Обучения 'Медийна грамотност през моя предмет' ще се проведат през юни и юли

OFFNews 18 май 2021 в 14:58 2032 0

Кампанията “Дни на медийна грамотност 2021 г.” ще продължи и през летните месеци с поредица от онлайн обучения на учители от прогимназиален етап, които ще бъдат включени в общността на Коалиция за медийна грамотност „Дигитални звезди“. Предвидени са пет сесии през летните месеци юни и юли, така че учителите да могат да изберат най-подходящата за тях.

Обученията “Медийна грамотност през моя предмет” целят да насърчат преподаването на медийна грамотност от учителите на децата, независимо от предмета, който преподават те. Сесиите се организират от Коалиция за медийна грамотност с подкрепата на Фондация “Америка за България”, Министерството на образованието и науката и Министерството на културата.

В обученията ще бъде представен и практически наръчник „Медийна грамотност през дистанционно обучение“ с готови за прилагане в клас уроци и домашни проекти, които учителите могат да използват в учебния процес. Уроците в него са разработени така, че да могат да бъдат прилагани както дистанционно, така и на живо.

Водещи на обученията ще бъдат учителят по информационни технологии Ангел Георгиев и преподавателят по философия, психология, етика и гражданско образование Емануил Георгиев.

Наръчникът, до който ще получат достъп участващите учители, стъпва на принципите и разработените уроци в методиката “От дигитална компетентност към дигитално гражданство“, създаден от Национален център за безопасен интернет и Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Включените в него уроци са подходящи за 5, 6 и 7 клас, като могат да бъдат прилагани в Час на класа, Информационни технологии, Български език и литература и История. Но принципите, върху които стъпват уроците, са подходящи за всеки един учебен предмет.

Освен като учител, Ангел Георгиев има и дългогодишен опит като технически обучител и основател на платформата Знам.бе. Провеждал е обучения в Европа, САЩ и Близкия изток. От 2014 година е част от образованието по софтуерно инженерство у нас. Към момента на присъединяването му към Коалицията за медийна грамотност през 2020 година отговаря за вътрешната програма за обучение и развитие в Мусала Софт, а през април 2021 година заема ръководна позиция в SoftUni, където развива образователните програми.

В допълнение на преподавателската си дейност Емануил Георгиев е експерт по програмата Национален център за безопасен интернет във Фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Отговорностите му в Центъра за безопасен интернет включват: научни и приложни изследвания върху онлайн поведението на децата, подпомагане на дейността на Младежкия панел към Националния център за безопасен интернет, разработване на обучителни методики и организиране и провеждане на обучения по дигитално-медийна грамотност за деца и младежи, както и за учители и други професионалисти. Преминал е през двугодишната програма „Заедно в час“.

Провеждане на обучението и записване за участие

Обучението “Медийна грамотност през моя предмет” е съобразено с натовареността на учителите, като за кратко време включва основно практически задачи с цел разработване на собствен урок от тяхна страна. Всяко обучение се състои от две онлайн сесии по час и половина - от 17:30 до 19:00 часа, в рамките на една седмица. Завършилите го успешно получават сертификат за включване в общността на „Дигиталните звезди“ на Коалиция за медийна грамотност.

Според своите ангажименти учителите могат да се запишат за една от следните пет групи: 8 и 10 юни; 15 и 17 юни; 22 и 24 юни; 29 юни и 1 юли; 6 и 8 юли.

Желаещите да се включат в обучението могат да се регистрират до 4 юни 2021 г. на следния линк: https://docs.google.com/forms/d/1Tc5i99Mmt21yCzFqv3v5hDtsgpPax-PndwDUTFrA6-c/viewform?edit_requested=true

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!