Quantcast

Преврат

Евгений Дайнов Последна промяна на 22 февруари 2014 в 19:54 37072 85

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Ако в събота, 22 февруари се информирах само от програма „Хоризонт” на БНР, щях да си помисля, че в България се е случил държавен преврат. Че страната вече е подала молба за членство в Евразийския съюз, а на жълтите павета спешно се работи по възстановяване на мавзолея.

Защото онова, което чух от „Хоризонт” беше издържано – едно към едно – в духа на външнополитическите коментари от времето, когато нямаше „Хоризонт”, а „Първа програма на радио София”. Т.е. преди 1971 година.

В момента, в който цивилизованият свят се радваше на политическото (т.е. без гражданска война) решение на кризата в Украйна, от „Хоризонт” разбрах:

- Че в Киев никога не е ставало дума за граждански протести. Напротив, там в продължение на месеци е текъл опит за държавен преврат, организиран от нацисти, антисемити и главорези.

- Че тези нацисти, антисемити и главорези са били окуражавани и подкрепяни от „западните лидери”.

- Че в последните седмици, когато нещата са зациклили, „западните лидери” са решили да ги радикализират, за да накарат демократично избраното правителство да отстъпи пред главорезите, нацистите и антисемитите.

- Че тия „западни лидери” са лишени от всякакъв морал и принципи; и само поради присъщата им злоба и подлост са решили да разкатаят фамилията на украинския народ – да му наложат хомота на членство в ЕС.

- Че, освен това, коварни външни сили са пратили снайперисти (нещо, което правят от 1956 година), които да стрелят по мирните протестиращи (вероятно по жените и бабите на нацистите, антисемитите и главорезите), за да свалят демократично избраното правителство, опитващо се да спаси украинския народ от лапите на европейците.

- Че в крайна сметка са виновни американците, защото именно те били пратили снайперистите срещу украинците, за да си го мерят с руснаците; така бил казал един руснак, който много ги разбирал тия геополитически работи. Този руснак също бил казал, че Русия и една-две други държави се опитват да спасят света от американския ботуш – дори да помогнат на ЕС да се освободи от американското робство – но това била сложна задача.

- И че всеки, който гледа Украйна и вижда граждански протести срещу вероломен олигархичен режим, безчинства на неговите униформени служители, потискане на права – и цивилизовано решение, постигнато с помощта на три съседни европейски страни (плюс омбудсмана на Русия) – че всеки такъв човек е или идиот, или се прави. Или е агент на „западните лидери” и американците.

Всичко това можехме да прочетем в руските про-путински сайтове ден, преди да го чуем от „Хоризонт” (или да го чуем от устата на руския посланик във Вашингтон в интервю за СиЕнЕн). Но путинова Русия е това, което е – и затова от нея не се очаква обективност или привързаност към неща като журналистически стандарти или Всеобщата декларация за правата на човека. Там превратът отдавна е минал и тезата, че за всичко са виновни американците си е техният, след-превратаджийски стандарт.

В България, пардон, превратът още не се е състоял. Още има стандарти и права. Затова онова, уважаеми, което ми съобщава „Хоризонт” все едно, че превратът вече се е състоял – това не е журналистика. Защото това е опит, при липсата на преврат в действителността, поне да се проведе преврат в информацията.

Именно поради тази същност на случващото се не споменавам имена. Ако ставаше дума за авторски текстове, публикувани на хонорар в „Дума”, в. „Атака” или на страницата на желаещите България да влезе в Евразийския съюз – тогава спорът би бил с авторите. Но в случая става дума за общественото радио, което обичаме от десетилетия и на което с удоволствие плащаме, за да съществува и ни информира. И да продължава да бъде информационният лидер.

Това, в събота обаче, не е информация. Това е „ТАСС е упълномощен да съобщи” от времето на Брежнев. Като например: „ТАСС е упълномощен да съобщи, че на 20 август 1968 година СССР е въвел войски в Прага, за да помогне на братския чехословашки народ да отблъсне опита за преврат, провеждан от орди главорези и нацисти в полза на техните западни господари, целящи да откъснат страната от социалистическия лагер и да я хвърлят в хищните лапи на западните колонизатори.”

Така повече не може. В Русия, Беларус, Узбекистан – може. И се случва всеки ден. Тук обаче – не може.
Защото, както се скандираше през зимата в центъра на София:

ТУК НЕ Е МОСКВА!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2014 в 16:54

"Юлия, не е нормално в 21 век в главата Ви да дрънкат петолъчки, калашници, Ленин и Сталин. Впрочем същото се отнася и за т.н. Професор Балкански. Новото Ви определение би трябвало да бъде - "български патриоти - Путиноиди""
Да, не е нормално, но тук единствено в главите на такива като тебе дрънкат подобни неща, пък и темата е така добре раздута и благодатна за такива като тебе, че няма накъде повече, ама пък сте и елементарни бре - Путин, комунисти, Сталин, Ленин и още няколко и това е, останалото са паразитни изрази. И колкото повече се пънете да изглеждате демократи и свободомислещи, толкова по-смешни ставате, да не говорим, че половината от вас са неграмотни. Упс, увлякох се, моля за извинение, излазям, няма да ви дразня повече. Засега.

26.02 2014 в 20:42

Няма професор, а единствено пациент на психодиспансер. В България недостигат пари за лечение на много от мръдналите поради стрес, по наследство и т.н. Затова пациентите щъкат, подобно на мушмороците в култовата мултипликация "Ку-ку", която може да бъде гледана още в {You Tube). Психарите са от висока стойност за червената власт, защото те са най-твърдата и опора. Някои от тях за съжаление не съзнават, че са луди, защото чуедно се вписват в духа на времето. Колкото ис по-шантав, толкова по-добре за властта. Да, ама отлачалки има много и на управленско ниво. Ми то си е крайна лудост да искаш да вървиш в Сибир, където е по-студено от Космоса, а през лятото орди комари хапят безпощадно. Но като на другарите толкова им харесва, моля нека да заминават, няма кой да плаче за тях. Adios!

26.02 2014 в 16:14

Медийният рупор на Петата колона на Русия - Пепа Волгина и членът на ВС на БСП - Велислав Дърев, умело маскиран за пред медиите като журналист на свободна практика, са двете лица на една и съща монета - ЧЕРВЕН ФАЛШ!

26.02 2014 в 09:38

"И още нещо - давате ли си специфична сметка, защо България изостана толкова от другите бивши социалистически страни? Някои от причините са: днес 2014г. за 70% от българите 10 ноември 1989г. не е дошъл - те живеят на 9 ноември 1989г; На 10 ноември 1989г. БКП наброяваше 1 милион (един милион) официални души. Като към тях се прибавят и семействата им - то минимум 5 милиона човека определяха съдбата на страната."

"5 милиона човека определяха съдбата на страната."
При население 9 милиона 1989г. 5 милиона както и да го гледаме прави по-голямата част от тогавашното население на НРБ, ако продължим с грубите сметки отива към две трети от пълнолетното население на страната тогава.
И като вземем в предвид това, че в момента близо 50% не гласуват.
Какво ще излизе!?
България през социализма е била много по-демократична държава!!!


25.02 2014 в 00:48

А днес 500 олигарси определят съдбата на страната.

24.02 2014 в 21:35

И още нещо - давате ли си специфична сметка, защо България изостана толкова от другите бивши социалистически страни? Някои от причините са: днес 2014г. за 70% от българите 10 ноември 1989г. не е дошъл - те живеят на 9 ноември 1989г; На 10 ноември 1989г. БКП наброяваше 1 милион (един милион) официални души. Като към тях се прибавят и семействата им - то минимум 5 милиона човека определяха съдбата на страната.

24.02 2014 в 21:22

Юлия, не е нормално в 21 век в главата Ви да дрънкат петолъчки, калашници, Ленин и Сталин. Впрочем същото се отнася и за т.н. Професор Балкански. Новото Ви определение би трябвало да бъде - "български патриоти - Путиноиди"

24.02 2014 в 20:30

Путин вече разцепва Украйна на две, ще си вземе югоизтока със Севастопол и Донбас, а останалата част ще я остави на Обама, който се оказа най-големия мухльо, който някога е управлявал щатите и свободния свят. Дайнов плаче за България, защото има основания да смята, че мухльото от Вашингтон, може да предаде и други народи на Путин! Дайнов може да е всякакъв, аз добре помня как тежко се обърка миналата година през февруари когато громеше диктатора Борисов и варварите от ГЕРБ, и защитаваше сегашните руски подлоги, които сега нарича предатели. Само че характера на Дайнов си е негов характер, а заключенията му сега са верни - България наистина се намира в голяма опасност.

24.02 2014 в 16:18

Недейте така, другари. Женя е син на наш другар, Рабкор на нашия партиен орган в. "Работническо дело", в Англия.

Нека му дадем възможност да осъзнае грешката си и да се поправи. Момчето се повело по идеологическата диверсия на империализма, обаче Партията ще му прости.

Ще му намерим някаква работа ви тия новите там НПО, НГО, НБУ – сички са пълни с наши момчета и момичета, синове и дъщери на наши верни партийни другари...

24.02 2014 в 12:36

Този е професор, колкото аз съм академик. Това е човек, който страда от синдрома на партийния секретар. Да зададед правилната линия да не би някой да си мисли и говори нещо друго и да обезпечи официалната партийна политика. Такива прецакаха комунистическата партия у нас, после прецакаха и демокрацията - партийните секретари. А напоследък тази болест, защото това е душевно заболяване, се разраства в рамките на епидемия. С други думи казано никой не може да мисли другояче от партийния секретар и партията. Дайнов е прихванал болестта яката. За съжаление този род душевни недъзи няма ка да се лекуват, защото за тях няма лекарство. Просто ако един не дава парите, ще ги дава друг и секретарството се разраства ту в една, ту в друга посока. За сведение на партийния секретар - активен агитатор, пропагандист и организатор, Дайнов наистина в Украйна изродите, които предизвикаха въоръжени изстъпления, са националисти, антисемити и терористи. Ама с партийния секретар и радио спори ли се.