Спектакълът dragON a.k.a PONY гостува на габровска сцена

OFFNews 01 април 2021 в 16:53 3478 0

Един от най-новите спектакли „dragON a.k.a PONY“ в областта на съвременния танц и пърформанс ще гостува на сцената на габровския театър. Събитието ще се състои на 3 април 2021 г., събота, от 19.00 часа на голяма сцена. То е съвместна инициатива на ДТ „Рачо Стоянов“, пространството за културни и социални събития „ТАМ“ и творческия екип „STEAM ROOM“.

„dragON a.k.a PONY“ е първата част от трилогията „dragON“. Създадена е от хореографите и танцьори Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, които са и нейните изпълнители. Музиката е на Цветан Момчилов, костюмите и организацията на сцената са дело на Ралица Тонева, а графичният дизайн е на Георги Десподов.

Хореографската творба се съсредоточава върху празнуващото и протестиращото тяло в Драг сцената и изследва тяхната връзка в процеса на изпълнението. Тя отваря пространство, където са включени много танцови практики и референции от миналото и настоящето на западния и източния танц. В състояние на постоянен преход, те целят да разгърнат интимността на изпълнителите от радостта на взаимното съжителство. В рамките на съвременния „поп“, произведението съживява геометричната хореография през призмата на класицизма и използването на фолклора като ритуална форма.

Спектакълът „dragON a.k.a PONY“ е номиниран за наградите ИКАР 2020 на Съюза на артистите в България в категорията „съвременен танц и пърформанс“. Той е съвместна продукция с „Гараж Колектив“, „Брейн Стор Проджект“ и „Nomad Dance Academy“ - Словения.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на България, Национален фонд „Култура“, Министерство на културата на Словения, Град Любляна – Департамент „Култура“, Konstnärsnämnden (Международен грант за обмен), I-Portunus (финансиран от програмата „Творческа Европа“ на Европейския съюз), Танцов център Загреб, фестивал BAZAAR, Младежки културен център - Бургас, Читалище „Хамалогика“, фестивал „Ерата на Водолея“, Performance room, Фестивал „Moving Body“, ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс, JSKD - Публичен фонд за културни дейности на Република Словения.

STEAM ROOM е творчески екип, който работи в областта на хореографията, танца и пърформанса. Създаден е от трима хореографи и танцьори: Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас. „dragON a.k.a PONY” е първата им съвместна творба, част от хореографската трилогия „dragON“. Тяхната цел е да отворят нови пространства за размисъл и знания чрез артистични предложения и културни инициативи.

ТАМ е пространство за културни и социални събития, създадено от сдружението VT EVENTS - официално регистрирано през 2012 г. във Велико Търново. Основната му цел е насърчаване на развитието на съвременните форми на изкуство и култура, както и гражданското участие в културния и социалния живот на града. Широкият спектър от събития включва представяне на книги и срещи с техните автори; филмови прожекции; танцови и театрални спектакли; пърформънси; музикални събития; изложби и инсталации; презентации и лекции; дискусии и дебати по съвременни теми; работилници по изкуства; образователни семинари. През годините сдружението установява широка партньорска мрежа с местни и международни културни институции, неправителсвени организации и индивидуални артисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови