Нацистът вика: 'Дръжте нациста!'

'Управляващите в Украйна са банда наркомани и нацисти.'

Момчил Даскалов 03 април 2022 в 17:51 9813 11

Момчил Даскалов

"Управляващите в Украйна са банда наркомани и нацисти."

Това заяви Путин няколко дни след инвазията на руската армия в съседната славянска държава, а демилитаризацията и денацифиикацията на Украйна бяха вече обявени от руския президент като основни задачи на т.нар. “специална операция”.

Ако направим преглед на Русия и Украйна според някои основни и безспорни белези на националсоциализма, бихме дали отговор на въпроса къде всъщност се корени нацизъм.

Фюрерство – концентрация на цялата власт и авторитет в едно водещо лице

Украйна (полупрезидентска република)

През последните 22 години Украйна е имала четирима президенти: 

Виктор Янукович, Виктор Юшченко, Петро Порошенко и Володомир Зеленски.

Ако е имало прояви на авторитаризъм, то те са от страна на проруския президент Янукович, който вкарва своя политически опонент Юлия Тимошенко в затвора.

Русия (президентска република)

През последните 22 години Путин е бил президент 18 г., а за 4 г. – министър-председател след рокада с протежето си Медведев по конституционни причини. Те вече са отстранени чрез промени в основния закон и Путин си е отворил възможността да бъде президент до 2036 г.

Тоталитаризъм – отклоняване от демокрацията, разбиване на политическите партии, профсъюзите и свободната преса. (няколко белега)

- надмощие на една партия

X Украйна

Въпреки всички белези на постсъветска реалност в политиката: фалшифициране на избори, чуждо влияние, корупция, като цяло политическата система в Украйна работи на принципа на плурализма: борба на идеи, конкуренция на различни партийни формации и сблъсък на политически лидери: четирима президенти - четири различни политически сили.

Русия

След встъпването си на власт като президент Путин започва реформи на политическата система, които бавно и методично водят до завземане на ключовите позиции по места и в централната власт.

Освен свръхконцеnтрация на едноличната власт на Путин се стига и до тотално надмощие на неговата партия “Единна Русия”. Либералната опозиция за последно е представена в Държавната дума на свикването ѝ през 1999 г. - 21 депутати от Яблоко и 33 от Съюза на десните сили. В Думата от 2003 г. вече няма либерална опозиция.

- контрол върху стопанския живот

X Украйна

В страната се формира стопанство на пазарен принцип, въпреки проявите на корупция и появата на олигарси. Няма ясно изразено влияние на дадена политическа сила върху икономическите процеси и съществува отчетлива нетърпимост на обществото към непазарни практики, довела до победи на Зеленски и партията му с огромно мнозинство.

√ Русия

Встъпване на Путин в президентската длъжност е свързано с контрол и злоупотреба на публични средства. (вж. Раждането на диктатора). През годините се достига до тотална хегемония на руския президент върху стопанския живот чрез назначени приближени на всички ключови позиции в държавните предприятия и начело на големите частни компании, банки, фондове и др.

Пазарна икономика на средно и високо ниво реално не съществува, а само строго контролиран и разпределян еднолично от Путин поток на държавни поръчки, пазарно присъствие, комисионерство и др.

- Пропаганда и цензура

X Украйна

Медийният модел в Украйна е характерен за постсъветска държава. Големите медии са собственост на олигарси, всеки защитаващ собствен интерес, което пък води до известен баланс. Най-голямата заплаха особено след анексията на Крим обаче остава агресивната хибридна и пропагандна война на Русия, свързаното с нея посегателство на журналисти и политическа цензура. След отстраняването на проруския президент Янукович се появяват много независими украински медии, вкл. онлайн, които подобряват значително медийната среда. От 127-мо място по Индекса за свобода на пресата на “Репортери без граница” Укрaйна се издига до 97-мо място (България е на 112-то място.)

Уникален е сегашният проект, при който всички големи медии се обединяват в единен пул с цел ефективно и цялостно отразяване на войната и категорично противодействие на руската пропаганда.

Русия

Многомилиарден бюджет вложен в пропаганда и безпрецедентна по мащаб хибридна война в цял свят. Богато финансирани медии зад граница, като гледаната от 80 млн. американци ТВ Russia Today. Изцяло овладeни и подчинени централни руски медии, цензура при независiмите средства за масова информация и социалните мрежи, изграждане на собствена социална мрежа под контрол на службите.

През последните седмици се забраниха всички свободни медии и социалните мрежи. Безпрецедентен от времената на Втората световна война закон за цензурата, т.нар. антифейк акт, бе приет за една вечер с пълно единодушие. Веднага пределите на Русия напуснаха много руски журналисти, влогъри и публицисти, както и всички представителства и редакции на чужди медии поради риск за екипите им.

Русия е на 150-то място по Индекса на “Репортери без граница” за 2021 г. от 180 държави.

- контрол върху обществените прояви

X Украйна

Съвсем младата независима република бързо изгражда гражданско общество, което демонстрира завидна зрялост и постоянство в протестите и справедливите си искания, а държавният апарат не успява да задуши предизвикалите политически промени знакови явления - Оранжева революция през 2004 г. и Евромайдана през 2013/14 г.

Рускоговорящото население провежда и в момента митинги в защита на Украйна в Херсон и други градове от източната част на страната буквално под дулата на руските оръжия.

Русия

Гражданското общество в Русия (разбирай в няколко големи града) се опитва да съхрани своя рефлекс за протести, но методично и все по-строго е задушавано от кремълския режим. След големите протести срещу фалшификацията на изборите 2011 г.-2013 г. редица от лидерите са арестувани и осъдени (т.нар. Болотное дело). Властите предприемат мерки за повишаване на административните глоби, наказания чрез принудителен труд и ефективни присъди срещу организатори и участници. Въвеждат се редица ограничения и забрани за провеждане на масови прояви, които тежат и през следващото десетилетие и се засилват особено след антивоенната вълна последвала руската инвазия в Украйна, белязана с полицейско насилие и хиляди арестувани.

Нови законови промени доведоха до забрана на митингите, а организирането им и участието в тях се смята за углавно престъпление.

Широкообхватни правомощия на тайните служби и шпионите

X Украйна

С очаквано проникване на руски шпиони украинските служби все пак не са имали особено страховито влияние върху живота на обикновения украинец, а действията им по потушаване на протестите на Майдана доведоха до обратния ефект - свалянето от власт и прогонване на Путиновата пионка Янукович. Действията им преди и по време на войната разпалена от Русия доказват и значителна национална отговорност.

√ Русия

Сам възпитаник на КГБ и директор на наследилата я Федерална служба за безопасност (ФСБ), Путин изгражда мощен репресивен апарат, като събира голяма част от държавните агенции по сигурността под шапката на ФСБ и държи здраво контрола им за собствените си цели. Двамата наследили го един след друг директори на мегаструктурата са бивши колеги на президента от Ленинград и са изцяло под негов контрол.

От организиране на псевдотерористични актове, през арести и репресии срещу опозиционери, протестиращи и инакомислещи, до убийства и акции зад граница – ФСБ е “достоен” наследник на службите от мрачните времена на Ленин, Сталин и Съветския съюз.

Милитаризъм

X Украйна

През 1996 г. с цел да поеме по свой собствен, независим и демократичен път, Украйна се лишава от ключово в днешния свят военно предимство – ядрено оръжие, което предава на основната си заплаха – Русия.

Започва да се въоръжава по-методично едва след агресивните действия на Русия през 2014 г. и анексията на Крим. Украйна разходва за военни цели значително по-малка част от БВП спрямо Русия и над десет пъти по-малко в номинал.

√ Русия

Исторически крайно милитаризирана държава с имперски цели, Русия на Путин не прави изключение. Винаги поддържа огромен военен арсенал, включително ядрен, за решаване на икономически и политически цели чрез шантаж на Западния свят. След Саудитска Арабия, Русия е с най-голям дял на военните разходи от БВП, далеч по-голям от този на САЩ.

Кризите в Чечня, нахлуването в Грузия, анексията на Крим, Сирия, Либия и особено сегашната агресивна война срещу Украйна са образци на милитаризъм в действие.

Политика за увеличаване на т.нар. “жизнено пространство”

X Украйна

През последните години Украйна само е губила неправомерно свои територии в международно признатите си граници.

Русия

Изброените по-горе военни намеси на Русия са показателни за имперските и терiториални задачи на Кремъл, а откровените заплахи към Молдова (вкл. т.нар. Принедстровска република), Прибалтика и други източноевропейски държави само допълват картината.

Геноцид

“Ние трябва да освободим Украйна от киевския режим, който осем години издевателства и налага геноцид на гражданите, в това число и руски такива” – е основна теза от аргументацията на Путин за нахлуването в Украйна.

Руската страна твърди, че “нацисткият режим в Украйна е убил близо 14 000 цивилни в Донбас”.

По данни на ООН, ОССЕ, Амнести Интернешанъл - за периода 2014 г. – 2021 г. общо всички жертви в Донбас са между 13 000 и 14 000. Цивилните са около 3400, повечето преди примирието подписано в Минск и включват близо 300 жертви на малайзийския самолет свален от руските военни с ракета.

Около 4600 са загиналите украински войници и малко над 5000 сепaратисtки войници (вкл. руски)

X Украйна

Няма никакви доказателства за прояви на геноцид от украинска страна. Напротив, именно обяснението за геноцид над рускоговорящото население не издържа проверката на събитията. Най-свирепите атаки на руската армия бяха и са именно върху рускоговорящите градове – Харков, Херсон, Мариопул. В Херсон има ежедневни протести на населението с украински знамена и скандирания: “Херсон ето Украина”. Мариупол е сравнен със земята.

√ Русия

Действията на руската армия срещу цивилната инфраструктура и мирното население на Украйна са видни от безкрайните медийни репортажи, но е важно чисто научно и юридически да се подходи към темата за установяване на геноцид от едната или другата страна, особено в контекста на предстоящи военни трибунали. В момента има 42 жалби от различни държави срещу Русия в Международните съдилища в Хага.

Немският юрист Отто Люхтерхандт излезе със специално становище, публикувано в немския Tagesspiegel, според което от страна на руската армия се извършват действия в Мариупол, които могат да се дефинират като геноцид.

Резултатът до тук е 9:0 за Русия в посока на реален нацизъм.

Да поддържаш един по съществото си тоталитарен режим и да убеждаваш собствения си народ и целия свят в противното е похват. Да наречеш Зеленски - евреин, загубил роднини в Холокоста - нацист, е цинизъм.

Наша остава задачата да разпознаваме лъжата и злото, да не им се подчиняваме, а да им се противопоставяме категорично, ако искаме да ги държим далеч от нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

12

офф бее

04.04 2022 в 12:39

Уил е пич та дрънка... ти само дрънкаш!

2550

11

alfakentavur

04.04 2022 в 03:56

Нечии други престъпления не оправдават твоето.
Иначе в затвора не трябва да лежат убийци, крадци и т.н. Нали някой друг преди тях е убивал и крал - значи тяхното е оправдано.
Ти откъде знаеш дали не съм осъдил войната в Югославия и т.н.? Всъщност в Югославия имаше няколко войни - сърбите нападаха босненци, хървати, албанци и правеха етнически чистки. Познай дали не съм ги осъдил.

2744

9

AAA

03.04 2022 в 23:15

В интервю от 7 март Оливър Стоун осъжда войната на Путин в Украйна : https://deadline.com/2022/03/oliver-stone-criticizes-putin-ukraine-1234973037/amp/

1855

7

Чосър

03.04 2022 в 21:16

И щото е Оливър Стоун значи, че е чиста истина? Той и Уил Смит уж е Хитч, ама..

75

5

230 млрд баксов

03.04 2022 в 19:16

Освен всичко това в Русия има Юнармия (млада армия) - детска военна организация.
Абсолютен аналог на Хитлерюгенд.
Още с идването си на власт пУтлер се заема да милитаризира и фашизира обществото.
Интересен факт е, че преди две години група родители от Петербург протестираха, че на децата са им дали да пишат съчинение на тема - Писмо до татко на фронта.

75

4

230 млрд баксов

03.04 2022 в 18:40

Доброго вечора, ми з України

https://www.youtube.com/watch?v=Zqr_hwcsl94

-60

3

офф бее

03.04 2022 в 18:37

Айде троловете...