Dire Straits: откачената история на един хит

ОFFNews 17 март 2016 в 16:56 5292 1

На 21 март от 20:00 часа The Dire Straits Experience идва за първи път в България, за да разтърси БУЛСТРАД АРЕНА в Русе с омагьосващ двучасов концерт с участието виртуозните музиканти и членове на оригиналния състав Крис Уайт и Крис Уитън.

Публиката ще има уникалния шанс да чуе на живо "So Far Away", "Walk of Life", "Your Latest Trick", "Brothers in Arms" и много от най-популярните сингли на Dire Straits така, както са изпълнявани в апогея на групата в края на 70-те и 80-те години.

Естествено, кулминацията на шоуто ще бъде хитът "Money for Nothing", който още с премиерното излъчване на емблематичното си видео завинаги променя представата ни за рок клипове.

Дни преди дългоочаквания рок концерт ви разказваме откачената история на най-големия им хит...

Хит в аванс...

Албумът "Brothers in Arms" е записан в студио на остров Монсерат, задморска територия на Великобритания в Карибско море. По това време Стинг е на почивка там и предлага помощта си за записите. Ето как тогавашният фронтмен на Police записва беквокалите към хита "Money for Nothing" и емблематичния рефрен "I want my MTV", който си остава запазена марка!

Песента дебютира през месец юни на далечната 1985 година. Основната част в текста иронично разказва за лесния живот на рок звездите в сравнение с трудностите на истинската работа. Марк Нопфлър се вдъхновява за написването на текста след подслушан разговор между двама доставчици в нюйоркски универсален магазин, които се оплаквали от тежката си работа...докато гледали MTV.

Eдна легенда за създаването на песента гласи, че когато мениждърът на Dire Straits се опитва да промотира своите момчета в американската мрежа на MTV, го отпращат с думите: „нужно е само да запишете хит за да работим заедно“. Групата приема препоръката буквално и включва директно рекламния слоган на канала „I Want My MTV“ в началото и в края на песента. От телевизията са във възторг...

MTV за всички!

В днешния аватарски свят видеото на "Money for Nothing" ще се стори на мнозина като работа на малко дете. За времето си, обаче, клипът предизвиква истински фурор с иновативната си визия, която включва компютърна анимация направена на прохождащата програмата Paintbox. По сценарий компютърните персонажи трябвало да бъдат изработени доста по-детайлно, но бюджетът вече бил надвишен и нещата останали на познатото ниво. Въпреки това "Money for Nothing" печели наградата на MTV за най-добро видео през 1986 година. Режисьор на парчето е Стийв Барън, който е известен и с прочутото видео на a-ha към "Take On Me".

Любовта на MTV към Dire Straits и техния хит не свършва до тук. Музикалният канал избира да стартира излъчването на MTV Europe именно с него. Датата е 1 август 1987 година.

Вечно зелен?

25 години след тоталния хит "Money for Nothing" в Канада се забранява пускането му в национален ефир. Причината е постъпило оплакване за хомофобско съдържание заради думата “faggot”. В знак на протест няколко радиопрограми пускат на рипийт парчето. В крайна сметка групата заменя "faggot" с "fudger", но само за Канада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови