Посланикът на Ирландия: Има проблем със собствеността и редакционния контрол в медиите

Мая Младенова 21 януари 2013 в 13:13 1800 0

Посланикът на Ирландия у нас Джон Роуън. СНИМКА: БГНЕС
Посланикът на Ирландия у нас Джон Роуън. СНИМКА: БГНЕС

 

 Загриженост за свободата на медиите изрази ирландският посланик у нас Н. Пр. Джон Роуън в интервю за БГНЕС. 

"България трябва да се съсредоточи върху този проблем. В наши дни, когато различните медии - печатни, онлайн, радиа, телевизии, навлязоха във всички области на комуникацията, е важно те да имат широка основа. Собствеността не бива да е толкова силно концентрирана в ръцете на една или друга група", посочи дипломатът.

"Ясно е, че хората са притеснени. Свободата на медиите е един от стълбовете на демокрацията, трябва да съществуват свободни и открити медии. Ние всички имаме проблеми. Не съществува страна, която да няма някои притеснения относно свободата на медиите си, особено сега, когато финансирането на печатните медии стана толкова трудно и ситуацията се променя през цялото време. Но в България има проблем със собствеността и редакционния контрол от групи с определени финансови интереси. Искаме да започнем диалог по този въпрос с всички групи на гражданското общество в България и с правителството", каза посланикът.

 "Аз лично предпочитам саморегулацията като начин за разрешаване на проблемите в медиите, но тя не винаги работи и това важи не само за България. Великобритания има проблеми, ние имаме проблеми, всички имат проблеми. Смятам, че Ирландия има доста добра система за саморегулация на медиите, докато във Великобритания прецениха, че се нуждаят от повече регулация, за да спрат злоупотребите на някои медии с правото на личен живот на определени хора. Не зная кое е най-доброто решение. В единия случай може да имаме прекалено много контрол върху медиите, в другия - нулев контрол, който да доведе до злоупотреби. Така че не знам какъв точно е правилният отговор, може би нещо по средата. Но ако всички ние говорим открито за проблемите, има добър шанс да постигнем напредък", обясни позицията си посланикът на Ирландия.

 Джон Роуън потвърди готовността на Ирландия да работи за по-бързото присъединяване на България към Шенген по време на своето председателство на ЕС.

"Ще работим усилено за разширяването на Шенгенското пространство. Имаме мандат от Европейския съвет през декември да опитаме да постигнем напредък по въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген, така че решение да бъде взето на срещата на министрите на правосъдието и вътрешните работи на държавите членки през март. Нашата национална позиция е да не се прави връзка между Механизма за сътрудничество и проверка и въпроса за присъединяването към Шенген. Ние смятаме, че България е изпълнила техническите критерии и може да се присъедини към европейското безвизово пространство. Но някои други страни имат друга гледна точка и от България зависи да покаже, че тези страни могат да разчитат на напредък от страната в области като борбата с корупцията и организираната престъпност", посочи той.

Посланикът на Ирландия каза още, че България има напредък в борбата с корупцията и той да бъде ускорен в следващите години. 

"България има огромен потенциал за растеж, но липсата на сигурност и прозрачност отблъскват инвеститорите. Те виждат в страната първо ниския плосък данък от 10%, ниските разходи за труд, това е привлекателно за тях. Но когато пристигнат тук, много често стигат до извода, че бюрокрацията е прекалено бавна, че има прекалено много регулации, с които дори самите администрации не могат да се справят. Ако пък някакъв въпрос бъде отнесен пред съда, виждаме, че съдебната система е прекалено бавна, постановените присъди са много трудни за разбиране. Инвеститорите се нуждаят от прозрачност, сигурност и доверие в съдебната система и ако успеете да им ги осигурите, съм убеден, че ще те ще пристигнат в страната ви", посочи още дипломатът.

Икономиката, заетостта, растежът са сред приоритетите в дневния ред на ирландското председателство на ЕС, тъй като Европа премина през много труден период, стана ясно още от думите на Джом Роуън.

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови