#извинявамсебе

Милена Дойчева 30 май 2014 в 22:49 37850 38

Той най-после проговори. След като човек е мълчал цяла година, се очаква да каже нещо важно. Още като го гледах как влиза в залата за пресконференции на НДК и вече бях сигурна, че ще каже нещо много въздействащо.

КОЙ ще се извини на Пеевски?

КОЙ?

И тогава разбрах КОЙ да му се извини. Разбрах го, защото ми го каза гласът на собствената ми изобличаваща ме съвест. Аз съм един от хората, които трябва да се извинят на този човек, който, както стана ясно, е дал толкова много на страната ни. И аз виках КОЙ? И аз бях там – сред онези зли хора, които скачаха от ляв на десен крак, а след това с двата три пъти напред и крещяха: „КОЙ предложи? КОЙ предложи? КОЙ? КОЙ? КОЙ? Тогава не съм и подозирала, че не съм била права. Че всъщност протестирам срещу себе си и собствените си интереси. ИЗВИНЯВАМ СЕ! Не съм знаела, че това е човекът, чиято номинация за ДАНС е уплашила лошите господари.

Ама и журналистите задават едни подвеждащи въпроси… За малко да се хвана на една репортерка, която го попита дали все пак като се отказва да е евродепутат ще започне да идва в Парламента. Но топлият му глас като южен вятър разсея злите ми мисли. „Ще продължа да работя за избирателите си, както и досега”. Ето значи къде било разковничето. ИЗВИНЯВАМ СЕ, задето съм си мислила, че този човек не ходи на работа. То било тъкмо обратното. Но аз не съм съобразила. А е толкова близо до ума. Къде се е чуло и видяло в Парламента да работят? И децата знаят, че там от десетки години само се тъпчат с кюфтета, които на всичкото отгоре се оказаха и развалени, май. Но истинският работохолик няма време за ядене. Ето и защо г-н Пеевски вероятно и не ходи в Парламента – защото работи. Но да не се отклонявам. Мисълта ми беше не затова, че е работохолик, а за това каква милозлива душа е, особено преди избори. Като разбрах, че е платил кувертите и оркестъра на всички абитуриенти в Сърница – нещо в мен се скъса. И аз поисках да се извиня не само на него, но и на още много добри хора, които съм обвинявала мислено или на глас.

Ето например – г-н Ковачки. Вижте колко е загрижен за хората в Бобов дол. Осигурява им работа, поминък, храна за децата им. Какво биха правили без него? Къде биха работили? Но това не е всичко. Два пъти в седмицата зарежда магазина си, от който работниците му пазаруват с ваучери кренвирши и кайма. А тоалетна хартия има постоянно. Тоест, животът е луксозен, щом ти трябва тоалетна хартия всеки ден. Но и тук грижата не свършва. Той е помислил и за това как на работниците да се проповядва на техния език. Не там с разните му интелектуални завъртулки – лява политика, дясна политика, икономика, данъци, дрън-дрън… Това са приказки за разни безделници. Работникът обича всичко да му е ясно – или гласуваш с номер 15 или няма заплата и в магазина ще можеш да вземеш само тоалетна хартия, но тя вече няма да ти трябва. Кой не би разбрал такава коректна и пряма политическа агитация? ИЗВИНЯВАМ СЕ, задето мислех този добър и грижовен човек за робовладелец, който не зачита дори обикновените човешки права, добити през последните 300 години… Не съм била права. Държавата обаче не е толкова елементарна като мен и го оцени. Разсрочи му дълговете за следващите две години…

Тук е мястото да кажа, че хората от Бобов дол все пак се оказаха черни неблагодарници и въпреки многото грижи, които са положени за тях, докараха беля на главата на другаря Станишев с разни самоинициативи да гласуват за Момчил некъв и сега на Позитано 20 да се чудят какво да го правят. Ами и ние сме виновни, че не сме разчели ясното послание – ние ви го предлагаме, ама вие да не вземе да го изберете, защото Европейският Парламент не е училище, както правилно отбеляза другарката Йотова. Добре че тази истина се разкри бързо, та да стане ясно, че и затова трябва да се извинявам. ИЗВИНЯВАМ СЕ и, че си мислех, че голяма част от електората на БСП е толкова добре образован, че се е забатачил в сложната бюлетина, която му измисли Мая Манолова. Пък то било преднамерена бобовдолска злост.

Като споменах името на огнената и страстна Мая Манолова се сетих: ИЗВИНВАМ СЕ и на нея. Въобразявах си, че избирателният й закон е посредствен, но това е защото не мога да мисля в перспектива. Ако бях малко по-умна, щях да разбера, че това е закон 2 в 1. Уж е изборен, но всъщност решава и проблемите по заетостта. Я колко хора се пазариха за наблюдатели. Очаквам да измисли начин по-често да има избори. Тогава проблемът с ромската безработица ще бъде решен и жизненият им стандарт ще се повиши чувствително.

ИЗВИНЯВАМ СЕ и на любимото на цял народ трио социолози Кънчо, Кольо и Андрей. Признавам, че и аз доста им се смях на прогнозите. Ама то си изглеждаше и смешно. Да се явяваш по телевизора, да надуваш бузи, да гледаш сериозно и да обясняваш как БСП ще спечели, пък на края да се окаже, че червените изгубиха с много и за малко да станат трета политическа сила. Но пак не съм била права. Те точно са си направили сметките, ама хората нарочно не отишли до урните и прецакали правилната прогноза. ИЗВИНЯВАМ СЕ и от името на мъжа ми, който продължава да се инати и да ми казва, че преди изборите и той бил направил прогноза, че 90% ще гласуват за Евгения Банева заради стария "Майбах". И прогнозата му си била правилна, но недобросъвестните хора я провалили, защото гласували за други кандидати (вероятно повлияни от по-нови таратайки).

ИЗВИНЯВАМ СЕ, че не повярвах на Бареков, че ще стане премиер и не му стиснах ръката. А той лично се здрависал с три милиона българи… И после си облякъл бялата риза и отишъл на „заколение”. В какво се изразява това заколение първоначално не ми стана много ясно. Но после разбрах. Минал в тъмното покрай групичка „наркомани”, които му говорили лоши работи. На всичко отгоре тия момчета се докачиха, че били метъли, а не наркомани. На кого ще ги разправяте тия? Вие ако не сте наркомани, не сте никакви метъли. Едно време на „Синьото” щяха да ви презират. ИЗВИНЯВАМ СЕ от името на тия, дето казват, че Бареков дори и с чехъл не можеш да го сравниш, защото се закани да смачка едни така наречени от него хлебарки, пък те взеха, че спечелиха изборите. Моля, моля… Вие виждали ли сте как котка си играе с мишка? Така и Николай си играе с тях. Можеше да ги смачка още на тия избори. Но ги пусна нарочно тоя път, за да им гледа сеира. Обаче насрочи нова дата – 26 октомври. И тогава тия, дето са си помислили, че са победители… тряс. Ще бъдат смачкани. Защото тогава Бареков ще си е облякъл червена, а не бяла риза и ще си е сложил чехлите трепач.

На Сидеров ми се струва задължително да му се извиня, макар и само заради култовата фраза: „Извини се, бе!”. Сега пълзи слух, че като не влязъл в Европарламента, заминавал за Москва. Може би най-после е намерил начин как да реализира стихчето на онази песен от началото на промените: „Път на изток откри към Европа”. Само дано не пътува до Москва със самолет. ИЗВИНЯВАМ СЕ и за това, че повдигам деликатния въпрос за самолетите. Имам още много работи, за които да му се извинявам, защото наистина прозрях, че той е един кротък и благочестив, дори може да се каже душевен човек. ИЗВИНЯВАМ СЕ…

Докато пишех си мислех, че имам да се извиня на още някой. Върти ми се в главата началото на азбуката – А, Б, В… Не, не мога да се сетя кой беше. Може и да не е бил някой важен… Както и да е. ИЗВИНЯВАМ СЕ и за това.

Вероятно ще пропусна да се извиня поименно на още много добри хора. ИЗВИНЯВАЙТЕ всички, които сте правили добро и ще продължавате да правите добро на България. Но един човек не мога да забравя – премиера Орешарски. ИЗВИНЯВАМ СЕ, че съм му искала оставката. Той е човек с изключителни качества. Никога не съм виждала някой, който така да може да обединява хората като него. И едновременно с това да ги кара да творят – да пеят, да танцуват, да рисуват, да пишат или да измислят шеги. Освен това, той е човек, който може да намери изход от всяка ситуация. Разбира се, в повечето случаи заден, но все пак изход… Категорично заявявам, че НЯМА да се извиня на всички, които искат оставката на този експерт по вземане на кредити.

Накрая искам да се извиня на целия политически елит, че съм мислила, че той е виновен за страданията на България. Не е вярно. ИЗВИНЯВАМ СЕ! Народът сам си е виновен, че не разбира добрината, която денонощно му се оказва. Затова искам да се обърна към вас, мили сънародници: Преживейте моя катарзис! Какво толкова ще ви стане, ако кажете ИЗВИНЯВАМ СЕ на Пеевски? КОЙ ще се извини? КОЙ? КОЙ? КОЙ? Не ви чувааааам…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!