Шеметни фантасмагории и сладко-горчиви истини в Домa на киното (програма)

OFFNews 14 септември 2015 в 17:03 1987 0

Кадър от "Белия тигър".

Домът на киното (на ул. "Екзарх Йосиф" 37) е подготвил за гостите си през септември и октомври програма, изпълнена с шеметни фантасмагории и сладко-горчиви истини.

От 14 до 20 септември по стените на Дома ще бъде окачена изложбата посветена на бежанците „Утре ще е по добър ден”. Неин автор е Сaймън Дейвис, в чийто рaзговори с бежaнците, с които се срещa в лaгерa във Военнa рaмпa, той търси нишкaтa, която свързвa бaщи, мaйки, дъщери, синове, брaтя, сестри.

На 17-ти този месец от 18:45 часа започва „София през погледа на 100-годишното ни кино”, в която ще видим три специално подбрани програми с документални филми, запечатали облика на София от началото на 20-ти век до наши дни. В първия блок на програмата ще видим:

- „Нощ в София” на Станислава Калчева ни показва София такава, каквато не винаги я виждаме - интригуващ поглед към нощния живот на града;
-„Светлините на София” на Борислав Пунчев ни води през среднощно пътешествие из улиците на София сред неоновите надписи на градските реклами от 60-те;
- „Бърза помощ” на режисьора Николай Волев осветлява двадесет и четири-часовото ежедневие на работещите в софийската “Бърза помощ”: кървящи жертви на насилие, наркомани в кома, самоубийци, прегазени пешеходци, вкочанени от студ бебета, издъхващи самотници от инфаркт и инсулт. Необикновеното обаче е, че в тази обстановка често звучи смях: горчивият смях на едни от най-ниско платените служители на Хипократ.

На 21 септември от 19:00 часа ще се срещнем с един много популярен руски режисьор – Карен Шахназаров, който ще бъде специален гост на Дома на киното. Причина за това е ретроспективната програма от четири негови филма.
Той ще представи „Белия тигър” – официалното предложение на Русия в номинациите „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 2012.

Ден след прожекцията на „Белия тигър” ще бъде представен документалния филм, който разказва всичко за радио „Свободна Европа” – „Чуй”.

На 22 септември от 18:00 часа чуйте и вижте непознатата България преди падането на комунизма. Специален гост режисьорката на филма – Диана Иванова. Филмът, който показва непознати архиви – на официалната българска и американска пропаганда и на Държавна сигурност.

Ще разберем защо САЩ дълги години скриват факта, че радиото е създадено с пари на ЦРУ и каква е истината за Владимир Костов, офицер от ДС, който напуска ДС и страната и става един от най-популярните журналисти в радиото. В „Чуй” ще видим субективни истини, архивни филми, стояли досега заключени в българската телевизия, и Комисията по досиетата и забравени радиоинтервюта.

На 23 септември от 18:00 часа стартира втората част на проекта на Дома на киното – 100 години българско кино - дискусионен клуб с автограф.

„Дискусионен клуб за българското кино” е киноклуб със свободен вход за всички зрители. Във втората десятка ще видим на най -успешните филми на българското кино от последните десетилетия. Лентите ще бъдат представени от водещи български киноведи и лично от техните автори, които винаги разказват забавни и любопитни факти от снимачната площадка.

Програмата стартира на 23 септември и завършва на 23 декември и ще се излъчва всяка сряда от 18:30 часа.

„Северно сияние” – фестивалът, който ни среща с киното на Скандинавия и Прибалтика, стартира на 24 септември от 19:00 часа в „Дом на киното”.

В програмата са включени 15 заглавия от Дания, Естония, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция. Честта да бъде откриваща прожекция се пада на исландския филм „Разврат на макс”, отличен с награда за най-добър актьор на фестивала в Карлови Вари.

Филмът представя живота на депутата Лейфур Сигурдарсон – непоправим женкар, известен с алкохолните си подвизи, който е принуден да се лекува в клиника от своя приятел, премиера на Исландия. Преди да бъде публично озаптен, Лейфур кани приятелите си на запомнящ се пир, по време на който виждаме отблизо обкръжението му и се запознаваме с шокиращото му минало.

В края на фестивала зрителите ще имат възможността да видят две ексклузивни прожекции на визуалния пир "Бьорк: Биофилия".

От 1 до 5 октомври ни очакват „Срещи на младото европейско кино”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови