Комисията по култура отхвърли бюджета. БТА, БНР и СЕМ искат още пари за заплати

На ръба сме да свалим правителството, за да ни обърне внимание Асен Василев, закани се Петър Николов от ГЕРБ

Ружа Райчева 30 ноември 2023 в 16:57 1722 1

Тома Биков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тома Биков

Парламентарната комисия по медии и култура отхвърли законопроекта за бюджет 2024 на първо четене. Медийният регулатор СЕМ, както и БТА и БНР поискаха да им се отпуснат допълнително средства - за кореспонденти и заплати. 

Петима депутати гласуваха "за", шестима - "против", а един се въздържа. В бюджета на финансовия министър Асен Василев за догодина не се предвиждат никакви реформи в сектор "Култура". Председателят на комисията Тома Биков обяви, че бюджетът е замразен.

Той изрази съжаление, че на дебата не присъстват представители на Министерството на финансите, които да защитят законопроекта си. "За мен това отношение е показателно, че културата е на опашката на бюджета", каза Биков. 

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев заяви, че е изпратил писмо до комисията с обосновка за развитие в много различни области, които изискват допълнително финансиране от държавата. Той призова да се направи инвестиция в кореспондентската мрежа, от което ще спечелят не само БТА, а всички медии, които не могат да си позволят да плащат на кореспонденти.

За целта ще е нужно в бюджета в сектор "Култура" да се отпуснат допълнително около 1,7 млн. лв.

Албена Миланова от Управителния съвет на БНР благодари за подкрепата относно заплащането на служителите в радиото. Тя обаче поиска да се отпуснат допълнително средства за заплати, защото в момента средната брутна заплата в БНР е с 600 лева по-ниска от средната брутна заплата в София. 

"Трансферът за капиталовите разходи, който е от 2012 г., си стои на 3,9 млн. лв. 2009-2010 е бил около 5 млн. лв., след което е паднал и не е мръднал. Искаме около 8 милиона лева над това, което е превидено", каза Миланова. 

От БНТ заявиха, че въпреки че бюджетът им не е намален за тази година, той не е и увеличен. Националната телевизия има проблем със закупуването на програмата със спортно съдържание и с недофинансиране по таксите за разпространение. "Да се върнем на нива от 2017 г., когато капиталовите разходи са били 8,1 млн. лв.", призова представител на УС на БНТ. 

Иван Ченчев от БСП приветства Биков за "гневното експозе" и каза, че е абсурдно Асен Василев да изисква някакви резултати от музеите при положение, че бюджетът е замразен. Той каза, че БСП няма да подкрепят законопроекта. 

Антоанета Цонева от ПП-ДБ го репликира като посочи, че на среща на представители на читалищата и музеите с Асен Василев е било казано, че музеите и галериите ще могат да получат за своите нужди допълнителни средства от предвидени за целта 28,5 млн. лв. Условието е, че тези пари ще се отпускат само за конкретни дейности и постигане на резултати. "В бюджета има предвидени 13,5 млн. лв., които могат да бъдат насочени за увеличение на възнагражденията", каза още Цонева. 

Петър Николов от ГЕРБ обяви бюджета за "трагичен" и "подигравка". Той е на мнение, че ГЕРБ и ПП-ДБ ще плащат политическата цена заради този лош бюджет. Николов, който е бил секретар на Министерски съвет и зам.-министър на културата, заяви, че в практиката си никога не се а натъквал на подобен бюджет. "На ръба сме да свалим правителството, за да ни обърне внимание Асен Василев!", каза той. 

ДПС казаха, че ще подкрепят законопроекта с условието между първо и второ четене да се отпуснат допълнително субсидии за читалищата.

Председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова каза, че не према липсата на разбиране за това колко е трудна и дори рискована работата на всеки, който работи в екипа за мониторинг на регулатора. Тя определи бюджета като "оскърбителен".  

"Недопустимо е един толкова висококвалифициран служител, колкото са нашите, да работи на заплата, съпоставима с хигиенист на детска ясла", каза Соня Момчилова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

30.11 2023 в 19:13

СЕМската С.М. да се засрами. Унищожиха демократичния избор, възможността хората да са избирателите. С какво са заслуъ повече средства?! Мен ще ме уволнят, ако (не) работя като тях!
БНР да махнат плюещия Волгин и ще имат достатъчно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!