Бивши журналисти от ''Дума'': Вестникът е не просто на ЦК, а рупор под диктата на Нинова

OFFNews 23 февруари 2024 в 15:04 3074 3

вестник Дума

Снимка в. "Дума"

Критики вестникът отнася и заради реториката срещу Ваня Григорова.

Знакови журналисти, работили през годините за червения официоз в. "Дума", излязоха с писмена позиция, в която твърдят, че вестникът няма редакционна свобода от настоящото ръководство на БСП, а лидерът Корнелия Нинова била всеки ден на първа страница.

"Като журналисти – основатели на в.“Дума“ или работили години във вестника, изразяваме дълбоко възмущение от съсипването на изданието и превръщането му в антипод на онова, за което бе създадено от Стефан Продев. Това е пример как една медия с мисия да е глас на хората, може да бъде употребена като слугиня и бухалка", пише в позицията, разпространена на сайта на СБЖ.

Писмото е подписано от Александър Перпелиев, Ани Костова, Ася Гардели, Благовеста Цветкова, Бойка Башлиева, БорисДанков, Боряна Костова, Валери Запрянов, Ваньо Стоилов, Васил Сотиров, Велиана Христова, Велислава Дърева, Галина Младенова, Георги Апостолов, Георги Георгиев, Димитър Шумналиев, Дора Чичкова, Ева Костова, Емилия Костадинова, Ивайло Цветков, Ивелин Николов, Исак Гозес, Калин Първанов, Константин Иванов, Кристиела Симеонова, Максим Бехар, Мариела Балева, Милена Николова, Милко Недялков, Михайлина Димитрова, Наталия Гергова, Павлета Давидова, Петър Бочуков, Пламен Енчев, Ралица Николова, Светлана Михова, Светла Василева, Таня Джаджева, Чавдар Найденов, Чавдар Шинов, Юрий Борисов.

"Стефан Продев събра около „Дума“ най-видните интелектуалци, изгради в редакцията екип от съмишленици, които съзнаваха отговорността да си журналист и носеха с гордост званието думаджии. Имаше време, когато „Дума“ опази и спаси БСП. С милионния си тираж тя бе гласът на свободните леви хора в България, който се чуваше в обществото. Това се признаваше дори от противниците на лявото мислене. Вестникът не се побоя от никоя истина, от никоя обоснована критика, Продев защити „червените бабички“ срещу „червените мобифони“ и плати цената на свободата си. „Дума“ не остави без реакция нито една лъжа и хула, каквито и тогава, и сега се сипят върху лявото, защото смяташе, че подметеното под килима зло ще стане голямо и ще удави хората", пише в позицията.

"Първото кредо на Продев бе, че вестникът не е и няма да бъде орган на ЦК, а е национален ляв всекидневник", пишат някогашните пера на червеното издание.

Според тях в последните години вестникът е станал "не просто „на ЦК“, а рупор, изцяло под диктата на председателката Корнелия Нинова и на един тесен кръг около нея".

"Изгонени бяха знакови журналисти, „за да се сложи ред в този вестник“. Морят го финансово. От повече от две години няма главен редактор – безпрецедентен случай, а назначена да се разпорежда с редакцията е една дама, преминала през в. „Демокрация“! Заради наложената едностранчивост и разединение вестникът поголовно губи читатели и автори", пише още в позицията.

Не може всеки ден от първа страница да говори Корнелия Нинова. Не може в един брой да има 6 нейни снимки, две от които – на първа страница. Това не се прави никъде, то противоречи на всякакъв професионализъм в журналистиката и е унижение за нея, възмущават се подписалите писмото.

Те са гневни и че знаковата "Продева колонка" в първия за тази година брой на вестника била дадена на Калоян Методиев – бивш шеф на младежкото СДС и настоящ говорител на Нинова. "Не станаха ли много седесарите?", питат работилите за "Дума" журналисти.

Критики вестникът отнася и заради реториката срещу Ваня Григорова, която, посочват те, постигнала нечуван с години успех за левицата в София.

"Вярваме, че БСП все още има сили да реши вътрешните си спорове, но не можем да сме безразлични към свободата на словото и съдбата на вестника, на който отдадохме години душа и сили. Дали „мобифоните“ най-сетне победиха „червените бабички“?", завършва писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

3

Козин Човков

23.02 2024 в 16:05

Тия не са журналисти, а комунистически изчадия. Списъкът им е направо "кой кой е" по тодорживково време.

400

2

демотиватор

23.02 2024 в 16:02

Разстроих се за пропадащото комунарското вестниче и си разлях кафето....
Отивам да си направя ново (ジ)

2099

1

Mateevk

23.02 2024 в 15:28

Смешен плач!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика