Центрове за спорт и изкуство поискаха разхлабване на мерките и извинение от Ангелов

OFFNews 03 декември 2020 в 14:11 2116 0

Снимка Pixabay

Гневна декларация към здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб изпратиха организациите за любителско изкуство заради забраната за работа и техни изявления.

Съюзът на организациите в любителското изкуство" остро осъжда твърденията на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и на НОЩ, определящи залите за занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, фитнесите като едни от най-опасните в условията на COVID-19, пише в декларацията.

В нея се казва още:

"Информацията, която се прокламира от най- високата трибуна в страната, подронва авторитета и престижа на цял сектор, както и въвежда в заблуждение населението, че местата, на които се прави или показва изкуство, са особено опасни в условия на COVID-19. Категорично заявяваме, че хората, занимаващи се с изкуство, с обучителни центрове, с култура и спорт, с фитнес, са едни от най-отговорните и създали необходимите условия за посетители и персонал, като в същото време са абсолютно забравени от държавата поради липса на адекватни финансови обезщетения заради забраната да се упражнява конституционното право на труд. 

Ние сме хората, които полагат особено големи грижи за физическото, психологическото и емоционално здраве на населението и на подрастващото поколение! Ние сме хората, които създаваме продукт, поддържащ нацията като народ!

Оборудвахме залите и помещенията си според изискванията на МЗ за хигиена, дезинфекция и грижа за здравето.

При нас посещенията са контролирани, без смесване на потоци, с учащи се и клиенти, които идват в добро здраве.

Изградихме графици с редуциране на груповите занимания. Много от нас работят индивидуално със своите потребители.

При нас се идва по желание, а не насила! Ние нямаме задължителен характер и това е ценното, което ни отделя от рисковия сектор, защото никой, който не се чувства добре няма да посети зала за танци, пеене, фитнес салон или басейн.

А Вие ни наричате опасни! По-опасни от супермаркетите! По-опасни от аптеките! По-опасни от пазарите! По-опасни от заводите! По-опасни от НАП, НОИ, банки и какви ли не институции, където в момента продължава да има струпвания на хора! Налице са противопоставяния на хората с различни професии, които по Конституция имат равни права. Определяме тези мерки като дискриминационни спрямо нашия бранш и професии.

Съгласно Вашата заповед се лишават хората, и най-вече децата, от физическа активност, която бе категорично препоръчана от СЗО ден след Вашата забрана. Тоталното им прехвърляне в дигитална среда и обездвижване ще доведе до редица здравословни проблеми, с които здравната система ще трябва да търси начини за справяне в близко бъдеще! Лишаването от активност и социални контакти води до наднормено тегло, депресия, диабет, астма и ред други опасности за растящото поколение. Лишаването от активност на лицата до 18 годишна възраст, а не на тези над 18 години, е несправедлива мярка и лишава децата от здравословна обстановка, както и създава предпоставка за бъдещи здравословни проблеми в цяло поколение.

Според Вас става дума за затваряне за 3 седмици през декември, но кой ще го гарантира това? Това не са 3 седмици! Това са месеци, в които изкуството се поставя на колене и търпи загуби, лишения и пропуснати ползи. 

В тази връзка, настояваме за публично извинение и ясна програма на разхлабване на мерките, както и незабавна среща за диалог и обсъждане на внедряване на приложими за нашия бранш финансови мерки за обезщетение".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки