисления не наказва никого в рамките на своята система.

„Кой и на какъв етап е подвел министъра на отбраната? Отне 300 хиляди мобилизирани. Армия от 1 милион 150 хиляди и къде е? Същото ли е с оръжията в складовете или все още съществува (армията)?" - цитат на телевизионния водещ и руски пропагандист Владимир Соловьов в ефира на неговото шоу.

Идеология.

Огромната разлика между путинизма и комунизма е в идеологията.

В Съветския съюз, за ​​разлика от днешна Русия на Путин, имаше силна идеологическа основа. Хората живееха в бедност, но вярваха, а някои се преструваха, че вярват, в „светлото бъдеще“ на комунизма, до което съветското общество със сигурност щеше да стигне рано или късно.

В Русия на Путин няма идеология.

Пропагандата в Русия и самият Путин не говорят за бъдещето на Русия, какво трябва да бъде то и как да стигнем до него. Вместо това пропагандата убеждава хората, че всичко е наред, нищо не трябва да се прави и всичко ще доведе само до проблеми. Това е основната разлика с комунизма.

Идеологията за режима на Путин е като окована и твърда рамка, в която путинизмът ще трябва да маневрира трудно. Лишен от идеология режим е по-гъвкав и адаптивен.

Без идеология днес Путин може да бъде либерал на среща с бизнесмени, утре да стане комунист на годишнината от Сталинградската битка, вдругиден, като дълбоко религиозен човек, да се появи в телевизионен репортаж от църква пред икона на православен празник. И няма значение, че тези роли директно си противоречат.

Ето ви един пример за парадоксалност - новият герб на района на Пенза. Щит с императорската корона и лентата на Ордена на Ленин

Идеологията на Путин може да изглежда подобна на комунистическата за някои и има елементи, напомнящи за комунизма.

Вярно е, че освен тези характеристики на Съветския съюз, все още има елементи, напомнящи за Руската империя, Хитлеристка Германия и дори либерална и демократична Русия. Путин не възражда СССР и няма да го направи, няма да стане и Хитлер. Единственото нещо, което той наистина иска, е да запази властта си по някакъв ефективен начин, било то под знамето дори на комунистите, дори на либералите.

Но да завършим с цитат от самия него:

„Имаше период в живота ми, когато се интересувах от ученията на марксизма-ленинизма. Чета много и с интерес. Но докато пораснах, узрях, истината ставаше все по-очевидна за мен - че всичко това не е нищо повече от красива и вредна приказка. Вредна – защото внедряването или опитът за прилагането у нас нанесе огромни щети“ – Владимир Путин 1991.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  -480

  7

  Октим

  18.02 2023 в 13:32

  И този блатен плъх не разбра, че нещо, което по начало е изродено, никога е може да бъде възродено!

  1000

  6

  Минал Заминал

  18.02 2023 в 00:18

  Дребен милиционер, помислил, че е голям. Крадците около него му го пригласят. Къде е биомасата им, обаче ? Ко стана с т.н. руска душа ? Тъпаците мрат на фронта, хитрягите лаят и араламбят по телевизията.

  929

  5

  Diogen

  15.02 2023 в 17:19

  Путин е много по-лош от Сталин, защото е пепелянка - хапе от засада.

  145

  4

  Джендо Джедев

  15.02 2023 в 13:21

  Путя е типичната фурнаджийска лопата, която ще се завърти във всяка посока, стига да се закрепи на власт. Тоя има някакви МНОГО тежки психични проблеми, свързани с властолюбието. Явно не е имал щастливо детство.

  22553

  3

  dolivo

  15.02 2023 в 13:15

  Сталин поне е имал стабилна идеология, макар и мракобесна и грешна

  И разбира се, че джуджето в началото е събирало власт и средства като се е борило ьа демокрация

  Малко ли пари окрадоха, които през крив макарон щяха да видят, ако нямаше инвестиции

  Сега се е побъркал просто, обикновен мафиот с грандомански комплекси

  4638

  2

  Того

  15.02 2023 в 11:54

  Един треторазряден агент на КГБ толкова си може. Хубавото, е че след Путин империята на злото ще се разпадне и много народи, включително и българския, ще ускорят своето развитие и просперитет.

  2104

  1

  Mateevk

  15.02 2023 в 11:03

  Всъщност някои определят путинизма и руския рашизъм като особен вид многолик фашизъм, тоест фашизъм, поднесен в различни опаковки - за всяка аудитория по нещо.
   
  X

  За и против Гей парада