Събития и случки на 14 януари

OFFNews 14 януари 2016 в 04:53 3901 0

Левски

Снимка Репродукция

Васил Левски пред съда. Художник Елка Захариева.

България

1867 Добродетелната дружина, организация на заможни българи в Румъния, изработва „Програма за политически отношения на сърбо-българите (българо-сърбите) или на тяхното сърдечно отношение”.

1873 Османски специален съд в София (на 26 януари нов стил) осъжда Васил Левски на смърт. Няколко дни по-късно присъдата е потвърдена от султана.

1878 В Руско-турската война български чети водят сражение за освобождаването на Кюстендил. Освободени са Чирпан и Дупница. Сюлейман паша изтегля турските части от Пазарджик.

1905 Гласуван е Закон за полицията в селските общини. В същия ден е обнародван Закон за снабдяване на армията в мирно и военно време с коне.

1908 Влиза в сила Закон за емиграцията.

1921 Завършва стодневната обиколка на премиера Александър Стамболийски в Европа (Лондон, Париж, Брюксел, Прага, Варшава, Букурещ). Целта му е да защити националните интереси след Първата световна война. Българската позиция среща разбиране, но не и съдействие.

1935 С наредба-закон се признава традиционният панаир в Пловдив за единствен национален мострен пролетен панаир.

1937 В София започва да излиза сп. „Илюстровано кино“ - за информация и филмова реклама.

1943 XXV обикновено народно събрание приема бюджета за 1943 г. Той е над 21, 716 милиарда лева, от които за военни нужди са 8,856 милиарда, над 40 на сто, което се обяснява с участието на България във Втората световна война.

1948 Арестуван е о. з. ген. Димитър Томов – комунист, участник в завземането на властта на 9 септември 1944 г., заемал отговорни длъжности във Военното министерство. Приписват му "престъпления" като "предателство", "саботаж във войската" и "лично облагодетелстване". Така в България започва да се прилага Сталиновата формула за "врага с партиен билет". Смъртната присъда е изпълнена на 25 август 1948 г.

1992 В Свищов е учредена Международна фондация „Алеко Константинов“.

1994 Във връзка с т. нар. гангстерска война в София в в блок от жк „Белите брези” избухва – като че ли по недоразумение - престрелка между „барети“ и полицаи от подразделението за борба с масовите безредици (БМБ). Двама командоси са убити. По-късно един полицай беше осъден и лежа в затвора, но не са разсеяни съмненията, че истината за кървавия инцидент е била изкривена и потулена.

1999 Създадена е Асоциация на българските частни телевизионни продуценти.

2003 Възстановява се магистралната полиция. На регионалните дирекции на Национална служба „Полиция“ се възлага задачата да поддържат сигурността по магистралите.

По света

1690 В Нюрнберг, Германия, е изобретен кларинетът. Той е дело на опитния майстор на музикални инструменти Йохан Кристоф Денер. За първи път е използван пред голяма публика в оперно представление в Париж чак през 1751 г.

1894 Джоузеф Конрад (Юзеф Теодор Конрад Коженьовски, 1857 – 1924) се завръща в Лондон, за да се установи окончателно там. За поляка капитан това е краят на 20-години плавания, предимно в британския търговски флот, и началото на успешна писателска кариера. Първият роман, над който той е работил още в океана, е „Лудостта на Алмейър”, издаден е следващата година.

1943 За първи път действащ президент на САЩ пътува със самолет. Това е Франклин Рузвелт, който отлита от Маями (щат Флорида) за Мароко, където съгласува с британския премиер Чърчил по-нататъшните действия във Втората световна война.

1954 Мерилин Монро (тогава на 27 г.) се омъжва за именития бейзболен шампион Джо ди Маджо, който вече е приключил състезателната си кариера. За холивудската звезда това е втори брак – и най-кратък от общо три. През октомври с.г. двамата се разделят.

1969 Случаен взрив на ракета предизвиква серия експлозии и пожари на борда на американския атомен самолетоносач „Ентърпрайз”, закотвен в базата Пърл Харбър, в Хавай. Загиват 27 моряци, а 314 са ранени. Разрушени са 15 самолета от 32-та на палубата в онзи момент.

2005 На Земята за първи път са получени съвсем близки снимки от Титан, спътник на Сатурн. Заснема ги по време на кацането си там, апарат, спуснат от международната сонда Касини – Хюйгенс.

Картографски проекции на кадри, заснети със специална апаратура при кацането на автоматичен апарат върху Титан точно преди 11 години. Снимка НАСА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews