Нови творчески успехи

Николай Фенерски 22 март 2018 в 13:54 5689 0

Според древните гърци Химера е генетична комбинация между лъв, змия и козел.

Другари, на екрана ми повече от година стоеше отворен един прозорец, статия от сайт за съвременна наука. Голям почитател съм на именно този модел наука, щото тя не е като традиционна наука, а често се отприщва в такива полети на въображението, че писателите фантасти изглеждат аматьори пред нея. А „Произход на видовете“ от Дарвин е историческо четиво, което потребяваме само за развлечение, щото кой има два-три века на разположение да чака от едно животно да произлезе друго такова? Днес науката постига такива върхове, че само си викам дано, дано… Не казвам дано какво, щото ще ме обвините в десетина престъпления, а ако приемат и онзи закон, да не му пиша името, направо съм за доживотна присъда. Не наука, а направо вълшебство. Човекът вече може всичко. А да можеш всичко, без да имаш етически граници, е опасно, както още Достоевски е отбелязал.

Обаче, другари, държа да наблюдавам по какъв начин светът се възвисява. Съжалявам, ако от днешния обзор ви стане малко тежко на стомаха, но само цитирам факти. На 27. 1. 2017 сайтът за наука пусна чудесния материал „Създадоха хибрид между човек и свиня“. На 19. 2. 2018 излиза нова научнопопулярна статия „Създадоха хибрид между овца и човек“. Какъв напредък само за една година! Знаех си, че един ден отвореният на екрана ми прозорец към бъдещето ще получи своя отговор. Дочаках го, разгеле. От свинечовека до овцечовека научната еволюция е само една година. Изкуство! Дарвин пасти да яде. Щастлив съм, че най-накрая ще мога да затворя този случай. Да създадеш хибрид между животно и човек – иска се много дързост и простота. Простотия исках да река, но мнозина умници не са съгласни.

Вие като как си го представяте свинечовека, другари? Да оставим настрана политическите инсинуации и шегички. Онези там асоциации с разни свинечовеци, които вече почти 30 години управляват нашата бедна ферма, не са ми интересни. Говоря за същността на проблема – наука ли е това или нещо още по-голямо и неразбираемо за цървули като мен? Предварително са ми известни коментарите на напредничавите умове и мечтателите. Ти, Фенерски, нищо не разбираш. Ако всички бяха ръбове като теб, още в каруци щяхме да се возим, нямаше да имаме подводници, ракети, смъртфони… Ето това ми нашепват те, но аз не им обръщам внимание.

Комбинирането на гени от различни биологични видове няма как да доведе до нещо добро, до решаване на някой медицински проблем и изобщо – до щастие за хомо сапиенсите. Просто пак става дума за старата горделива идея човекът да се направи на Бог и да докаже, че може да сътвори от нищо нещо. Че може да създаде себеподобен. Клонинг. Робот. Хибриден машиночовек. Чапек написва „R.U.R.“ през 1920, където въвежда в употреба думата „робот“, Айзък Азимов сътворява трите закона на роботиката в един свой разказ от 1942. През март 2018 роботът София, „която“ миналата година се сдоби с гражданство на Саудитска Арабия, идва у нас за участие в конференция. Друга почти научна медия, ВВС, съобщава, че таз електронна пача София искала да има и бебе. Тук, другари, вече представите ми съвсем се объркват, но нищо, отдавам го на собствената си тъпота селска.

Другари, в художествена форма първи за човешкия ни напредък говорят, разбира се, скандинавците. Има нещо гнило в Дания. Датчанинът А. Т. Йенсен (набор 72) през 2015 пусна филма „Хора и пилета“, героите са хибриди, овцечовеци, минотаври… Разхождат се и кокошки с човешки телесни части… Гледайте го, аз го гледах. Приятен филм, но все пак се подгответе психически с нещо по-силно. През същата 2015 година илиза и „Момичето от Дания“ на англичанина Т. Хупър (също роден през 72), в което се разказва за младеж, който страда неимоверно в затвора на мъжкото си тяло и се облича като жена. И през 1930 го оперират. (Вижте Lili Elbe в гугъл.)

А на 16. 2. 2018 сайтът за нова наука пусна статия за мъж, който бил опериран и станал на нещо като жена и с хапчета успели да му отгледат бюст и освен това да произвежда мляко, с което да кърми… Напредък, другари. На-пре-дък!

Горкото бебе. Горките лекари. Горките ние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови