Екшън-драмата "Травелатор" по кината у нас от 11 септември (видео)

ОFFNews 09 септември 2015 в 16:26 4297 0

Кадър от филма.

На 11 септември от 20:00 часа в Дома на киното ще се състои премиерата на сръбския филм, носител на Награда за иновации на фестивала в Монреал ’14 - "Травелатор".

Творбата на режисьора Душан Милич, интервю с когото може да прочетете на сайта на OFFNews, ще може да гледате в Дом на киното, "Euro Cinema", "G8" и кино "Одеон".

18-годишният Слав е запален геймър на first person shooter игри. Тъй като е най-добър сред приятелите си, Слав е нает от сръбската мафия за професионален убиец. Бежанец от войната, роден в Словения, младежът има рядката възможност да пътува до САЩ, без нужда от виза, затова и приема най-новата си мисия – да отиде в Лас Вегас, за да отстрани сръбски криминален тип, който е в програмата за защита на свидетелите.

Слав пристига в неоновия град, открива мишената и започва да следи него и двамата му бодигардове, за да научи навиците и поведението им. Колкото повече се приближава до тях, толкова повече Слав навлиза в корупционния и арогантен свят на сръбските престъпници. Младежът научава за нещата, които мишената му е правил в миналото, когато още е бил мафиот. А днес въпросният престъпник дори е под закрилата на родината, за да дава информация за политическите опоненти на властта в замяна на пари и свобода. А Слав никога не е имал нито едното, нито другото. Яростта го завладява, когато осъзнава, че самият той е продукт на подобни военни и социални схеми, част от човешките дебри на социалното дъно, може би дори „син” на изнасилвач. Но сега е дошло времето „бащата” да бъде убит.

Режисьорът Душан Милич с песимистична позиция за бъдещето в киното.

"Киното не е в добро състояние. То е загубило много си блясъка си в последно време. „Травелатор" събра редица отлични отзиви, за което съм щастлив. Това означава, че работата ми не е пълна загуба на време. Предстоят още фестивали, така че аз съм в очакване да видя реакциите. В Сърбия филмът получи отлични отзиви, но наградите не винаги се превръщат в продажби. Времената са трудни, има голям брой филми, излизащи всяка година, но хората вече са загубили интерес към гледане на филми, особено в кината."

Знаменитият сръбски режисьор и творец Емир Кустурица оставя своя отпечатък върху "Травелатор" и върху работата на Душан Милич въобще.

"Кустурица ме въведе в най-важните аспекти в правенето на кино и аз ще ги запазя в съзнанието си завинаги. Той ме убеди, че в киното изображението е всичко, и че пространството и правилното формиране на сцената е най-трудното нещо, което трябва да се постигне. Диалогът е само звук между други звуци. Идвайки от една малка страна, където английският не е официалне език, ние трябва да изразим себе си чрез изображения.Това е начина, по който аз работих в "Травелатор", вярвайки, че правя ням филм, който е самата същност, основа в киното", казва Милич.

Учейки се на занаят заедно с някои от най-великите режисьори на Балканите, Душан е постигнала мечтата си да даде живот във филмите си.

"Бях твърде нетърпелив да чакаме някой друг да напише сценария за мен, а след това да има безкрайни дискусии за това какво и как трябва да се направи. По-късно разбрах, че имам няколко истории, които исках да кажа. Мисля, че всеки режисьор трябва да знае как да пише сценарий за филма си. Обичам да пиша и режисирам, и да имам пълен контрол над филма. Това е истинско удоволствието да се прави, дори резултатът да не е добър. Но все пак се чувствам горд, когато добри резултати са на лице", смята той.

Мнението за актьорския състав на Душан е категорично.

"Актьорите са най-важния елемент за създаването на един добър филм. Ако актьорския състав не е подбран удачно или ако те самите не дават всичко от себе си в играта, цялата упорита работа по заснемането на филма е безполезна. Харесва ми да бъда приятел с актьорите, с които работя. Обичам да ги опознавам възможно на-добре, тъй като аз пиша техните роли. Мисля, че актьорите не могат да се превъплатят в нещо, което не е в тях. Те играят емоциите, които наистина притежават", казва режисьорът.

Душан Милич е роден е в Белград през 1969 г. Кариерата му започва през 1988 г. като втори асистент-режисьор на Енки Билал за "Bunker Palace Hotel", а след това е първи асистент-режисьор на Горан Маркович в "Тито и аз" (1992). Оттогава Душан пише сценарии, а през 2003 г. представя дебютния си филм "Ягода в супермаркета". Вторият му филм "Гуча!" (2006) печели наградата на публиката на 11-ия София Филм Фест. Душан Милич е един от сценаристите на българския филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" (2008), заедно с Юрий Дачев и Стефан Командарев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови