СБЖ критикува БСП, зове правителството да се намеси за уволнените журналисти от Дума

OFFNews 14 януари 2022 в 17:43 5108 0

Председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова поиска правителството да вземе отношение по повод отстраняването на знакови журналисти от вестник "Дума". В позиция, озаглавена "Посегнаха и на Велислава Дърева! Позор!", тя подчертава, че това трябва да стане, защото посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България идвали от "сила, представена в правителството".

Според Тодорова това е репресия срещу техни критики към настоящото ръководство на партията, издаваща „Дума” (Б. ред. - БСП). 

Абстрахирайки се от конкретните спорове в тази формация, които са неин вътрешен проблем, трябва да подчертаем, че каквато и мотивация да тласка някого към посегателства върху журналисти, тя не може да бъде приемана и оправдавана. Това еднозначно е посегателство срещу свободата на словото, журналистическите права и устоите на демокрацията, се казва още в позицията на СБЖ.

Ето и текста на цялата позиция:

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

Днешният ден донесе нов повод за тревога и възмущение сред обществото ни и журналистическата гилдия. От Продевия вестник „Дума”, с който винаги е била неразривно свързана, е отстранена и голямата журналистка, винаги принципно отстояваща позициите си, носителката на „Златно перо” на СБЖ Велислава Дърева. Името ѝ е премахнато от редакционното каре на вестника, дори без да бъде известена.

Това е вече втори случай на посегателство срещу изтъкната журналистка от същия вестник в рамките на два дни. Вчера бяхме вече шокирани от уволнението на нашата колежка Велиана Христова, която освен ярко перо, е и председател на синдикалната организация на журналистите към СБЖ в „Дума”, а е и член на УС на СБЖ. Реагирахме с възмущение за случая с Велиана, в нейна подкрепа бе стартирана и петиция, изпълнила се с подписите и позициите на вече близо 400 журналисти, интелектуалци и обещественици.

Но ето, че днес сме свидетели на нов удар по свободата на словото и по правата на журналистите – предприет е анонимен ход за изхвърляне от „Дума” и на Велислава Дърева, чието име само по себе си от десетилетия е институция и емблема на честната, борбена и талантлива журналистика.

Обществото ни очевидно основателно вижда в действията и срещу Велиана, и срещу Велислава опит за репресия срещу техни критики към настоящото ръководство на партията, издаваща „Дума”.

Абстрахирайки се от конкретните спорове в тази формация, които са неин вътрешен проблем, трябва да подчертаем, че каквато и мотивация да тласка някого към посегателства върху журналисти, тя не може да бъде приемана и оправдавана. Това еднозначно е посегателство срещу свободата на словото, журналистическите права и устоите на демокрацията.

Двойно по-притеснително е, че тази партия днес е част от управляващото коалиционно правителство, а лидерката ѝ заема вицепремиерски пост. Затова и правителството е редно да отговаря – одобрява ли подобни методи срещу „неудобни” журналисти и така ли ще съдейства за изваждането на страната ни от унизителното 112-то място в класацията по свобода на словото?

Посегателствата срещу журналисти винаги и еднозначно могат да носят само позор на всеки, който ги прилага, и на всеки, който не им се противопоставя.

Чест прави на колегията, че еднозначно и солидарно реагира в защита на нашите общи журналистически права.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови