Рашидов поздрави от Рим 18 творци за държавните им отличия

OFFNews 25 май 2016 в 10:52 2284 0

Министърът на културата Вежди Рашидов поздрави творците, които по негово предложение ще бъдат удостоени днес и утре от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“ и орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за приноса им за развитието на българските култура и изкуство. 

„Убеден съм, че с таланта си заслужавате високото отличие и със своето творчество редите България на достойно място в културната съкровищница”, каза Вежди Рашидов от Рим, където е на посещение по повод честванията на 24 май.

Днес орден „Стара планина“ първа степен получава поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова. С първа степен на орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за техните заслуги за развитието на културата и изкуството ще бъдат отличени театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев. За принос за развитието на културата и изкуството проф. Милена Моллова ще бъде удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие, а Мая Нешкова – с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен.

На 26 май президентът Росен Плевнелиев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен проф. Крум Дамянов, за принос за развитието на българската култура.

С ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен държавният глава ще удостои оперната певица Соня Йончева, художника Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев, художника проф. Станислав Памукчиев, режисьора и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !