Цвете за Гошо ’15 (първи ден)

Емил Братанов 07 юни 2015 в 14:01 5869 1

Цвете за Гошо ’15 (първи ден)

Двама рожденици и едно прието предложение за сватба белязаха първия ден от 15-то издание на традиционния трибютен софийски блус-рок фестивал „Цвете за Гошо”. Като не броим пълната поляна в Южния парк: плътната във вечерните часове маса от хора, деца, животни, велосипеди, постелки, къмпинг-пособия…, предимно черни щамповани фанелки и литрите бира, които се изпиха, с мезе от скара и други глезотии, от които се пълнее.

Васко Кръпката и Николо Коцев се качиха на сцената на фестивала като рожденици, а вокалът на Full Circle предложи брак на приятелката си след едно от изпълненията им; скочи от рампата и под бурните аплодисменти на публиката, нацелува бъдещата си съпруга и прие съгласието на дамата за общо бъдеще.

И тази година Столична община е подпомогнала събитието (седмица-две по-рано от Милена Славова разбрахме, че също за поредна година нейният фестивал е отхвърлен от общинската културна програма). След официалното откриване на 15-то издание, чаровниците от „Мечо Пух” дадоха старта с емблематични парчета, които стопираха доста хора насред поляната в умиление, преди да се сетят, че са се запътили към опашките за бира-скара. Двамата с колегата Янев дискретно се появявахме с това-онова в паузите от мястото на пулта и без да се афишираме. По някое време даже се появиха и екземпляри от книгата ни на щанда на ПББ.

Сетне Камен Кацата и неговата „Сточна гара” – познато емоционално, но професионално обрано, ни запратиха в… блуса и класиките. Единственият „пънкар” (ами, почти съм съгласен с констатацията на Румен, с когото обявявахме изпълнителите) сред блусарите вече доведе публиката до търсеното състояние на искрена еуфория и нататък температурата само трябваше да се поддържа.

Отново имахме гости от далечна Силистра: групата „Вход свободен” с три китари, клавир, ударни и вокалистка, която бе обявена като „13-годишна, ала запазена”, еманация на рок духовността от първо ниво – детска школа – просто ни разбиха с кавъри на когото се сетите и начало с Кени Уейн Шепърд. Ама толкова готино, че лично Кръпката дойде на пулта да ни каже да оставим децата да си посвирят. Е, изядоха от времето на следващите, както се оказа, за да се докаже, че изкушението на голямата сцена означава и придобиване на професионални навици и усещания за колегиалност и фестивална общност. Но бяха страхотни и ако някой (общинарката, примерно, за нея ще стане дума накрая) се бе опитал да ги спре, щеше да бъде разстрелян.

От Causal Threesome нататък взехме да се питаме защо тази година всички опират до „Лед Зепълин” в кавърите? Класическо трио а’ла Cream те удря с плътност на звука не по-малко осезателна от предишната 6-членна група… И „къмпингуващите” в Южния парк направо си стъпкват постелките, подскачайки френетично.

Full Circle идват на ред като победители в конкурса за изява на тазгодишния Каварна Фест, с което и ги поздравяваме. Всички след хлапетата от Силистра някак се усещат да не дават воля на самочувствието си да свирят „като за последно” и сгъстяват програмата, защото трябва да завършим точно в 22.00. Става ясно защо тричленното жури със Звезди, Митко Кърнев и Кирил Божков ги е „пратило” в Каварна. Става ясно и, че тази година блус-рок трибюта за Гошо Минчев е доста „хеви”.

Като проява на професионализъм, Адвоката, Пешето и другите от Delta Roosters свирят едва няколко парчета. Но, каквито трябва! И поляната в Южния им отговаря с искания за „Още!” и бурни аплаузи.

Идва ред на първия рожденник за вечерта – самият инициатор на традицията Васко Кръпката. Подкрепят го и гости. Нови парчета на ПББ и други, паметни за онези, които помнят най-готиния рокендрол бард с рошави прошарени бакенбарди. Янев даже им благодари за колегиалността, която не се нрави на публиката, защото тя си иска любимците. Но, оказва се, родените на 6 юни са повече от един.

„Кикимора” с другия празнуващ на сцената: Николо Коцев – закриват на ръба на съответните разпоредби на СО за вечерното вдигане на шум в града. Едно-две авторски парчета и няколко кавъра от златните на „Дийп Пърпъл”, които карат хората да си мечтаят, че можем да откараме до когато… свършим. (Ама не е точно така.) Довършват започнато от други парче на Гошо и финалът е с Mean Mistreated. Часът е точно 22.07.

Поне от 12 минути дошлата при озвучителите представителка на СО настоява някой да спре микрофоните и звука. „Кикиморите” пожелават хубава вечер и се изключват, а на сцената внасят торта със запалени фойерверки, Васко Кръпката се появява с хармониката си с намерение да благодари и почете морето от хората в тъмното напред в парка. Но всичко е приключило. Минути по-късно в краткия диспут между инициатора и административния представител на спомоществователите, лъсва казионното „предимство” на нормотворците, живеещи в същото онова време, в което Гошо Минчев бодеше с поведението и репертоара си същите тогавашни чиновници. Нищо не се е променило градивно. Сещам се за „Рок под звездите” в Приморско далеч някъде преди 25 години, когато Народната Милиция просто дръпна шалтера на тока – докато сборната формация „Облаците” свиреше за финал „Най-доброто”…

Публиката си иска музиката, която обича, но от околните сгради вероятно вече звънят на „органите” заради силния звук. (Дали фестивал със свободен вход може да се спретне в Арена Армеец? А дали ще е същото, като в Южния парк на тези вече петнайсет Цветя за Гошо?...) Както и да е. Има и втори ден. Ще започне даже с половин час по-рано от днешния. При кметъла Цонко ли трябва да пренесем всички рок събития, където ще се случи публиката и участниците да са на една вълна и има опасност „мероприятието” да откара извън разпоредбите? Или да вкараме рока в 5 клуба за по 200 души (пряко сили и общо казано), защото не е „тракийското съкровище” и „Лувъра” нехае за него. Може би, трябва да го съчетаем с поп-фолка в някакъв Античен театър? Онези ще са си взели разрешенията.

Важното е, че Гошо – който вероятно се е радвал някъде там отгоре – бе отново почетен, а няколкото поколения, които се качиха на сцена, показаха, че възрастта и почитта не се побират в афиш. И не са занимание за самотни чиновници.

ПС. Ако записът се е получил, до ден-два в нашата „туба” ще има и аудиорепортаж от вечерта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews