Сашо Диков разказа как Нери Терзиева е уволнена от БНТ

OFFNews 04 юни 2022 в 15:49 19498 2

Нери Терзиева

Журналистът Сашо Диков разказа в предаването си "Евродикофф" епизода с уволнението на Нери Терзиева от БНТ.

По онова време Диков е колега и близък приятел на Нери - част от нейния новинарски Екип 2, когато тя води новините с Асен Агов, а Диков е автор на спортната емисия. Диков е и един от хората, които през пролетта на 1993-а си тръгват от "Сан Стефано" 29 заедно с Терзиева, когато тя е уволнена.

Когато през '92 пада правителството на СДС (Филип Димитров) и в следващия кабинет влиза ДПС, е сменен и генералният директор на БНТ. Начело на телевизията застава Хачо Бояджиев, за когото по-късно научихме, че е агент на Държавна сигурност, припомня Диков. По думите му основната задача на новия шеф е била да отстрани неудобната Нери Терзиева - журналист, когото и до ден днешен гилдията припознава като основен реформатор в държавната телевизия. Терзиева е уволнена дисциплинарно през април 1993-а и никога не се връща в БНТ.

Когато това е съобщено в ефир, Диков поискал да влезе в студиото и "да направи цирк". Студиен работник обаче го помолил да не го прави, за да не го уволнят. Така конфликтът се пренесъл в коридора пред студиото, където станал бурен скандал. До бой не се стигна, уточни емблематичният водещ.

Той веднага обявил на Нери Терзиева, че подава оставка и си тръгва с нея. Тя му отговорила, че не бива да го прави. Въпреки това тогавашният спортен журналист напуска телевизията в знак на солидарност.

Диков коментира и че е възмутен, че в емисията си, в която БНТ съобщи за кончината на Нери Терзиева, се казвало, че тя си е тръгнала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!