Магазинчето на Джани Родари във Фейсбук: Купи подарък от майка на дете с увреждане

Зарина Василева 29 октомври 2020 в 08:30 14256 0

Здравейте, аз съм майка на едно прекрасно момченце...

Здравейте от мен и красивата ми дъщеря...

Здравейте, имам две слънчеви дечица...

Така започват постовете в тази Фейсбук група – с радостта на любящи майки от чудните им деца, с разкази за постиженията и упоритостта им, с усмивки за родителството и детството. Поредната онлайн група на родители, събрани да се хвалят от децата си, ще кажете.

Не и когато стигнете до диагнозите. Забиват се като шрапнели през екрана и дъхът секва, защото не можете да свържете красивото детско личице със страшната диагноза, живите очички с парализираното телце, сияйната усмивка с тежкото увреждане.

Но те са там - усмихват се през екрана, прегръщат ви с утеха и разбиране и ви водят нататък.

А нататък следва още по-невъобразимото.

Някъде между болката, умората, безпомощността, грижите, бденето, лечението, рехабилитацията, прегръдките и сълзите, тези майки са успели да създадат истински вълшебства с ръцете си. И това е, което ги събира този път. Не ви призовават към каузи или протести, а само да зарадват сетивата ви със сътвореното от тях.

Изобилието от ръчно изработени подаръци се увеличава ден след ден: бижута, плетива, картини, сувенири, дрехи, играчки, кулинария и то на изключително символични цени. Въображението и майсторството са се вплели като пъстра нишка в творенията, които по нищо не отстъпват на тези в галериите и бутиците.

Идеята за групата е на Ина Маринова, чиято дъщеря също е с множество увреждания. Ина обича да плете, и след като обува цялото си семейство и близки, създава групата почти на шега.

Само за две седмици обаче в „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ се включват над 34 000 души. Сред тях има и вече пораснали деца с увреждания, които сами творят и предлагат чудесните си продукти. Посетителите в групата, освен да избират от красивите творения, започват да предлагат безвъзмездни услуги и обучения, съобразно уменията си. Сред тях е и Петя Колева, която напълно безплатно и доброволно създава електронен магазин, в който артикулите са по-добре визуализирани и подредени по категории.

„Хората с увреждания и тези, които се грижат за тях, не работят и това е начин не само да добавят средства към скромния бюджет, но най-вече да покажат, че могат да работят, имат таланти, енергия и желание. Не искаме да сме средство за благотворителност, искаме да сме полезни за себе си.“, категорична е Ина Маринова. Тя се надява изключителният интерес към групата да отвори дискусия за данъчното облагане на този вид труд и възможностите, които могат да се предложат в тази насока.

А интересът е обясним, защото в това виртуално пространство няма да срещнете съжаление, оплакване, обвинения или хейтърство. Ще намерите само благородство, красиви истории, изключителен талант. И много надежда.

Несъмнено подаръците са създадени с много въображение, труд и усилия. Но в тях има още нещо и то е любов. Всепомитащата майчина любов, пред която болестта засрамено навежда глава, диагнозата избледнява като призрак, а болката отпуска челюсти. Тази любов грее еднакво и от снимките на дечицата, и от творбите на майките им. Тази любов ще подкрепите и вие, ако си купите подарък от майка на дете с увреждане.

Най-важното
Всички новини