Брекзит, националпопулизмът и бъдещето на Европа през погледа на немската социалдемокрация

Иво Алексиев 26 юли 2020 в 10:33 7810 1

Интервю с д-р Йенс Цимерман, заместник-председател на Германо-британската парламантарна група в Бундестага. Д-р Цимерман е депутат от листата на Социалдемократическата партия на Германия. 

Д-р Цимерман, Брекзит и изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ са изблици на националпопулизъм, който само преди десетилетие в демократичния свят изглеждаше невъзможен. Националпопулисти успяха да убедят дори британците - една от нациите с най-дълги демократични традиции, да заложат на национализъм и, напускайки ЕС, да „спасят културата си“ от приток на мигранти от други държави-членки. Защо тези процеси като че ли свариха традиционните демократични партии изненадани и неподготвени? 

Не вярвам, че желанието на британците за намаляване притока на мигранти от ЕС беше решаващата причина за успеха на референдума за Брекзит. Само националистите, които са и застъпници на Брекзит, представят нещата така. Това е добър пример как демагози като Борис Джонсън и Доналд Тръмп обещават на избирателите прости решения на много сложни проблеми. Такива прости решения обаче няма. Това е и големият проблем на отговорните демократични политици: как да обясним на гражданите сложни ситуации, в които живеем, така че политиката ни да бъде разбираема за тях и как да обясним, че в тези сложни ситуации няма прости решения.

Брекзит е вероятно най-тъжното, но и най-застрашаващо събитие в по-новата история на ЕС. Едва ли има европеец, който да се радва, че Великобритания ни напуска. След първоначалния шок останалите членове на Съюза се овладяха и решително преминаха към защита на общоевропейските интереси. Считам това за изключително важно. С общи действия по отстояване на европейските правила показваме, че ЕС е жизнеспособен, защото Брекзит прокарва идеята, че обединена Европа е отживелица? 

Брекзит наистина е много тъжно събитие и тежък удар за ЕС. Не бих интерпретирал обаче решението за напускане на Великобритания като заявка, че съюзът ни е отживелица. То обаче е предупреждение, че има несъвършенства в начина, по който ЕС функционира в момента. Окуражаващо е, че след референдума за Брекзит подкрепата за ЕС в много от страните-членки нарасна.

Колко вероятен е според Вас Брекзит без сделка (No-Deal-Brexit)? 

Вероятността за Брекзит без сделка е значителна. Преговорите са изключително сложни, а Великобритания твърди, че няма да приеме повече отлагания. Трябва обаче да е напълно ясно, че Великобритания е много по-застрашена от неблагоприятни последици след Брекзит без сделка отколкото ЕС.

Британците все още ли са убедени, че в бъдеще самостоятелно по-добре ще се справят, отколкото като член на ЕС? Ако днес отново имаше референдум, пак ли мнозинството щеше да гласува за Брекзит?

Голяма е вероятността при повторение на референдума мнозинството от гражданите на Великобритания отново да гласува за Брекзит. За континентална Европа това звучи странно, но същевременно показва, че емоциите на острова все още доминират. Повечето избиратели не са наясно с всички последствия от Брекзит, а и до сега, поради преходния период, все още не ги усещат.

Може ли Брекзит да стане повод и други членове на ЕС да поискат за себе си извънредни права и някакъв специален статут?

Не виждам такава опасност. Великобритания няма да запази членството си в единния пазар, ако не продължи да се придържа към правилата му. В тази връзка обикновено се дават за пример Швейцария и Норвегия, две държави, които са част от общия пазар без да са членки на ЕС. Швейцария и Норвегия обаче имат този статут само, защото 95% от европейските правила са част и от тяхното законодателство. Точно това обаче не иска да приеме Великобритания.

Има ли според Вас вероятност европейски националисти по примера на вдъхновителите на Брекзит във Великобритания да атакуват основните права, залегнали в договорите за ЕС? Биха ли могли например да се възползват от извънредната ситуация, която създаде корона-кризата? Ограниченията в придвижването между държавите членки, въведени като контрамярка на пандемията, са опасен прецедент. Можете ли като социалдемократ да си представите, правото на свободно придвижване в ЕС и в бъдеще да бъде ограничавано? 

Не смятам, че пандемията ще даде възможност на националисти да атакуват основните свободи в ЕС. Свободният избор да се заселиш във всяка от държавите-членки е фундаментално право на европейските граждани. Не виждам възможност за въвеждане на ограничения.
Пандемията изненада всички европейски държави. Никой не знаеше как трябва да се противодейства. Решението за ограничение правото на придвижване между държавите бе импулсивно и продиктувано от липса на опит в подобна ситуация. Не бива в него непременно да виждаме национализъм. На територията на Германия в момента също имаме общини с ограничени права на придвижване поради увеличения брой заразени техни жители.

Често съм във Франкфурт на Майн, който се управлява от кмет социалдемократ. Виждам как градът печели от Брекзит. Немалко банки и други финансови бизнеси се местят там от Лондон и други британски градове, за да не загубят предимството да останат на територията на ЕС. Брекзит ще допринесе ли за цялостен ръст на немската икономика?

На този въпрос трудно може да се даде еднозначен отговор. Финансовият сектор в Германия със сигурност ще спечели. Много банки наистина създават или разширяват представителствата си във Франкфурт. Не бива обаче да се подценяват и недостатъците на Брекзит. Общоевропейският пазар става по-малък, международната тежест на Съюза отслабва. Така че крайният ефект от Брекзит за немската икономика по-вероятно ще е отрицателен.

Не само икономическата, а и политическата тежест на Германия в ЕС ще нарасне след напускането на Великобритания. И във оформящия се лидерски тандем Германия-Франция, икономически Германия превъзхожда. Новата ѝ роля начело на ЕС обаче неминуемо ще я сблъска с нуждата да подпомага икономически по-слаби южни и източни държави-членки. Същевременно националпопулистите от Алтернатива за Германия призовават страната Ви да се концентрира върху себе си и собствените си изгоди. Ще затрудни ли това ролята на Германия като европейски водач?

Въпросът за водачеството на Германия често е тема на дискусии вътре в страната ни. Не се чувстваме особено комфортно в тази си роля. Поради това опитваме да споделим ръководната роля с други държави, традиционно с Франция, но също така с Полша или други членове на ЕС. Не мисля, че Алтернатива за Германия ще има сериозно влияние, защото тази партия е в криза. На избирателите стана ясно, че тя много обещава, но малко изпълнява.

Имат ли немските социалдемократи идеи за преодоляване на корона-кризата в европейски мащаб?
За партията ни е ясно, че можем да преодолеем корона-кризата само със значителни инвестиции в икономиката и здравеопазването на всички държави-членки. Социалдемократът Олаф Шолц (финансов министър на Германия, б. а.) има заедно с неговия френски колега Брюно Льо Мер съществен принос за учредяването на Фонда за възстановяване. Ние работим за това, рецесията във всички страни-членки да бъде преодоляна, колкото се може по-скоро. Ясно е, че Германия се развива тогава добре, когато и икономиките на партньорите ѝ в ЕС са в подем.

Новото ръководство на партията Ви поведе по-лява политика. Какво налага това?
Да, новото ръководство на партията ни има по-лява насоченост. За една социалдемократическа партия това не е нещо лошо. Общото събрание предпочете за ръководители на партията ни две сравнително непознати лица с по-ляво мислене пред кандидатурата на вицеканцлера и финансов министър Олаф Шолц. Предстои да видим какви резултати ще постигнат. През есента става интересно, защото ще изберем кандидата си за канцлерския пост.

Познавате добре САЩ . През 2016 г. бяхте наблюдател на тамошните президентски избори. След смъртта на чернокожия Джордж Флойд, причинена от служители на полицията в Минеаполис, Америка преживява най-масовото протестно движение срещу расизъм и социалната несправедливост в своята история. Какво е мнението на един немски социалдемократ за поведението на президента Тръмп в тази криза на американското общество?

За Доналд Тръмп вече много е изговорено. Тук, при нас в Европа, имаме ясна обща позиция. Мнението на американския президент по редица важни теми е не просто неприемливо, а стряскащо. Със сигурност плашещо е и политическото му поведение след смъртта на Джордж Флойд. Виждаме обаче в момента и неприемливо вмешателство на Доналд Тръмп във вътрешноевропейската политика. Пресни примери са изтеглянето на американски войници от Германия и американските санкции за газопровода Северен поток 2. Поради това всички с нетърпение очакваме резултатите от предстоящите президентски избори в САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews