Къщата на Александър Стамболийски - разграбена и съсипана

OFFNews Последна промяна на 04 март 2015 в 11:41 5502 6

Снимка bTV

136 години след рождението на министър-председателя Александър Стамболийски къщата, в която е живял и която днес е паметник на културата, е разграбена и съсипана, съобщават от Би Ти Ви

Александър Стамболийски е живял в тази къща през 1921 г. В нея са се събирали най-влиятелните мъже в държавата, за да решават съдбата на България. 

Тъжното в историята е не само как изглежда сграда днес, а и фактът, че много от хората, които живеят в близост, дори не знаят кой и кога е живял в тази къща. Не знаят, че днес това е паметник на културата. Единственото, което виждат в тази вече полуразрушена къща е опасност. Опасност да не се срути върху децата им, които си играят в нея. 

До 2010 г. къщата е стопанисвана от БЗНС, а след това тя става частна собственост на наследниците на Александър Стамболийски. 

"За времето си е била красива, но тя не беше поддържана през всичките години. Беше доста захабена отвънка, но като цяло беше здрава и мебелировката, която, според мен, е основната музейна стойност, си седеше вътре непокътната и наистина ние така я заварихме.", коментира Иван Кожухаров - правнук на Стамболийски.

За да запази къщата Иван решава да премести офиса си вътре и да сложи решетки на прозорците, тогава обаче се случва погром, за който, според наследниците на министър-председателя, е виновно, "намиращото се на близо, циганско гето".  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2015 в 22:57

Е те навремето комунистите и русофилите го убиха ! Те и сега са на всеки километър, нормално е в това състояние да е къщата.

04.03 2015 в 19:02

Александър Стамболийски написа първият закон в Европа за водните синдикати. Той създаде най-големия бум на кооперативното движение. Той единствен беше гласът на селяните.
Въпреки сбърканата му визия, че богати и бедни могат да участват в кооперативното движение заедно- след време се вижда, че кооперативните организации с участие на търговци, спекуланти и фабриканти се провалят, поради различните интереси на паразитната групичка.
Но това е без значение, до началото на 40-те години кооперативното движение в България е било над 1 милион души. Половин милион от които са членували в кооперативното банкиране.
Сега БНБ и партиите се правят, че това не е съществувало и нарочно, единствено в западния свят, нямаме закон за кооперативното банкиране. А неинформираният електорат се чуди с какви хапчета да се самоубие, вместо да се опомни и да се САМООРГАНИЗИРА!!

04.03 2015 в 18:42

За коя къща от снимката става въпрос .... ?

04.03 2015 в 15:46

Скакалците не прощават. Хич не ги бОли кой и кога е живял там. Те и по принцип не чувстват нищо свързано с българската история ценно, свято, или свое. Даже на къде - къде по известни паметници посягат заради метала, пък какво остава за разкостването на къщата на някъкъв си там държавник... Интересно е само желязото което могат да продадат на вторични.

04.03 2015 в 15:03

За Александър Стамболийски - родоотстъпника и предателя ли става дума? Онзи, който застана срещу Родината си през 1918?

04.03 2015 в 11:49

Както казвам все по-често : Не умеем или не искаме да си опазим историята.
Колко смотана и жалка нациясме.