„Парчета любов“ от 1989 г. стана първият реставриран и дигитално възстановен бг филм

ОFFNews 29 март 2018 в 15:15 4177 0

Сред знаковите събития в програмата на 22-рия София филм фест попада единствената прожекция на първия български изцяло реставриран и дигитално възстановен филм – „Парчета любов“ на режисьора Иван Черкелов, с което ще бъден старт на пролетния семестър на „Европейско кино за учащи“.

Това е първият успешен опит в България за възстановяване на филм от близкото минало. В основата на идеята и нейната реализация са Рали Ралчев - оператор на „Парчета любов“ и още един оператор - Иван Тонев, който в случая е продуцент на дигитализираното копие на филма. Негативът на филма е почистен, обработен и подготвен за сканиране от г-жа Красимира Борисова и г-жа Лили Тонева. Със съдействието на БНФ е изпратен за сканиране в Берлин. Там е сканиран в 2К резолюция и е върнат в България. Извършена е цялостна реставрация на копието, цветни корекции и дигитализация на звука. След това филмът е мастериран в ДМС за прожекции на DCP. За първи път копието беше показано на фестивала в Лион и впоследствие на фестивала „Златна Роза“ във Варна.

„Възстановяването на филми и прехвърлянето им на цифров носител е истинско повторно раждане за съответната творба, която задължително минава и през повторна постпродукция“ – уточнява оператора Рали Ралчев, участвал в процеса по дигитализирането на „Парчета любов“.

Българската национална филмотека е член на Международната федерация на филмовите архиви (FIAF), създадена през 1938 година и в която днес участват над 150 институции с филмови колекции, които поддържат връзка и обменят опит по между си. Много от тези архиви колекционират и подреждат в каталози поверените им архиви, грижат се за удължаване живота на филмите, извършват реставрация на увредени оригинални негативи и извършват всичко необходимо за поддържането на филмовото богатство. Архивирането в световен мащаб е свързано с прехвърляне на цифрови носители - новата, дигитална ера налага неизбежно този процес. Това е и основателна причина за някои архиви, които разполагат със съответното финансиране, да се оборудват с лаборатории, където аналоговите ленти могат да се сканират и прехвърлят на цифрови носители, а едновременно с това може да се извършва дигитална реставрация на евентуално повредения материал. Разбира се, този процес е много скъп, но прехвърлянето на филмовия архив на дигитален носител гарантира пълното му съхранение. Българският филмов архив, който съществува от 1948 година, в момента е разпределен в няколко склада - Бояна, Белоградчик и Стара Загора.

„Парчета любов“ е един от знаковите филми на режисьора Иван Черкелов - разказът е за три млади двойки, които живеят заедно и поддържат близки взаимоотношения. Постепенно връзките помежду им започват да отслабват и приятелите изпитват отрицателни емоции един към друг. Само Ана се опитва да разнищи лъжите, вината и страха сред тях, но смъртта ѝ дава тласък на необратим процес... Ролите са разпределени между Ивайло Христов, Александър Трифонов, Валентин Маринов, Люба Русева, Ирина Черкелова, Жорета Николова, Самуел Финци и др. Сценарист и режисьор е Иван Черкелов, зад камерата е Рали Ралчев, премиерата на филма е на 22 май 1989 година, а неговата реализация е дело на Студия за игрални филми „Бояна“ – Творчески колектив „Дебют“.

С прожекцията на „Парчета любов“ и майсторския клас на Вим Вендерс, посветен на дигиталното възстановяване на „Криле на желанието“, София филм фест отправя апел към националните институции за незабавното създаване на програма, финансирана от правителството на България, която да съхрани дигитално филмовата ни памет. България е на опашката в Европа в това отношение и е една от последните държави на континента, които не са решили този кардинален проблем.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови