Пътуващият фест на Jazz FM ''Jazz в цялата страна'' е в Бургас от 28 до 30 юли

Фестивалът цели да среща аудиторията на радиото с артистите там, където те творят

OFFNews 25 юли 2023 в 12:19 799 0

Снимка Jazz FM

"Jazz в цялата страна" този път ще е в Бургас

Срещаме се с историята и съвремието на джаза в Бургас във второто издание на пътуващия фестивал на радио Jazz FM „Jazz в цялата страна“
Събитията са на 28, 29 и 30 юли при вход свободен на Открита сцена „Охлюва“, в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ и в созополския Арт клуб „Мишел“

Четири събития в трите фестивални дни на „Jazz в цялата страна“ ще разкрият важни подробности от историята на бургаската джаз сцена и ще си срещнат с най-ярките творци в нейното съвремие от 28 до 30 юли. В програмата са концерт, джемсешън, два разговора с музикални изпълнения. Те ще бъдат съпътствани от представянето на снимки от държавни и частни архиви. За първи път ще бъде показана изложба със студентски джаз плакати, създадени в съвместен проект на Националната художествена академия и Jazz FM. Две от събитията ще се предават на живо в ефира на радиото, а други две ще бъдат записани за последващо излъчване. Водещи ще са програмният директор на Jazz FM Светослав Николов – автор на инициативата и на програмата, и Таня Иванова – и двамата – емблематичните водещи в ефира на радиото. Пътуващият фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ цели да срещне аудиторията на радиото с артистите там, където те творят и вдъхновяват своята публика, а също и да издигне нивото на джаз културата из всички краища на страната. Във второто издание партньор на феста е Община Бургас.

Началото на фестивала на Открита сцена „Охлюва“ на 28 юли в 18 ч. представя излъчване на живо на предаването на Jazz FM за клубен джаз Jazztronica. Водещият DJ Mr. Moon – Младен Димитров подготвя сет, в който той ще свири на перкусии, а колегата му Владислав Мирчев – на бас китара.

В 19 ч. започва концертът „Jazz в цялата страна“, в който публиката ще чуе младите дарования на Бургас и пазителите на традицията на оркестровото дело в града. Първи на сцената ще излязат талантливите ученици на вокалния педагог Мишел Дийн в Националното училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ Мария Вандева, Иванжелина Трендафилова, Моника Миткова, Светлина Наумова. Ще прозвучат изпълненията и на най-младата участничка – 12-годишната Яна Праматарова, също ученичка на Мишел Дийн, която с нетърпение очаква да започне своята подготовка в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Те ще поднесат джаз стандарти и вокализирани версии на инструментални пиеси. Отлично подготвени певици, те неизменно печелят призови места на конкурсите, на които се явяват, сред които – Националният конкурс за млади джаз изпълнители в Стара Загора, конкурса за изпълнение на джаз стандарти и евъргрийни Evergreen Fest в София, Младежки джаз фест – София. Миналата есен те са имали и много успешно представяне в програмата на Plovdiv Jazz Fest.

Традицията на оркестровото дело в Бургас пази „Биг бенд Бургас“ с диригент Анастас Камиларов, които ще изпълнят джаз стандарти и на които солисти ще бъдат учениците от класовете по поп и джаз пеене в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Аглая Тодорова (вокален педагог – Соня Пулева) и Мария Вандева, а също и Яна Праматарова. Специален участник ще бъде видният бургаски барабанист Асен Хайдутов.

Двама възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ днес продължават следването си в Консерваторията в Грьонинген в Нидерландия. Стела Михайлова (вокал) и Михаил Михайлов (китара) основават там FromAroundCollective със своите български колеги Неделчо Нинов (тромбон), Марина Михайлова (тенор саксофон) и Теодор Тошков (барабани). В тяхното представяне на „Jazz в цялата страна“ гост ще бъде контрабасистът Красимир Зафиров. Програмата им е с джаз стандарти в суинг, блус и баладично звучене.

Финалът на концертната вечер ще ознаменува отдаването на почит към две важни за България творчески личности, родени в Бургас и допринесли за културното развитие на региона и на страната ни – създателя на „Златният Орфей“ Генко Генов, роден на този ден преди 95 години, и актьора Апостол Карамитев, век от чието рождение отбелязваме през 2023 г. Мими Николова ще изпълни две свои емблематични песни с възпитаника на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Самуел Ефтимов на пианото. През 1958 г. нейната звезда изгрява с песента „Замълчи, замълчи“, увенчала финалната сцена от филма „Любимец 13“ с участието на Апостол Карамитев и Гинка Станчева. През 1965 г. в нейно изпълнение първа награда на първото издание на „Златният Орфей“ (тогава „Песни за българското Черноморие“) печели „Калиакра“ с композитор Ангел Заберски, роден в бургаския край – в Малко Търново.

В интервюта на водещите Таня Иванова и Светослав Николов между изпълненията те ще представят музикантите, ще запознаят публиката и слушателите на Jazz FM с културния живот в Бургас, ще представят културната инфраструктура, ще разкажат джаз историята на града, ще отбележат постиженията на възпитаниците на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Публиката ще научи повече за съорганизирания от общината фестивал „Джаз в Бургас“ с артистичен директор Маргарита Димова-Манова и за развитието на младите дарования в школата на Асен Хайдутов Music Rooms, ще бъдат обявени акценти от програмата на „Велека кайт и джаз фест“ в Синеморец с медиен партньор Jazz FM.

За първи път на този концерт ще се покажат снимки от историята на джаз живота в града, съхранявани в Държавен архив – Бургас и в частни колекции, а също и джаз постери на студенти от Националната художествена академия, създадени в съвместен проект с Jazz FM. Този акцент ще присъства и в следващите събития в събота и неделя в Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Музикалното наследство на Кирил Дончев ще бъде в центъра на първото от две матинета – разговори с музикални изпълнения в бургаската библиотека на 29 юли от 11 ч. В първата част на „Джаз историята на Бургас и региона“ маестро Дончев ще разкаже за работата си като композитор в местния театър, както и за духовия оркестър на града, на който той е ръководител в определен период. Синовете му Антони Дончев (пиано) и Георги Дончев (контрабас) ще импровизират върху негови творби, както и върху произведения на композитора и оркестров ръководител, автора на Химна на независимостта Георги Шагунов, чието дело продължава Кирил Дончев. Срещата ще е с участието на изследователката и писателка Румяна Емануилиду, радетел за съхраняване на историята и развитие на традицията. Тази среща ще бъде записана и впоследствие излъчена по Jazz FM.

Съботният ден ще завърши с пряко предаване на джемсешъни от Арт клуб „Мишел“ в Созопол. На сцената в 21 ч. ще излязат участниците в събитията от фестивала Мими Николова (вокал), Самуел Ефтимов (пиано), Младен Димитров (перкусии), Владислав Мирчев (бас китара) и всеки желаещ да се присъедини.

Заключителното събитие от „Jazz в цялата страна“ в Бургас ще бъде на 30 юли, в неделя, от 14 ч. отново в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Втората част на разговорите с музикални изпълнения „Джаз историята на Бургас и региона“ ще е посветен на „Златният Орфей“ и песенното наследство. Мими Николова в акомпанимента на Самуел Ефтимов ще представи първата песен, отличена на национален конкурс – „Калиакра“, спечелила „Златният Орфей“ през 1965 г. На живо и на запис ще прозвучат още песни, които Мими Николова представя на този форум. От първото издание са още написаната отново от Ангел Заберски „Към Слънчев бряг“ (с текст на Николай Цонев) и „Първата среща“ (м. Иван Стайков, т. Захари Петров). На следващата година вокалистката поднася „Всяко лято“ (м. Иван Стайков, т. Богомил Гудев), „Спомен от лятото“ (м. Иван Стайков, т. Захари Петров) и „Легенда за Варна“ (м. Иван Стайков, т. Димитър Гочев), а през 1971 г. – „Кръговрат“ (м. Димитър Вълчев, т. Петър Караангов). Тя ще почете и Апостол Карамитев със „Замълчи, замълчи“. В концерта ще прозвучат още хитовете на Мими Николова „Вечерен сняг“ от Иван Теофилов (драматург в театъра в Бургас) и „Двата бряга“ (с текст на родения в Малко Търново и работил в Бургас Борис Априлов) и „Миговете идват изведнъж“ от заснетия недалеч от тук първи български музикален филм „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов. Мими Николова ще поднесе и две незаписвани от нея песни по стихове на родената в Бургас Росица Николова: „Ние пак сме влюбени“ и „Сянка“. Още една бургаска връзка е участието в проекта на родената в този град и също възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ Даниела Матева-Станкова като вокален треньор на Мими Николова. Тази музикална среща разговор отново ще бъде записана за последващо излъчване по Jazz FM. Мими Николова можете да чуете отново ТУК.

Първото издание на пътуващия фестивал на Jazz FM „Jazz в цялата страна“ миналата година се проведе във Варна. Там са били представени 13 проекта с участието на 26-има артисти от областите Варна и Добрич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки