Делото срещу Стоянович заради Класическата гимназия тръгва отначало

Александра Маркарян Последна промяна на 16 октомври 2014 в 11:50 2664 3

Делото срещу министъра на културата в кабинета "Орешарски" Петър Стоянович заради Класическата гимназия тръгва отначало.

Това разпорежда петчленен състав на Върховния административен съд чрез определение от 13 октомври 2014 г. С него ВАС отменя определение на тричленен състав на ВАС, с което жалбата на родителите срещу заповед на Стоянович е оставена без разглеждане с мотива, че жалбоподателите нямат правен интерес за я оспорват. Делото се връща в тричленен състав на ВАС, гласи определението, което не подлежи на обжалване.


Заповедта на Стоянович от 21 февруари 2014 г. разпорежда училището да остане в сградата на закритото 13 Основно училище в София на ул. "Св. Кирил и Методий" № 63, близо до Женския пазар. В заповедта не е упоменат крайният срок на пребиваване в тази сграда. Не е написано дали и от кога училището ще се върне в сградата си на ул. "Баба" в кв. "Модерно предградие".

Именно срещу това протестират родителите на ученици от гимназията, които са подали жалбата - Людмил Милков Йорданов, Пламен Георгиев Бейков, Даниела Михайлова Михайлова, Методи Трайков Димитров, Росен Петров Казанджиев, Маргита Илиева Стефанова, Снежинка Благоева Любенова, Красимира Кирилова Добринска, Гергана Георгиева Делийска, Ива Димитрова Георгиева, Евгения Евгениева Гигова, Анна Керанова Иванова – Димитрова и Стилян Николов Иванов.

Освен искане за отмяна на заповедта и връщането на гимназията на ул. "Баба", те претендират и неимуществени вреди в размер на 2000 лева за всеки от жалбоподателите, т.е. общо 26 000 лева. Представлява ги адвокат Александър Кашъмов.

Производство по чл. 229 и сл. от Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

От данните по делото е видно, че в рамките на 11 дни Стоянович издава две противоположни заповеди - с първата (от 10.02.2014 г.) нарежда НГДЕК да се премести от Женския пазар в "Модерно предградие", а с втората - точно обратното, училището да остане на ул. "Св. св. Кирил и Методий" 63.

Първата заповед е била оспорена от и.д. директор на гимназията и от училищното настоятелство. Жалбите са оставени без разглеждане, а производството по делото е прекратено, защото временният директор е оттеглил своята, а втората - защото настоятелството не упражнява представителни функции спрямо училището и затова преместването на учебния процес не го засяга пряко.

Аргументите на родителите, които оспорват втората заповед са, че училището е било преместено временно край Женския пазар заради ремонт в сградата на ул. "Баба" и още при предаването на сградата е бил издаден констативен протокол на Дирекция "Общински строителен контрол" на Столична община, според който тя е опасна за живота и здравето и на ползващите я, и на преминаващите граждани. В същото време ремонтът в сградата на ул. "Баба" бил завършен, но учениците не били върнати в нея, неясно защо.

Според петчленния състав на ВАС родителите имат правен интерес, защото децата са под закрилата на държавата, съгласно Конституцията и Закона за закрила на детето (ЗЗД). Тя се осъществява от държавни органи, сред които е и министърът на културата, а според ЗЗД всеки родител може да поиска и да получи съдействие от органите.

"Оспорената от групата родители заповед № РД 09-95 от 21.02.2014 г. очевидно застрашава правата и законните интереси на децата и родителите, изброени в предходните две точки. За тях единственият път за защита срещу тази заповед е нейното оспорване пред съда. Т.е. налице е пряк и личен интерес на родителите и техните деца – ученици в Националната гимназия за древни езици и култури "Константин – Кирил Философ" от съдебното оспорване на заповедта, независимо, че неин единствен адресат е гимназията", се казва в мотивите към определението на ВАС.

Определението е на състав от II колегия на ВАС, който включва Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева, Румяна Папазова и Атанаска Дишева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 14:26

Родителите - жалбоподатели са една истерична шайка от Люлин, зад която надничат интересите и амбициите на един даскал от НГДЕК. Тази малка групичка претендира за загриженост и защита интересите на учениците от гимназията, но в същото време пречи на нормалния учебен процес, организира "петиция" с подправено гласуване, занимава обществото и институциите. От другата страна Общината завърши ремонта на покрива на училището на ул. Кирил и Методий, подменя се изцяло дограмата, през лятото ремонтът ще продължи - без истерия, без вдигане на шум, с одобрението на всички родители неучастващи в атаката срещу НГДЕК.

16.10 2014 в 13:56

А Мартин Иванов и съветничката му Руми Атанасова, не са ли за съд също. Те имаха възможност през тази есен да оправят нещата, но не посмяха. На това му се казва безстопанственост!

16.10 2014 в 13:39

Това дело ще е уникално за България - възможността един министър да бъде осъдено в български съд и то не от политическия си опонент, а от обикновени граждани, е вероятно невероятна. Но това не е самоцел, това е единственото останало на група граждани средство, изстискали до капка всички останали напълно круширали институции в държавата, да защитят своята правота. Знам, че има и други ощетени от действията и бездействията на министър Стоянович, които досега не се осмелиха да бъдат whistle blower-и. Призовавам ги да го направят сега и да се присъединят към иска, защото единственият шанс на гражданското общество срещу клеясалата държавна машина е усилването на натиска върху ръждясалите болтове. Вярвам, че истината и справедливостта ще възтържествуват. Но дали ще е останал някой, който да ги чества!? От вас зависи!