Ексклузивно Ива Митева от Има такъв народ е новият председател на парламента (допълнена)

Връщат Класическата гимназия в "Люлин"

Учениците ще трябва да сноват между "Женския пазар" и "Люлин"

ОFFNews Последна промяна на 03 февруари 2015 в 20:10 26328 6

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул.

Снимка Сергей Антонов

Сградата на Класическата гимназия (НГДЕК) на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ" се връща в ремонтираната си сграда на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие", след като започна учебната година в сградата на 13-то СОУ до "Женския пазар".

Това става ясно от решение на Министерството на културата, публикувано днес.

13-о училище обаче ще остане филиал на Класическата гимназия, като в него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11 и 12 клас. Обяснението на Министерството на културата е, че това се прави с цел пълноценно използване на капацитета на преподавателите от СУ и БАН, които водят часове в НГДЕК. С други думи - защото е ясно, че преподавателите от Университета няма да се разкарват до "Люлин".

Профилираните часове са общо 5 на брой (бел. ред. - те са "Култура и философия", "Класически езици", "Химия и биология" и т.н.), които са разделени на блокове от по 2 и 3 учебни часа. Не е ясно дали тези блокове ще бъдат провеждани в един учебен ден, тъй като това зависи от изготвената от училището програма.

Това означава, че учениците от 11 и 12 клас минимум веднъж, а най-вероятно 2 пъти седмично, ще трябва да пропътуват цялото разстояние от "Модерно предградие" до "Женския пазар", за да присъстват на тези часове, след което евентуално да се върнат до НГДЕК, за да довършат учебния си ден.

Елитната гимназия беше временно настанена сградата на 13-о СОУ, след като в зданието на ул. "Баба" беше направен цялостен ремонт в размер на 2, 116 млн. лв., в който  се оказа, че са използвани опасни за здравето вещества

От МК изтъкват, че след проведените допълнителни ремонтни дейности вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен.

Сагата около Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ" започва още с преместването на училището от сградата на ул. "Иван Асен II" преди повече от 20 години в кв. "Модерно предградие", на ул. "Баба". Там е от 90-те години на миналия век. Недоволството от пращането на елитното училище в покрайнините на София избухва през юли 2013 г., когато заради ремонт на ул. "Баба" училището се мести в изоставената сграда на закритото вече 13 Основно училище, намираща се край Женския пазар. За тази цел сградата е прехвърлена безвъзмездно от Столичната община на Министерството на културата за 10 г. Преместването е съпътствано от задълбочаващите се спорове къде да се помещава училището - в старата сграда в центъра или в ремонтираната, но в покрайнините на София. И в двата лагера има и учители, и родители, и ученици. И едните, и другите изтъкват аргумента, че "вражеската" сграда е опасна. Стигна се дори и до дела - родители, които не искат децата да учат в 13-о, съдят МК за поставяне в риск на живота и здравето на децата им. През февруари 2014 г. бившият министър на културата Петър Стоянович реши да върне гимназията в ремонтираната сграда, но след това издаде нова заповед за оставане сградата, която родителите обжалваха. Жалбоподателите поставят въпроса и за несигурността на квартала край Женския пазар, визирайки "криминалния облик" на района. Те твърдяха, че "децата са системно малтретирани и заплашвани по пътя към училище".

НГДЕК е открита през 1977 г. от Министерство на културата. Пръв неин директор и основател е Гергина Тончева. В гимназията се изучават класическите езици - латински и старогръцки език, както и старобългарски език, литература, история, култура и философия. Преподават се и западните езици френски, немски, английски. Провеждат се и извънкласни и профилирани занимания по новогръцки и италиански език. От началото на учебната 2008/2009 г., след близо 30-годишно прекъсване, са възобновени и заниманията по санскрит.

Класическата гимназия има статут на Национален класически лицей на Софийския университет "Свети Климент Охридски” и има статут на Национален класически лицей към висшето училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.02 2015 в 18:38

"Родител" НАЙ ДОБРЕ Е Т.НАР КЛАСИЧЕСКИА ГИМНАЗИЯ ДА ОТИДЕ НА ГАРА БОЙЧИНОВЦИ. ДО ТАМ ТРАНСПОРТА НЕ ЗНАМ ДАЛИ Е "ЛЪЧОВ" ИЛИ ЛЪЧЕЗАРЕН, НО ТЕЗИ ОБЛЪЧЕНИ С БОЛЕСТОТОВОРНА ДОЗА ПАРВЕНЮЩИНА ГЕВЕЗЕТА И ПИКЛИ ЩЕ СА С РАВНИ ШАНСОВЕ ПРЕД ТРАНСПОРТА.

МАКАР ЧЕ СМЯТАМ МНЕНИЕТО НА "Арисфакъл" ЗА НАЙ КОНСТРУКТИВНО, КРЕАТИВНО ПОЛЕЗНО, НЕОБХОДИМО И НУЖНО!!

05.02 2015 в 12:23

1. За съжаление връщането на класическата гимназия на ма..та си е абсолютно глупаво решение. Мястото и е наистина в центъра на града. Не само защото е център

2. Цитираните родители-жалбоподатели са 10-ина човека от Люлин и аз ги разбирам, че искат гимназията да им е наблизо. Но искам да припомня, че за съжаление градският транспорт в Столицата е проектиран лъчово в посока център.

Казват - имало метро. Да, има. Но разстоянието от спирката до сградата на края на София ( в полето ) е близо километър пеша. Има ( евентуално все още ) някакъв автобус идващ на петилетки

"Модерно" ( в кавички ) предградие е точно това - предградие! А истината е, че е на края на София.

Пътуването на повечето от децата ( без тези от Люлин, въпреки че и за тях не е като да им е на съседната улица ) ще бъде около час и половина средно! Защото първо трябва да стигнат до метрото, след това до спирката на бул. Сливница и след това до училището. А през зимата? А в тъмните части на деня сутрин или вечер ако има извънкласни занятия ?!

Щели сме да загубим 2,5 млн. лева!!!
Извинявайте но една грешка не може да поправи друга такава!
И накрая - вече загубихме едни 3,5 МЛРД. лева заради глупостта и далаверите на политиците. Мисля, че тези 2,5 млн. въобще няма какво да ги броим на фона на другите !

04.02 2015 в 11:40

Класическа, класическа, колко да е класическа...Грозни думи идват и от директорката, и от ученици, и от преподаватели. Нищо класическо няма в това. А даже ученичка, която се гордеела до осми клас, пък после се мъчила, говори за "ромските отрочета", които щели да завършат. Майките на класиците копат стените да изкарат азбест. За директорката два милиона за ремонт, дето ще се връщат, не са пари, които да изплатят цялата "класа", която гимназията дарява на обществото.Въобще грозна картинка..И като се добави, че преподавателите от БАН и СУ не искат да си мръднат задниците да идат до училището и се получава "Добре дошли в българската образователна система".

04.02 2015 в 10:51

Мястото на тая гимназия е на 2 метра под земята, там ще си намерят мястото всичките преподаватели в нея, долни боклуци! Смърт за вас гадни комплексари!

04.02 2015 в 03:01

на улица "Баба" ще смучат "дедовия“

04.02 2015 в 00:47

Класическата гимназия, никога не е била в Люлин, а в Модерно предградие. Моля, оправете заглавието!