Хвърляме се за кръста на Богоявление

OFFNews 05 януари 2012 в 19:33 11848 0

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

На 6 януари - Богоявление или Йордановден, християните честват кръщението на Исус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава, според евангелията, Светият Дух слязъл върху него в образа на гълъб и се чул глас от небето: "Ти си Моят възлюбен Син; в тебе е Моето благоволение". Това е първото свидетелство, записано в Светите писания, че Христос е Божият син. Този момент слага и началото на служението на Христос.

По традиция на Богоявление се освещават и бойните знамена на Българската армия. Церемонията започва в 11 часа пред паметника на Незнайния войн. На нея ще присъстват президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева, министри и депутати.

Православната църква отбелязва Богоявление с празничен водосвет, след който свещеникът хвърля кръста. Млади мъже се хвърлят в студените води, за да го извадят. Вярва се, че който го извади, ще е здрав през цялата година. След хвърлянето на кръста във водата влизат  болни с надеждата да оздравеят. Накрая с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако времето на Богоявление е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година.

Подготовка

Смелчагите, които ще се "борят" за кръста, все пак трябва да се съобразят с някои неща.

Преди да се хвърлят в ледените води, е добре те да са минали преглед при лекар, посъветва чрез OFFNews.bg д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

„Те трябва да подготвят телата си за ниската температура на водата. Не е напълно безопасно от вкъщи, където е топло, да се метнат направо в студените води, защото може да се получи беля.“

В ритуала по хвърляне за кръста да не участват хора със сърдечно-съдови заболявания - това може да е фатално за тях, предупреди д-р Киров. По-добре е да се въздържат и възрастните хора, както и децата, чийто организъм няма достатъчно силна имунна система. Освен че може да се разболеят в студа, във водата може да им се схване мускул и, ако не са добри плувци, да се удавят.

Не пийте алкохол на 5 януари, ако на 6-и ще скачате за кръста, не се хвърляйте от високо и внимавайте - огледайте се, за да не се нараните в камък, съветва още д-р Киров.

Именници На Богоявление имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Йордаки, Йордалина, Богомир, Богослав, Богословина, Божислав, Божичко, Божия, Божко, Боян, Бояна, Богдан, Богдана, Богомил, Богомила, Божидар, Божидара, Божидарина, Богослав, Богослава, Данчо, Данка.   Кой как ще отбележи празника

В София традиционно кръстът ще бъде хвърлен от свещеник в езерото в кв. „Дружба".

В Созопол 10-ина ентусиасти вече са се записали за участие в надпреварата за спасяването на кръста от ледените води. На смелчагите ще бъдат раздадени парични награди. Извадилият кръста ще получи 100 лева, вторият - 80, а всички останали - по 50 лева. Традицията в Созопол е момчето, хванало кръста, го носи със себе си и остава да пренощува с него. Желаещите, които искат да преборят сили в надпреварата за кръста, трябва да са над 16-годишни, физически здрави и да имат документ, удостоверяващ здравния им статус. През цялото време на ритуала ще има линейка на Бърза помощ.

В Карлово честванията за Йордановден ще започнат в 9:30 часа пред църквата “Свети Николай”, съобщи пресцентърът на общината. Ще има ритуал по освещаване на бойните знамена на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Към 10 часа при Желязков мост на Стара река ще се състои ритуалът по изваждане на кръста от водата. По традиция поне 20-тина младежи се хвърлят в реката.

В Стара Загора от 11.30 ч. в парк „Езерото" свещеници от старозагорските храмове ще извършат традиционния Богоявленски водосвет за освещаване на бойните знамена на Втора Тунджанска лека пехотна бригада и ритуала по хвърляне на Светия кръст във водата. Миналата година кръстът бе изваден от 19-годишния именник от Стара Загора Йордан Александров. В езерото скочиха 11 смелчаци.

Във Велико Търново празникът ще започне със света литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. В 11,30 ч. ще бъде хвърлен кръстът през Владишки мост във водите на река Янтра.

Във Варна всяка година желаещите да участват в свещения ритуал на Йордановден са около 40 души. В морската ни столица няма ограничение за възрастта на плувците, но задължително да са минали медицински преглед. Повечето кандидати са млади момчета спортисти, но сред неизменните участници всяка година е и 72-годишният варненец Васил Тепеденелев. Сред младите претенденти пък се отличава 14-годишният Карло Тодоров, който ще скочи от Първа буна на централния плаж във Варна за шести пореден път. В Симеоновград дори малко момиче се е записало да скача за кръста. Богоявленското разпятие, което по традиция ще бъде хвърлено в ледените води на р. Марица, ще донесе на спасителя си парична награда от 80 лв. В Ямбол направиха нов кръст за Йордановден. "Той е от орехово дърво и е дело на майстор Красимир от нашия град. Вече го осветихме и с него може да се служи", каза за "Стандарт" отец Панайот Чакъров, който е архиерейски наместник в Ямбол. Три години подред предишният кръст е ваден от водите на река Тунджа от 26-годишния студент в НСА Иван Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!