Из делниците на един луд (1 – 4 април)

Тони Филипов, д-р 07 април 2013 в 18:29 14777 45

Понеделник, 1 април

Росен Янков, зам.-главен на „24 часа” пише: „Тодор Живков син, а не брат на Борис ІІІ?” Това , вика, всеки момент ще бъде признато през зъби и така градската легенда ще се домогне до историческата истина. Досега всички догадки са се крепели на кобургския нос на Тодор Живков – нос, който се среща и при наследниците му, но отсъства при брат му и сестра му. Но Росен сега щял да извади и други доказателства, освен назалните… Ще чакаме с нетърпение.

Кобургският нос на Живков трудно може да се отрече. Сн. „24 часа”.

Даниел Вълчев вика: „Хората без образование не трябва да гласуват.” Правилно! Само че лично ние избягваме евфемизма „хората без образование” и ги наричаме направо цигани. Като не може да чете, няма работа да избира. Сам си е избрал да не може да чете. У нас основното образование е задължително.

Обаче не разбрахме това изказване консултирано ли е с Кунева. Защото ако е консултирано с нея, а тя със сигурност го е консултирала с Барозу, то тогава излиза, че това е позиция на Европа. Така излиза, не ли? И от тук излиза, че Европа започва да разбира циганския въпрос. Чета, че циганите масово се отказвали от детските надбавки у нас и се записвали в Германия и Холандия, където парите били десетина пъти повече. Те и англичаните затова реват. Не ги е страх толкова от българите и румънците, колкото от циганите им. Да напомням ли как изядоха лебедите на кралицата?

Родното на д-р Филипов село години наред кметът събираше циганите, опече им едно теле, закара туби вино и ракия и три дена яде и пие с тях и готово. Пари на ръка, доколкото знам, не им дава. Не за друго, а щото и той няма, скъсан е като карпатски вълк… И управляваше с мандата на циганите.

Проучване на британска компания показало, че мъжете си сменяли прическата само два пъти в живота. Докато половината от жените го правели няколко пъти в годината, а другата половина още по-често. Дето беше казал един философ, „жените никога не се чудят какво да правят със себе си”. Пък друг викаше, че една жена, ако се чувства добре нагиздена и фризирана, никога не хващала хрема… Нашата госпожа, ще ви го кажа тихичко да не чуе, явно принадлежи към втората половина. Имаше един период, в който я бяхме задължили да носи бадж с името си… Защото не знам дали си представяте какво може да постигне една жена, като си смени прическата, цвета на косата, цвета на лещите, грима и си облече онази рокля, която още не сте виждали. После, слава Богу, постепенно ги израсна тия крайности. От няколко години се е установила трайно на русо. Което не значи липса на промяна. Никога не съм предполагал, че има толкова видове русо. Сигурно са стотици: перлено, пепеляво, сламено, кехлибарено русо, бежово русо, с кичури, без кичури… Всичките сме ги виждал лично.

Вторник, 2 април

„Труд” се хвали, че по повод 1-ви април се пошегувал в цели 5 дописки. Вестниците, освен да се шегуват… Лично ние се отказахме да се шегуваме. Една година написахме на първа страница в един вестник: „Как да спечелите 100 хил. евро? Виж на стр. 22” А на стр. 22 написахме: „Няма как да спечелите 100 хил. евро, без да си скъсате задника от бачкане!” И като се почна едно звънене… „Що се ебавате, бе! И на вас да ви…” Наред ни ашладисваха… Щото българинът все още масово се лъже, че може да забогатее по някакъв магичен начин… Въпреки, че животът ни от последните 23 г. недвусмислено показва, че по магичен начин можем само да обеднеем.

Пък в друга дописка на „Труд”, от сериозните, четем: „Парното поевтинява не на шега от днес». Явно са сложили това «не на шега», за да не си помисли някой, че това е първоаприлска. Но то пак си е първоаприлска, като размислиш. Щото това поевтиняване идва в края на отоплителния сезон и ще е в сила 3 месеца – от 1 април до 30 юни. После могат да удължат срока с още 3 м., до 30 септември. Но, бъдете сигурни, че след това, в началото на отоплителния сезон, ще има откат, ако ме разбирате... И предполагам, не на шега…

Не са шега и резултатите от национално изследване на «Алфа Рисърч», ако и да са съобщени на 1-ви април. «Подкрепата за ГЕРБ расте въпреки бягството й от отговорност», коментира «Сега». Към днешна дата ГЕРБ би взела 21.9%, а БСП – 17.4%. Герберите имат 2% прираст спрямо януари. Може би не е правилно да се каже прираст. Така се казва за говедата. Но може би пък е правилно…

Снимка dnevnik.bg

Но пък иначе е естествено. Щото лично ние разчитаме думите на Станишев, че няма да става премиер, а ще тури някой експерт като Орешарски, също като бягство от отговорност. Сигурно и други хора така го разчитат. Наистина, всички се досещаме какво наследство е оставил Борисов, но това никъде по света не се смята за уважителна причина да се откажеш от властта. Кенеди беше казал, ако не се лъжа: “Когато поехме властта, най-много ме изненада, че нещата бяха толкова зле, колкото твърдяхме.” В нашия случай може да са дори и малко по-зле, но да се остави властта на крадливите некадърници от ГЕРБ, които да се коалират, не дай, Боже, с Атака, е все едно да задраскаш страната от европейската карта. Данните от изследването сочат, че Атака подскочила от 1.9% на 5.5%. Куневите паднали от 5.5% на 3.9%.

Сидеров вече си прави устата. Готов бил да поеме бъдещото правителство и иска диспут с другите мераклии - Бойко, Орешарски и Кунева. „Ако някой от тези хора стане наистина премиер, ние не знаем какво той ще прави. Аз ако стана, се знае какво ще правя...» Верно е, знае се ти какво ще правиш. Не се знае ние какво ще правим, но това, дето се вика, си е наша работа...

Ако не лъжат социолозите, излиза, че само ГЕРБ и Атака вървят нагоре. При това положение всичко, което ни се случва, е логично и закономерно. Мислехме си, че все пак няма да ни се наложи да напишем с най-големите букви, че българите са най-простият народ на земята, но явно ще ни се наложи. Един толкова прост народ няма право да се оплаква, че не получава това, което иска. Трябва да е благодарен, че не получава това, което заслужава. Много ни се щеше тоя път да не сме чак пък толкова прав, но…

Като казваме простия народ, нямаме предвид, че целият народ е прост. Не е целият, поне за сега... Но имайте предвид, че глупостта е заразна. Научен факт. Полани психолози от Маями проведоха експеримент и доказаха, че глупостта наистина е от прилепчивите болести. Психолозите съставили групи от глупави и умни, които да живеят няколко месеца заедно. За да оцелеят в компанията на глупаците, умните почнали да прикриват интелекта си, спрели да четат книги и загубили предишните си интереси и затъпели.

Емпиричният ни опит потвърждава тези изводи. И да ви кажа честно, все по-често се замисляме дали си струва да се съпротивляваме повече. Само си тровим живота. Защото глупостта е като смъртта. Умрелият нищо не усеща, но тия около него страдат. Дето викаше колегата Волтер, ако бях прост като толкова други, щях да бъда щастлив като тях…

Сряда, 3 април

От “Позитано” 20 обявиха, че “60 видни граждани влизат в листите за депутати”. На избираеми места са олимпийският медалист Таню Киряков, оперният певец Калуди Калудов, председателят на СБП Николай Петев, психологът Христо Монов, д-р Таня Андреева от “Шейново” и т.н. Малко се спънах само в Мартин Захариев. Винаги съм го мислел за десен човек. Преди години той издаваше сп. „Егоист”, заглавие взето сякаш от книгите на Айн Ранд… И сега не знам за него ли да мисля лошо, или за БСП.

Но като цяло приветстваме идеята да се замени тежката партийна номенклатура с „видни граждани”. Това е едно предусловие за някаква промяна. Цяло условие не е, защото по-възрастните помнят, че и при бай Тошо НС беше фрашкано с учени, писатели и герои на социалистическия труд. И кв’о? Нищо. И от друга страна БСП и досега имаха гражданска квота, но не съм чул някой от депутатите в нея да е взел отношение за безобразията по време на тройната коалиция.

И ГЕРБ излъчиха водачите на листите си. Бойко, Цветанов, Делян... Изобщо няма изненади. Тетка ще води листата в Плевен, Фидоска – в Монтана. Симеон Дянков ще води листата на отиващите на майната си. Извинете. Дянков го готвят за козел отпущения. Ще му натоварят всичките успехи на рестриктивната финансова политика, ще му бият няколко тояги и да пътува...

Пък Орешарски, бъдещият червен премиер, вика: "Следващият мандат ще бъде много труден. Ако обаче в началото се вземат съответните мерки, краят на мандата ще бъде белязан с видими успехи. Трябва да направим така, че хората да виждат перспектива, да виждат светлина в тунела.»

Значи доде се покаже светлината в тунела, ще минат 4 г. Измерено в хора това означава, че още около половин милион българи ще са видели другата светлина, бялата, в оня тунел, от който нема връщане. Половин милион надолу, половин навън и то не остана кой да посрещне светлината...

У нас годишно умират 110-115 хил. човека, което прави 1.4% от населението. От НСИ дават даже и повече - 1.47%. В САЩ например умират 0.74%. Като една от водещите причини за смъртността там се изтъква затлъстяването в следствие на преяждане. В смисъл, умират докато си гледат кефа… Излиза, че все пак преяждането не е толкова опасно за здравето, колкото недояждането. Освен това е доста по-приятно.

Ало, пенсиите, пазете се от недояждането! А доде чакате светлината в тунела, да ви дам една идея. Fibank предлага специален великденски потребителски кредит при доста изгодни условия – фиксирана лихва от 6.7% за първите две години от срока на кредита. Дръпнете 1000-2000 лева, направете си един хубав празник, че не се знае. По-точно, знае се… Ей, братя, живеете го откъм опакото тоя живот, да знаете! Десетки пъти сме чел Еклесиаст, за да разберем смисъла на живота. И се обединихме около следното: "Няма друго по-добро за човека, освен да се весели и да благоденства през живота си. Да яде и да пие и да се наслаждава от доброто на всичкия си труд. Това е дар от Бога."

В инициативата “Иновация в действие” на “Солвей Соди” участникът Мехмед Кючуков предлага във фитнесите да се прави ток - от кростренажор, велоергометър, магнитна пътека за бягане и т.н. За целта било нужно динамо, което да преобразува енергията, и жици.

Това, което Мехмед е „открил” отдавна е в употреба. На 4 юли 2002 г. сме съобщили част от мерките, които са залегнали в личната ни стратегия за енергийна ефективност. 2002 г., преди 11 г.! Там сме записали: „Монтирано динамо и бързовар на велоергометъра. Така се добива хладка вода за бръснене и подмиване…”

Карикатурата на Алла и Чавдар в „Новинар” показва, че и други са мислили в тази посока.

Които са си купили първата книга на д-р Филипов, могат да проверят – на стр. 106. А които я нямат, могат да я поръчат на [email protected], или на Тонифона 0885 233 691. Там ще намерят и други мерки за енергийна ефективност, които, предвид на антикварните цени на тока, със сигурност ще са им от полза.

А сега малко на културни теми. АФП съобщи, че музикалният директор на Виенската опера Франц Велзер-Мьост получил остър пристъп на лумбаго и припаднал, докато дирижирал "Парсифал" на Вагнер. Сринал се на пулта още в края на първото действие на операта, която иначе продължава 4 часа и половина.

Голяма хамалогия е да се дирижира Вагнер. Според нас композициите му са забележителни с контрапунктната си текстура, богат хроматизъм, хармония и оркестрация, както и с усложненото използване на лайтмотиви и музикални теми. Особено нанагорно им идва на диригентите от крайният хроматизъм и бързото преместване на тоналния център в музиката на Вагнер.

Шегувам се, бе! Всичко е верно, но е според Уикипедия… Ние знаем за музиката на Вагнер само толкова, колкото се учи в Механото, някои най-общи неща. Като например, че няма друг „модерен европейски композитор, с когото да се яде толкова трудно бифтек, както с Вагнер”. Така поне твърди Джером Джером. Другото, дето знаем, е че май и до днес е забранен в Израел, щото бил антисемит. Но тя там работата е малко по-сложна. Вагнер си имал проблеми с колегите си Халеви, Майербер и Менделсон. Правели му мръсни номера. И той заради Илия намразил и Св. Илия…

Четвъртък, 4 април

Мартин Захариев вика, че ако и да е бил в инициативния комитет по издигането на Борисов за кмет, никога не е бил член на ГЕРБ. И на НДСВ не бил член, а само консултант. А в учредяването на ГОРД участвал щото Славчо Бинев му бил приятел от 20 г. и не било удобно да откаже. Дето викаше една интелектуалка в Пазарджик, ако е една жена, както не може да отказва, нема да може да си вдигне гащите.

А това, дето през 2008 г. рекъл, че „столетницата се скъсва от скандали, от конфликти на интереси, от опозоряващи факти", то са стари работи...

«Няма значение, вика Захариев, к'ви са ми убежденията. Важното е, че в момента съм застанал тука, защото мисля, че имам какво да дам.”

Явно наистина няма, защото иначе щеше да го е срам да застане точно там. След като е бил на толкова други места… Бай Захари викаше на такива «чемшир» – вечно зелен и на нищо не мирише.

По същият начин седи въпросът и с Георги Терзийски, който влезе в 41-то НС от РЗС, но после го напусна и си прехвърли стипендията, пардон, субсидията в БСП. Няма обяснение какво прави в листите и то на избираемо място.

Пък в листата в Кюстендил, която не вярвам да е редена без решаващата дума на Мая Манолова, били включени на избираеми места Иван Ибришимов и Станислав Павлов, които навремето събраха 13 000 подписа в защита на арестуваните братя Галеви.

Калуди Калудов пък се оказал с двойно гражданство – българско и полско, а Член 65, ал. 1 от конституцията изрично запрещава.

За боксьорчето Детелин Далаклиев знам само, че е много добър в това, с което сега се занимава – световен шампион. Но за депутат не знам. Дано не е биен много по главата. Щото помните сигурно главният прокурор Филчев. От бокса му беше според нас.

Далакчиев и на външен вид го докарва като за ляв депутат. Как ли ще се кръстят плевенските госпожи…

Тетка Цачева обаче вика, че Далаклиев е член на ГЕРБ. Приет бил на 12 март 2009 г. и все още бил член на партията.

Пък в Монтана общинският и областен шеф на БСП напуснал листите, щото го турили на трето място, а на второ турили Румен Йончев – председател на ЗНС. ЗНС била член на дясната ЕНП, в която, както знаете, членува и ГЕРБ.

Доста идиотско се получава с т. нар. гражданската квота. Изглежда сякаш е събирана с обява във вестника.

Няма съмнение вече, че Станишев твърдо е решил да пропусне това раздаване, явно не ще властта. Първо пробутва Орешарски за премиер, после пробутва една гражданска квота, която… Максус прави всичко, щото даже и той не е толкова глупав…

Явно ГЕРБ ще ни повтаря, ще-не ще. Те щат, де, ама и да не щат… Сюжетът все повече наподобява оня действителен случай с бабата и ловеца. Дето ловецът клекнал по себе си, а бабата му гепила пушката, насочила я към него и рекла: Ще ме изнасилваш, а?! Ама моля ви се, нямам такова намерение… Ще ти се наложи, младежо, ще ти се наложи!

Проф. Георги Близнашки, член на НС на БСП в оставка, депутат в 36-то и 40-то НС, вика пред „Жълт Труд” нещо, което, ако е вярно, обяснява парадокса с нарастващия рейтинг на ГЕРБ: „Хората мразят Бойко, но Станишев мразят повече.”

Обикновените хора смятат Бойко за пич, а Станишев за… Станишев не смятат за пич. И при равни други условия, това е решаващо…

Петък, 5 април

Цецерон, в качеството си на зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб призовал социологическите агенции да уеднаквят методиките си. И изказал пожелание „да вземат мерки да оповестяват резултати, които отговарят на тези от гласуването.”

Много добра идея, артък даже! И не е невъзможно да се реализира. Просто социолозите трябва да изчакат да минат изборите, да вземат резултатите от РИК-овете и да ги съобщят на населението. Другият начин е партиите да кажат на социолозите колко гласа са купили и колко са фалшифицирали и социолозите да си коригират резултатите.

Цецерон е вторият социолог в ГЕРБ. Първият естествено е Бойко. Само че Бойко принадлежи към школата на простонародните социолози, докато Цветанов се домогва до научната социология.

Когато беше кмет, Бойко обясни методологията си: „Моята социология знаете ли как я правя – сядам на едно кафе и питам който се падне: „Какво мислиш за кмета?”

И респондентът, който няма откъде да го познава, откровено му изрежда всички постижения на кмета. Е, случва се някой да сподели и няколко критични бележки, но несъществени.

И докато още говорим за «социологии». Кольо Медианата обяснява защо се правят манипулации с изследванията: „Става въпрос за между 6% и 10% конформистки настроени избиратели, които ще гласуват не за когото искат, а който ще победи.» Пък от НЦИОМ викат, че са 15%. С една дума между 500 хил. и 1 млн. избиратели държат да се качат във вагона с оркестъра. Така се идентифицират с победителите и поне за малко не се чувстват от страната на булката. Не го разбирам, но е факт… Важен факт, предвид и на намаляващата все повече избирателна активност.

„Труд”: „Костов вече готов да дели лидерство вдясно”.

Какво да дели?

Стига, бе! В дясно отдавна няма нищо. Колкото повече гледам, толкова повече няма.

И изобщо няма, никъде няма. Затова не ни питайте какво да правим. Не е наша работа. Нашата работа е да критикуваме всички работи, дето не са наша работа. Може и да не сме прав, но така си разбираме работата. Нашата работа е да казваме как не е. Ние сме критик, а не политик. Да казваме как трябва да е не ни влиза в длъжностната характеристика. Навремето прочетохме за един пич, дето си търсел бизнес, в който клиентът никога няма право. И станал милиционер. Това много повлия да изберем критичния анализ като поприще. Критиците никога не грешат. И ако критикуваните са прави, сами си са виновни. Дето се казва, никой не ти е крив, че си прав. Докато позитивните мислители, тия, дето викат така трябва да направим, иначе трябва да направим…, непрекъснато бъркат. Затова ние сме на принципа не знам как е, ама и така не е.

 

To be continued некст път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!