„Тони Ердман“ е носителят на наградата за кино на ЕС (трейлър)

Може да гледате филма на няколко места в страната

ОFFNews 23 ноември 2016 в 18:27 4103 0

В сряда на церемония в Страсбург председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“, който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип и каза:

„Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман“. Този филм, комбинация между мрачна комедия и забавна драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща ѝ. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях“.

Другите двама финалисти в тазгодишното издание на наградата бяха филмите „Като отворя очи“ (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид и „Животът ми като Тиквичка“ (Швейцария, Франция) на Клод Барас. Всяка година победителят се определя чрез гласуване на членовете на Европейския парламент.

ЕП заплаща разходите по изготвянето на субтитри за трите филма финалисти на 24-те официални езика на ЕС. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Трите филма финалисти се прожектират в 28-те държави членки на ЕС по време на Филмовите дни "ЛУКС 2016" между септември и декември. Това се прави с цел по-добро разпространение на европейски филми на територията на ЕС, промотиране разнообразието на европейското кино пред възможно най-много европейци, както и предизвикване на дискусия по основните обществени въпроси, разгледани в избраните филми.

В България „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ и „Като отворя очи“ ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между ЕП и София Филм Фест.

В рамките на тазгодишните Филмови дни "ЛУКС", „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (кино "Арена Панорама Мол") и на 13 декември в Благоевград ("Синемакс"), а „Тони Ердман“ - на 6 декември в Шумен ("Латона Синема") и на 10 декември в Стара Загора (кино "Арена Парк Мол"). Третият финалист, „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив ("Лъки Дом на киното") и на 11 декември във Варна (ФКЦ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови