Емил Кошлуков: Бих спрял 'Стани богат' и социологията в 'Референдум'

Мая Младенова Последна промяна на 04 юли 2019 в 14:03 8738 3

Емил Кошлуков

И.д. генералният директор на БНТ Емил Кошлуков представи пред СЕМ концепцията си за развитието на телевизията в конкурса за нов шеф на медията.

По горещата тема с финансовото положение на БНТ той коментира, че е спрял някои от договорите, през които изтичат пари, и би продължил с такива действия и занапред, ако бъде избран. Той даде и два конкретни примера с предавания, които иначе били качествени и рейтингови, но прекалено скъпи за БНТ. Едното е "Стани богат", което според него по финансови съображения трябва да слезе от ефир. В публицистичното предаване "Референдум" пък трябвало да се спре договорът със социологическата агенция "Алфа рисърч", отново с цел икономии. Договорът за социология е за сума, която е четири пъти повече от хонорарите на всички хора, заети с предаването, каза още кандидатът. "Не, не мога да продължа този договор. Същият случай е и "Стани богат" - прекалено скъпо е за нас. Няма да мога да гледам колегите в очите, иначе октомври трябва да им спра заплатите, за да спрем дефицита", коментира Емил Кошлуков.

В началото на презентацията си той наблегна на конкурентната и технологична среда, в която БНТ работи. Затова според него една от задължителните посоки на развитие трябва да е за гледане в онлайн платформи и през мобилни устройства.

В концепцията си той очертава пакет от мерки в четири сфери, които да реформират телевизията - законодателни, финансови, управленски и технологични. Според него на БНТ ѝ трябва нова организация на управлението, засилено филмопроизводство, нова програмна концепция, ясни правила за кариерно израстване.

По отношение на модела на финансиране, според него трябва да се избере един от три варианта - дали БНТ да мине изцяло на държавна издръжка без да излъчва реклами; да засили продажбите на рекламно време, в т.ч. чрез аутсорсване на дейността към рекламни агенции; или най-накрая да се пусне фондът за публичното ѝ финансиране, но след като авторитетът на телевизията стане достатъчно добър, за да имат зрителите доверие в прозрачността на разходите.

Запитан за нашумелия доклад за финансовата криза в телевизията, Кошлуков отговори: 

"Много ми е неприятно да говоря по тази тема. Критиката по мой адрес мога да я подмина. Като православен знам, че на друг му е дадено правото да съди живи и мъртви. Но бяха отправени клевети към наши колежки с добра репутация, качества и достонйства. Позволиха си да ги набедят в извършване на престъпление. Или отиват в прокуратурата и казват, че има престъпление, или да престанат да говорят така за колегите", каза кандидатът. Той изброи и имената им - това са главният счетоводител и още две ръководителки на звена, отговорни за бюджета и финансите в БНТ.

БНТ3 да го приключим, ако не може да съществува в този си вид, понеже спортните права поскъпват много и са лукс, което БНТ не може да си позволи, коментира още Кошлуков.

Попитан за ограничаването на публицистиката и засилване на т.нар инфотейнмънт съдържание в програмата на БНТ в периода, в който той е програмен директор и и.д. генерален директор, Кошлуков отговори:

"Може би, трябва да видя данните, не съм запознат в този доклад. Ще говоря с Юлияна Пръмова веднага, за да видя защо в има такива проблеми, ще го проверя на секундата. (...) Вие непрекъснато искате да давам оценка на г-н Каменаров, Вие не познавате ли структурата?"

Днес СЕМ ще изслуша и последния шести кандидат в конкурса - журналистът Стоил Рошкев. Гласуването в съвета е утре - тогава ще стане ясно името на новия генерален директор на БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

3

rrr11

04.07 2019 в 15:41

Точно за тези 2 случая е прав. защо да се плащат милиони на други продуценти. БНТ да си продуцира собствено предаване с въпроси, нещо като Минута е много, вместо Стани богат.
Това с Алфа рисърч също е надут договор, а някой си е взел комисионна.

11406

2

Hihi1981

04.07 2019 в 14:50

Аз бих те спрял за поста ген.директор!!!

7519

1

d0ni

04.07 2019 в 14:18

Правилно, защо пък да не спрем единственото предаване, заради което повечето хора си пускат БНТ?