Сашо Диков: Ако стана шеф на БНТ - край на слугинажа, ще се задават най-неудобните въпроси

Мая Младенова Последна промяна на 04 юли 2019 в 11:19 7133 3

Сашо Диков

Край на слугинажа и начало на честната и достойна журналистика, която задава най-неудобните въпроси.

Така ще изглежда БНТ на Сашо Диков, ако той бъде избран за генерален директор, обяви самият Диков по време на изслушването си в СЕМ тази сутрин.

"Много хора ще си кажат - ако го изберат, ще плюе от сутрин до вечер Бойко Борисов. В телевизиите, в които съм работил, сме показвали и скандалите, но и брифинги, конференции с участието на премиера - просто това не прави впечатление", коментира кандидатът. В това отношение той обеща "еднакъв аршин и към власт, и към опозиция".

"Не може в пика на "Апартаментгейт" предаването "Референдум" да се занимава с Турция и с проблемите на Европа - това е бягство от най-важните проблеми в държавата, заяви Диков.

Дългогодишният журналист и водещ смята, че в БНТ1 акцентът трябва да е върху новините, публицистиката и разследващата журналистика. "По света и у нас" трябва да запази часа на централната си емисия (20:00), а след него да се излъчва публицистичен час (21:00-22:00).

Засилен информационно-публицистичен елемент с много преки включвания по модела на някогашния Канал 3 той предлага за БНТ2. Там било подходящо, например, да се прави ежедневно шоу "Властта днес" - от парламента с интервюта и преки включвания, от брифинги на кабинета и министерствата и други водещи събития. Според Сашо Диков БНТ2 не може да остане в сегашния си формат (канал за култура и образование), защото за това няма достатъчно публика. БНТ трябва да има и студийни предавания с дискусионен характер а'ла Си Ен Ен, посочи журналистът. Многократно той даде примери с работата си в Канал 3 и Би Ай Ти, които по думите му за кратко направил по-търсени, гледаеми и с високо доверие сред зрителите.

БНТ3 трябва да се запази като програма за спорт, но и за здравословен начин на живот - с предавания за фитнес и пр., допълни Диков.

"За мен в концепцията си ти си направил перфектната телевизия. От концепциите, с които разполагаме, това е най-добрата - коментира членът на СЕМ Бетина Жотева. - С това човек може от сутрин до вечер да се забавлява, да се информира и почива, гледайки тези три канала. Това за мен е телевизията утопия - но е неизпълнимо за състоянието, което в момента БНТ се намира. Няма финансов, технически и кадрови ресурс за това, а то е блестящо. Това е по-добра програмна схема от Би Би Си. Как това може да бъде изпълнено с този бюджет?", попита тя. В отговор Диков обяви, че е нужен по-смел разговор за бюджета на БНТ, а ако до три месеца след встъпването си в длъжност не успее да реализира замисъла в концепцията си, би подал оставка.

"Имам нула задължения към държавата, нямам ипотеки - това ме прави независим и свободен човек и лесно предвидим, мога достойно да върша работата си", обобщи Диков.

По-късно днес СЕМ ще изслуша и останалите двама кандидати в конкурса - Емил Кошлуков и Стоил Рошкев, а утре петимата членове на регулатора ще гласуват кой да бъде новият генерален директор на националната телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1100

3

опетков

05.07 2019 в 10:27

Поредните глупости на Дикоф. Останал си е на ниво "стажант". Едно голямо его без покритие, почти колкото на С.Т. С безгръбначните в БНТ никаква "разследваща" журналистика не може да се прави. Там мирише на мухъл. Имаше една Валя Ахчиева и я изгониха.

11406

2

Hihi1981

04.07 2019 в 14:46

Прекалено хубаво,за да се случи!!$$$

10824

1

случайно прочетох

04.07 2019 в 13:44

Приветствам кандидатурата му,
" Според Сашо Диков БНТ2 не може да остане в сегашния си формат (канал за култура и образование), защото за това няма достатъчно публика."
Само това не ми допада.Трябва да има канал за култура и образование.