"Шоуто на Слави" - оттук накъде?

Прогнозата на медийните експерти за съдбата на най-популярното тв шоу

Мая Младенова 30 март 2017 в 16:26 21394 11

Слави Трифонов с двама от сценаристите на шоуто - Тошко Йорданов (ляво) и Иво Сиромахов (дясно)

Ще остане ли Слави в bTV, ще спре ли едно от най-популярните тв предавания в България, ще прави ли Трифонов партия?

Въпросите след безпрецедентно сваления след 17 години в ефир епизод на шоуто от 27 март към момента остават висящи. Не защото няма кой да им отговори, а защото темата е толкова обществено чувствителна, че едва ли която и да е от двете страни има ясна представа какво предстои.

OFFNews потърси за коментар Мария Стоянова и доц. Георги Лозанов, настоящият и предходният председатели на СЕМ, които в качеството си на медийни експерти споделят прогнозите си за съдбата на шоуто. 

Стоянова уточнява, че 

редакционната отговорност е на телевизията, а според Лозанов законът не е нарушен.

Доц. Лозанов обаче смята, че от гледна точка на медийната среда и професионалната етика, нарушението е налице. "Когато си в ролята на водещ на развлекателно предаване и създаваш един тип доверие, а после ползваш това доверие, за да решаваш въпроси от политически характер - това е проблем. Не е незаконно, но определено фалшифицира средата", коментира той и сравнява поведението на Трифонов с това на Волен Сидеров. 

Мария Стоянова смята, че всеки повод за разговор за свободата на словото и нейните граници, за правила и стандарти при медийното съдържание, е полезен опит. "Независимо от това колко развит е демократичният процес в дадена страна, той се стимулира от ново дефиниране на основни ценности, каквато е свободата на изразяване", добавя тя.

Към предаването не можем да отнесем правилата за журналистическа етика - при сатирата е нормално личности, събития или състояния да се иронизират, преувеличават и критикуват. Лошото в случая е, че сатирата преминава в гаврата, добавя Мария Стоянова.

Георги Лозанов обаче акцентира върху влиянието на сатиричното предаване и тежестта му върху политическия живот. "Слави има влияние върху голяма аудитория - той успя да накара милиони хора да гласуват за референдума и този вот не е рационален, а емоционален. Примерно не бе аргументирано защо субсидията на партиите трябва да е 1 лев. Тогава избирателите дадоха по-скоро наказателен вот, а не вот за подобряване на системата", обяснява медийният експерт.

Предаването не е спряно и в този смисъл това не е цензура,

уточнява доц. Лозанов. Цензура би било, ако е свалено след външна намеса. По закон медията отговаря за съдържанието. Затова видими причини за неизлъчването на епизода нямаше, в него нищо ново не се казва, добавя той.

Лозанов припомня, че чисто законови основания за намеса е имало по време на кампанията за референдума, "защото тогава се оказваше форма на натиск върху аудиторията". Тогава трябваше да се включат и различни гледни точки както в други предавания на телевизията, както и в рамките на "Шоуто на Слави", защото част от зрителите например може да не гледат другите публицистични предавания", смята експертът.

В този смисъл той определя като

гаф от страна на ръководството на bTV

свалянето на епизода точно сега. "Но телевизията при всички случаи има основание да търси позиция на неутралитет", уточнява той. Според него случилото се на 27 март, от една страна, героизира Слави, а от друга прави проблема евтин. А това всъщност е проблемът за публичната агитация.

Развръзката

"Като класически оптимист вярвам в добрия край, в който всяка от страните да си извади поуки, за да се продължи нататък и начисто, казва Мария Стоянова. - По принцип скандалите следват един и същи модел на развитие - има причина или причини за ескалация на напрежение, от него се стига до разрив и след това настъпва сближаване. След като предходните фази отминаха, изглежда вече е ред на сближаването." 

Георги Лозанов допуска и двата варианта. Според него съдбата на Слави и шоуто му зависи от това накъде водещият вижда ползата от своята публична известност. Ако работата му е по-скоро политическа отколкото журналистическа, то по един или друг начин вероятно ще се раздели с тази телевизия. Ако реши да се оттегли от политическия проект, както се е случвало и преди, и да се върне към работата на тв водещ, шоуто няма причина да не остане в ефира.

Междувременно шоуто продължава да се излъчва и да работи във всекидневния си ритъм. "Към днешна дата нищо не се е променило, продължаваме постарому. Няма хора с униформи между нас", коментира с характерния си мрачно хумористичен стил един от сценаристите на предаването - Иво Сиромахов, потърсен от наш репортер.

Към момента ефектът от случилото се е спорен. От една страна, скандалът увеличи значително аудиторията на предаването и му създаде ореол на цензуриран лидер на обществено мнение. От друга страна, посланието на телевизията работодател на Слави бе отправено категорично - тя няма да позволи политическа агитация. И макар Трифонов да се зарече, че ако следващото му предаване бъде излъчено, отново ще прочете писмото с призив за протести, той не го направи. Вместо това изнесе обилна тирада на тема свобода на словото.

Без да е представителна, анкета сред читателите на OFFNews показа, че цели 63 процента от отговорилите одобряват свалянето на предаването. В брой гласове това прави над 2400 гласа от общо 3928 гласували. "Срещу" се обявяват 33% от участвалите в допитването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9059

12

CherryBlossom

31.03 2017 в 10:24

за всички тези години трифонов направи за народа няколко неща:
1) научи много хора на нова думичка, а именно суверен и сега много хора обогатиха активния си речник с цяла една словоформа ... браво да живей
2) затвори "орлов мост", за да може орки от всички страни да плющят ракия и кюфтета на сред улицата... браво да живей
3) доказа, че българинът не знае, не го интересува, но има мнение, което изразява сввободно, а после пита гугъл какво точно е изразил с мнението си

8982

11

Росен Миленов

31.03 2017 в 07:34

В БЪЛГАРИЯ Е НАЛИЦЕ МАФИЯ, КОЯТО УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖИ ОБЩЕСТВОТО В ПЛЕН ВЕЧЕ БЛИЗО 30 ГОДИНИ.
Тази престъпна организация има пирамидална структура, която кореспондира с йерархичната структура на държавното управление.
Повече прочети тук - http://dogovorat.com/post-3/
Затова организирам РЕФЕРЕНДУМ ЗА СЪДЕНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЛИЦА ОТ ПРЕХОД. Виж тук - https://www.facebook.com/referendum.politici/

63994

9

Red or Dead

30.03 2017 в 23:09

@Госпожо Татяна, Вие и хората около вас, нали имате дистанционно, натискате копченцето и си решавате проблема с....."...пошло, пълно със стари изтъркани вицове....“;)
Апропо, как знаете какво е Шоуто след като не го гледате, но общо взето не ми дреме.....останете си също със здраве, искрено ви пожелавам дълго време да гледате ТОВА което ви харесва;)

П.П.Мисля, че човек който пълни стадион със 70 000 човека днес заслужава поне малко уважение, аз по принцип слушам съвсем друг тип музика, НО уважавам и давам дължимото на това което прави Слави.....

9042

8

Tatyana Nikolova

30.03 2017 в 21:49

Господин Ред, не съм мрънкалник, колкото до пироните- няма как да знаете какво и колко съм успяла. и без да влизам в полемика- "направи ти предаване" не е аргумент, а заяждане. шоуто на Слави Трифонов е пошло, пълно със стари изтъркани вицове- това е мнението на хората около мен. затова не се съгласявам, че е "най- популярното. останете си със здраве. :)

26179

7

ELPIDA

30.03 2017 в 21:24

Излишно е да изпадам в дълги мотивации защо Шоуто не е необходимо да се спира.Достатъчно коментатори го направиха.
Истината е, че на някои властимащи,
предложенията на Слави не са им УДОБНИ!

63994

6

Red or Dead

30.03 2017 в 21:04

Що,кое е по-популярно....
”АЗ обичам България”...хи хи....
Айде направи предаване...оцелей..17 год.....и тогава ела да плюваш....аман от мрънкалници дето един пирон не са забили...
МАЧКАЙ....СЛАВИ....

9042

5

Tatyana Nikolova

30.03 2017 в 20:41

"Най- популярното ТВ шоу"? Наистина ли?

17439

4

мнение от IP

30.03 2017 в 18:46

Никой не коментира безпристрастно този случай, а всеки само от гледна точка на това гласувал ли е на референдума и дали с "да" или "не". И хайде да не ми обясняват какъв вот кой е дал - емоционален, наказателен или добре премислен защото е обидно за тези два милиона и половина (всъщност защо не броят отговорилите с не? - тях кой ги накара да гласуват така.....