Пинк Флойд празнуват 50 години от The dark side of the moon с много и различни събития

Днес Пинк Флойд в лицето на Гилмър и Мейсън подкрепят Украйна, за разлика от бившия им колега Роджър Уотърс

OFFNews 23 януари 2023 в 08:42 1619 0

Гилмор и Мейсън

Снимка Личен профил във Facebook

Гилмор и Мейсън

Тази година половин век навършва един от най-успешните и влиятелни албуми в историята на музиката. The Dark Side Of The Moon е издаден в САЩ на 1 март, а след това и във Великобритания на 16 март през 1973 г. Това е осмият студиен албум на "Пинк Флойд", частично разработен на живо и записан в EMI Studios (сега Abbey Road Studios) в Лондон. Емблематичната обложка, изобразяваща пречупен през призма светлинен лъч, е проектирана от Сторм Торгесон от Hipgnosis и нарисувана от Джордж Харди.

The Dark Side Of The Moon е продаден в над 50 милиона копия в цял свят и продължава да завладява нова публика и до днес.

По случай юбилея Warner Music анонсира поредица от събития. В чест на годишнината класиката на "Пинк Флойд" ще бъде преиздадена в ремастерирана версия, в колекционерски боксет, който ще бъде на пазара на 24 март. Той включва CD и винил, както и Blu-Ray и DVD аудио.

В същия ден ще бъде издадена и първата по рода си винилова плоча с The Dark Side Of The Moon - Live At Wembley Empire Pool, London, 1974. Част от зимното турне на "Пинк Флойд" през ноември 1974 г., това концертно изпълнение никога не се е появявало като самостоятелен албум. Сега ще го има и на CD. Юбилейните издания допълва книгата Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon: 50th Anniversary - том с размерите на грамофонна плоча, създаден с участието на членовете, който ще покаже редки и невиждани досега кадри от турнетата The Dark Side Of The Moon (1972-1975 г.)

По повод 50-годишнината Pink Floyd канят аниматори от ново поколение да се включат в състезание за създаване на музикални видеоклипове към всяка от 10-те песни в албума. Музикантите са известни със сътрудничеството си с аниматори (Ian Emes, Gerald Scarfe и др.) от самото създаване на групата, а в някои случаи визуализациите, които придружават песните, са станали синоним на самата музика. Победителят ще бъде избран от група експерти, която ще включва барабаниста на "Пинк Флойд" Ник Мейсън, творческия директор на групата Обри Пауъл и представители на Британския филмов институт (BFI).

Гвоздеят в юбилейната програма е "звездно шоу", напомнящо за дебютното представяне на албума на 27 февруари 1973 г. в Лондонския планетариум. Петдесет години по-късно през март планетариуми в цял свят ще покажат визуализации на слънчевата система и отвъд нея на фона на 42-минутно звучене на The Dark Side Of The Moon. Самото шоу ще бъде разделено хронологично между 10-те песни от албума, всяка от които има различна тема: някои – с футуристичен поглед към бъдещето, а други – ретро признание за визуалната история на Pink Floyd. Засега не е ясно дали България е включена в инициативата.

Pink Floyd създават The Dark Side of the Moon в своя най-прочут състав Дейвид Гилмор, Роджър Уотърс, Ник Мейсън и Ричард Райт. Днес Райт не е между живите, а Уотърс не е част от групата след началото на 80-те години и прави активна солова кариера. Войната в Украйна отново противопостави бившите колеги. Днешният "Пинк Флойд" в състав Гилмор и Мейсън заяви пълна подкрепа за Украйна, а през март 2022 г. и записа своя интерпретация на традиционната бойна песен "Червона калина", която до днес е донесла над 500 000 паунда, дарени в подкрепа на украинския народ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови