Руски фейк с трансджендър говорителката на ВСУ стресна Соловьов и Захарова

OFFNews 14 септември 2023 в 14:27 7248 0

Чирило
Говорителката на украинските въоръжени сили Сара Ащън-Чирило.

Руските медии и каналите в Телеграм активно разпространиха фейк, че говорителката на украинските въоръжени сили Сара Ащън-Чирило уж е казала, че руските патриотични журналисти и лидери на общественото мнение ще бъдат убити от Украйна "в името на Бога, свободата и пълното освобождение". Като доказателство те публикуват видеозапис, който обаче е генерирана от изкуствен интелект реч на американеца трансджендър.

На очевидната фалшификация се хванаха както жълти ресурси, така и журналисти, които наричат себе си "професионалисти". Така един от първите, които публикуваха този фалшификат, беше военният кореспондент Александър Коц, който публикува и изобличителен текст. Кореспондентът на Комсомолска правда реши да не си прави труда с такава дреболия като проверка на фактите. Следвайки го, други руски медии и канали също не си направиха труда да проверяват фактите.

Първоначално този фалшификат се появи в акаунта в Twitter "Terror Alarm", който ежедневно публикува фалшификати за войната в Украйна, генерирани от изкуствен интелект. Клипът се появи часове след пускането на услуга от HeyGen Labs, която модифицира видеоклипове на говорещи, като запазва оригиналния глас, стила на речта и синхронизацията на устните с чуждоезичен текст.

Трансджендърът Сара Ащън-Чирило, която от миналия месец е официален англоезичен говорител на Силите на териториалната отбрана на ВСУ.

"Следващата седмица зъбите на руските дяволи ще скърцат още по-силно, а бесните им усти ще се разпенват в неконтролируем бяс, когато светът види как любимите пропагандисти на Кремъл плащат за престъпленията си. Не е само Путин, всички руски пропагандни военнопрестъпници ще бъдат заловени и правосъдието ще възтържествува. Докато ние в Украйна вървим към тази мисия с вяра в Бога, свободата и пълното освобождение", уж заявява във фалшивото видео родената като Майкъл Джон Ащън-Чирило.

Чирило е младши лейтенант от ВСУ. Тя пристигна в Украйна през март миналата година като военен кореспондент, но почти веднага започна работа като военен медик в силите на съпротивата и дори бе ранена по време на бойни действия. 

"Изявлението" на Сара Ащън-Чирило предизвика изключително остри реакции в Русия. 

"Зомби апокалипсис. Нека да разпространим това поредно доказателство за терористичния характер на киевския режим и спонсорирането му от Вашингтон до всички международни организации и НПО", коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Беснееше и известният военкор Александър Коц.

"Дори не знам какво е по-готино тук - изявление в стила на нискобюджетен екшън филм, заснет в някое гаражно студио. Или открита заплаха за терористични актове от официално лице (макар че това е по-скоро задник) на държавата. Но по принцип, разбира се, това е висока оценка за работата на нашите събратя, ако руските журналисти се смятат за заплаха, подлежаща на унищожаване. Честито на колегите!", пише той.

Позицията му е споделена от друга известна пропагандистка на режима в Кремъл - Олга Скабеева, в чието предаване всяка вечер нон стоп звучи възхвала на руския фашизъм.

Топ пропагандистът Владимир Соловьов, любимият тв водещ на Путин, също публикува гневни и заплашителни коментари в профила си в Телеграм.

За да стане излагацията пълна, ръководителят на Съвета при президента на Руската федерация се обърна към Следствения комитет и ФСБ във връзка със заплахите на говорителката на ВСУ Сара Ащън-Чирило, заради декларираните от нея репресии срещу "кремълските пропагандисти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews