Регулаторите са оказвали натиск върху телевизиите по времето на ГЕРБ

Ние не сме булка на мегдана, за да си избираме момък, каза Ивайло Мирчев за ''Възраждане''

OFFNews 09 юни 2023 в 10:08 9223 1

Виктор Николаев

Снимка nova.bg

Виктор Николаев, водещ на сутрешния блок на „Здравей, България”

Регулаторите са оказвали натиск върху националните телевизии по времето на ГЕРБ. Това се разбра от думите на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев. 

С тях той реагира на критика от депутата Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, отправена тази сутрин в студиото. По време на интервюто с него той заяви, че пет години нито една национална телевизия не е искала да поеме темата за разследването за къщата в Барселона (добило публичност като "Барселонагейт").

Именно за него главният прокурор Иван Гешев поиска свалянето на имунитета на трикратния премиер, лидер на ГЕРБ и настоящ депутат Бойко Борисов. Разследва се има ли пране на пари с участието на Борисов при покупката на къща в Барселона. Испанските власти подозират връзка между имотната сделка и Борисов. Гешев подкрепи искането с внасянето в НС на стотици страници информация.

Сагата започна с публикация на "Ел Периодико" от 21 февруари 2020 г. за връзка на Борисов в международна схема за пране на пари. Изданието твърдеше, че в Испания са влезли 5 млн. евро през регистрираните там фирми Numi Invest SL и Ema BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева. С тези пари били купени луксозен бутик и къща в Барселона. Веднага след осветяването на случая Йовчева продаде къщата. След това властите прекратиха разследването с мотива, че в България то е в по-напреднала фаза. Миналата година от Испания постъпиха материали от 219 страници. Борисов твърди, че е невинен. Има ли дете от нея също е въпрос, на който няма еднозначен отговор.

След репликата на Мирчев към водещите, че националните телевизии са заглушавали темата "Барселонагейт", Николаев контрира:

"А Вие наясно ли сте как се притискат национални телевизии, като ще оправяте държавата? Наясно ли сте, че съществуват регулатори, които се използват за бухалки в държавата?".

"Наясно сме, не само към телевизиите, а и към бизнеса - отвърна Мирчев. - По отношение на натиска на регулаторите към бизнеса говорим от години. Една от целите на това правителство ще бъде това правителство да даде време, за да могат да бъдат заменени регулаторите, обаче по ясен и прозрачен принцип."

Конституционна реформа с ДПС ще изпере ли Пеевски

Мирчев е категоричен, че с разговорите за конституционната реформа не се "изпира" санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. По думите му ПП-ДБ ще продължи да води разговори с всички парламентарни групи, за да се осигури конституционно мнозинство от 180 гласа.

Той задочно отговори и на вчерашната оферта на "Възраждане", които ги призоваха да водят разговори за промяна на основния закон не с ДПС, а с формацията на Костадин Костадинов.

"Ние не сме булка на мегдана, за да си избираме момък", каза депутатът.

Мирчев обаче бе категоричен, че ако конституционните промени не отговарят на очакванията, ПП-ДБ ще се оттегли:

"Ако не получим подкрепа за най-добрите според нас, промени, ще отидем при хората на площада и ще кажем, че не се получи."

Подобна заявка направи още в деня на гласуването на кабинета "Денков-Габриел" съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който декларира, че ще поеме лично политическата отговорност.

Реваншизъм ли са исканите имунитети?

Ивайло Мирчев заяви, че временна парламентарна комисия ще разгледа всички искания за сваляне на депутатски имунитети. По думите му броят на исканията ще продължава да се увеличава. 

Той е на мнение, че всички материали трябва да се разгледат внимателно, за да е сигурно, че не са вид реваншизъм.

Той заговори за "европейския опит" и даде пример с поискания имунитет на евродепутата Елена Йончева, когато ЕП отказа да го свали. За същия "европейски пример" се говори в записа от Националния съвет на ПП, когато членовете на партията обсъждат бъдещото искане за сваляне на имунитета на Бойко Борисов. 

До момента в НС са постъпили три искания за сваляне на имунитет - на Бойко Борисов, както и на двама депутати от "Възраждане". Има и още две предложения към главния прокурор Иван Гешев за сваляне на защитата на Кирил Петков и Даниел Александров (ГЕРБ-СДС).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

PaulPierce

10.06 2023 в 08:19

Не може да бъде :) Хайде сега да видим по чия заръка Домусчиев купи Нова ТВ по едно време