Парламентът на лакеите, работа на куб и грънци?

Димитър Аврамов 23 март 2021 в 20:20 10375 0

Възможен ли е поглед отвъд парламентарните избори, извън интригата, коя политическа сила ще получи мандат за съставяне на правителство и кой ще участва в него? Отчасти да. Какво би трябвало да видим в следващия парламент и в следващия политически цикъл?

Повече плурализъм

Отиващото си Народно събрание може да бъде наречено “Парламентът на лакеите”. То ще бъде запомнено с унизителната си сервилност пред министър-председателя, достигнала до пълна капитулация на най-важната институция в представителната демокрация. Разумно е да очакваме новото Народно събрание да бъде по-народно, тоест да бъде парламент с повече плурализъм и с повече политически дебати. Той би трябвало по-често да притиска и контролира правителството и по-малко да му се подчинява.

Отиващото си Народно събрание бе най-некадърният и безгръбначен парламент, съществувал след 1989 г. В него част от опозицията вместо да сваля правителството твърдеше, че сваля цените на бензина. Няма политическа обида достойна за такъв парламент! Думите бледнеят. Това обаче е повод за оптимизъм. За Новото народно събрание би трябвало да е лесно да обърне низходящата тенденция в качеството на българския парламентаризъм, която от крива се превърна във вертикала насочена надолу!

Нов министър-председател?

Единственото нещо, по което в момента има съгласие в родния политически миш-маш е, че трябва да има нов министър-председател! Това май дори вече и на министър-председателя му е ясно!? Преди 9 месеца прокуратурата зачена масово недоволство като нахлу в президенството, с което правителството воюва от ден първи на настоящия президент. От средата на 2020 г. в страната започна да се изгражда обществен консенсус, че е необходим нов министър-председател. Отговорността за този политически консенсус е лична – на главния прокурор и на самия премиер. Съюзът между прокуратура и правителство, който е неестествен в предвид мястото на прокуратурата в независимата съдебна власт доведе отношението на обществото към отиващото си управление до точка на пречупване.

Кой ще е министър-председател разбира се зависи от избирателите и от баланса в новия парламент? Има обаче обективни процеси, които не могат да бъдат пренебрегвани! Точно пренебрегването им от сегашното политическо статукво произведе мащабна криза. Единственото, което запази статуквото на власт и му позволи да изкуцука до края на мандата е COVID-19 кризата.

В началото на изборната кампания социолозите регистрираха преднина за ГЕРБ. Възможно е, тя донесе изборна победа на екип, който смята, че посланието “Работа, работа, работа”, е чудесна идея в момент, когато голяма част от избирателите са възпрепятствани да работят!? Тук е моментът да припомня плакат на СДС от парламентарните избори през 2001 г. с посланието “Работа и сигурност” визуализирано, чрез две ръце оформящи гърне. Тогавашните зевзеци веднага го пренаписаха на “Работа и сигурност – грънци”! Днес СДС е осиновен от ГЕРБ. Понеже политическото летоброене в ГЕРБ започва от Бойко Борисов, а преди него е само мъгла, там не помнят “грънците”. А в СДС дори е да си спомнят, не са им казали. Приликата във възможностите за дописване на посланията “Работа, работа, работа” и “Работа и сигурност” обаче е очевидна? Заключението от 2001 г. “Грънци” звучи като евъргрийн, който може да стане хит през 2021 г. Вярно през 2021 г. няма цар, но пък има шут. Предвид културните особености на епохата шутът е точният образ, който да направи тройната работа на Бойко Борисов на “грънци”.

Смяна вместо промяна?

Политическа промяна не се вижда, но ще има смяна. По нашите географски ширини, смяната често е единствената възможна форма на промяна. На 23-и октомври публикувах в OFFNews статия озаглавена “От COVID-19 към политическа пандемия?”. Не цитирам себе си като класик, защото не съм! Само смятам, че ако аз съм способен да видя нещо, което виждат също десетки или дори стотици хиляди българи, а правителството не го вижда и не осъзнава, тогава се налага да му кажа, че е кьораво. Във въпросната статия цитирана по-горе написах “В обхваната от политическа пандемия за българска държава сегашното и всяко следващо правителство са еднакво лоши. Единствената разлика е кой управлява? В качеството на управлението няма никаква разлика?” Припомнете си въпросната статия и да се надяваме, че нищо от написаното в нея няма да се случи.

Има шанс след парламентарните избори от 2021 г. обществото ни да спре поне за малко производството на йерархични политически състояния, конструирани около авторитета на една личност. Ако на тези избори се откажем да създаваме представителна демокрация, която по степента на централизация прилича на аристократична държава, тогава изборите ще са били важни. Тогава смяната може да се превърне в промяна!

Посткоронавирусна икономика

От първата символична ваксинация в България, на 27-и декември 2020 г., до днес минаха малко над три месеца. Първата ваксина отиде да защити министър!? За сравнение във Великобритания първата символична ваксинация бе поставена да защити 91-годишна дама. Ето ви разлика в държавността. На острова първо ваксинират и предпазват избирателите, а в България се опитват да удължат живота на министрите. Там са важни обикновенните хора, а у нас хората на власт!

Три месеца след ваксинацията на първия министър българското правителство, в интерес на истината по подобие и правителствата в други държави в ЕС, не се справя със коронавирусната пандемия. По отношение на ваксинирането срещу COVID-19, у нас резултатът от многото “работа, работа, работа” е “грънци”! По показател “дози, прилагани на 100 души” само африканските държави, и то не всички, се справят по-зле от българското правителство с ваксинацията против COVID-19! Мароко например се справя по-добре от нас, а Алжир, Тунис и Египет са на нашето ниво. Според данни на Евронюз публикувани на 17 март, едва 1% от населението на България има “завършена ваксинация”. Най-близката до нас страна е Финландия с 1.5% по този показател. По показателя “дози, прилагани на 100 души” от ваксинираните обаче, Финландия има тройно по-добър показател от нас – 15 там към 5 в България.

В същата класация Сърбия е с показател 32, Румъния е с 13, Гърция с 14. Затова няма да са виновни гърците, ако въведат допълнителни ограничения за българи, искащи да летуват на гръцкото море. Българското правителство ще е виновно! То удължи COVID-19 кризата като не осигури достатъчен брой ваксини. Единствено Латвия е на нашето ниво от страните в ЕС с показател 6 за “дози, прилагани на 100 души”. Русия е също с 6 и това казва достатъчно да капацитета и на руската държава.

Лошото е, че новият парламент и следващото правителство няма да могат да насочат усилията си към отвъд коронавирусната икономика. На тях се пада задачата да се справят с 99% от COVID-19 кризата по отношение на ваксинациите. В това отношение досегашното правителство е “Номер 1” както обича да се оценява само. Демек стои здраво на 1% от свършената “работа, работа, работа”.

Машинното гласуване

Ако не бъде административно опорочено, машинното гласуване ще се превърне в стандарт. На ръба сме да ограничим използването на хартиени бюлетини в изборния процес. Разбира се не трябва да ги премахваме. Да настояваме обаче през 2021 г. те да са основен носител на вота ни е все едно да твърдим, че радиото е най-важната медия във епохата на телевизията и Интернет. И тук “работа, работа, работа” свърши толкова много работа, че от ЦИК предупредиха, че нямат капацитет да обявят изборните резултати по-рано от 4-5 дни след изборния ден. Хубава работа!

Ако крайният резултат все пак не е “грънци”, тоест не е хаос, напрежение, оспорване на изборите и т.н., ако нарушенията са под традиционното за последните 10 години равнище, ще трябва да признаем, че е свършена някаква работа. В тази връзка е важно да гласуваме машинно. Това предотвратява възможността недоброжелателни представители на изборни комисии да направят бюлетината невалидна. Освен това запазва преференциалното гласуване.

Накрая е важно да поднеса извиненията си на феновете на ГЕРБ, ако изобщо са имали нерви да стигнат дотук, за сатиричната употреба на посланието “работа, работа, работа”. Моля да имате предвид, че то идва от премиера Борисов, не от мен! Аз само си спомням как преди 20 години от много хвалба и от много приказки за работа, една друга работа стана на грънци!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови