Обявиха номинациите за „Оскар“ 2013

10 януари 2013 в 17:53 4000 0

Номинации за наградите
Номинации за наградите "Оскар" 2013 г.

За 85-ти пореден път Американската филмова академия обявява номинациите за награди „Оскар“.

Номинациите за 2013 г. бяха обявени в театъра "Самюел Голдуин" в Холивуд. Водещи бяха режисьорът и сценарист Сет Макфарлън и актрисата Ема Стоун.

За най-добър игрален филм през 2013 г. ще се състезават общо девет филма - "Зверовете на дивия юг" (Beasts of the Southern Wild), Silver Linings Playbook, "Враг номер едно" (Zero Dark Thirty), "Линкълн" (Lincoln), "Клетниците" (Les Miserables), "Животът на Пи" (Life of Pi), "Любов" (Amour), "Джанго без окови" (Django Unchained) и "Арго" (Argo).

Филмът на Спилбърг - "Линкълн", води с общо 12 номинации, като е следван от "Зверовете на дивия юг" (11 номинации). "Клетниците" са с осем категории, а  "007 координати: Скайфол" може да се похвали с отбелязване в пет, сред които за най-добра песен и кинематография. 

В категорията за най-добър режисьор надпреварата е между Анг Лий за "Животът на Пи", Стивън Спилбърг за "Линкълн", Михаел Ханеке за "Любов", Бен Зайтлин за "Зверовете на дивия юг" и Дейвид О. Ръсел за Silver Linings Playbook. Прави впечатление отсъствието на Том Хупър ("Клетниците"), както и на Бен Афлек ("Арго") и Тарантино ("Джанго без окови").

Брадли Купър, Даниел Дей Люис, Хю Джакман, Хоакин Финикс и Дензъл Уошингтън се състезават за "Оскар" за най-добър актьор в главна роля.

В същата категория, но при дамите номинираните са Джесика Частейн, Дженифър Лорънс, Емануел Рива, Куавензани Уилис и Наоми Уотс. В категорията са поставени два възрастови рекорда. Уилис ("Зверовете на дивия юг") бие рекорда в категорията за най-младата номинирана досега актриса за главна роля. Тя е само на 9 години. 85-годишната Емануел Рива ("Любов") пък подобрява рекорда за най-възрастната дама, която има шансове да спечели "Оскар".

Актьорите в поддържащи роли, които са отличени от Американската филмова академия за най-добра поддържаща роля са Алън Аркин, Робърт де Ниро, Филип Сеймур Хофман, Томи Лий Джоунс и Кристофър Уолц. 

За най-добра актриса в поддържаща роля за статуетката се борят Ейми Адамс, Сали Филд, Ан Хатауей, Хелън Хънт и Джаки Уивър. 

Категориите за сценарии отличават за най-добър адаптиран текст, преобразен в екранна творба, работата на Крис Терио за "Арго", Луси Алибар и Бен Зайтлин за "Зверовете на дивия запад", Дейвид Маги за "Животът на Пи", Тони Къшнър за "Линкълн" и Дейвид О. Ръсел за Silver Linings Playbook. 

За оригинален сценарий номинираните са Джон Гатинс за Flight, Марк Боал за "Враг номер едно", Куентин Тарантино за "Джанго без окови", Михаел Ханеке за "Любов" и Уес Андерсън и Роман Копола за Moonrise Kingdom. 

Филмът на германеца Ханеке "Любов" е и сред номинираните за най-добър чуждестранен филм като кандидат на Австрия. В категорията са още норвежкия Kon-Tiki, чилийският No, датският A Royal Affair и канадският War Witch.

Анимационните пълнометражни филми, които бяха обявени като претенденти за статуетката, са "Храбро сърце" (Brave), "Франкенуини" (Frankenweenie), ParaNorman, The Pirates! Band of Misfits и Wreck-It Ralph.

Церемонията по връчва на „Оскар“-ите ще се проведе на 24 февруари в Лос Анджелис. Водещият на обявяването на номинациите - Макфарлън, също беше номиниран за текста към песента „Everybody Needs a Best Friend“ към "Приятелю Тед" (на който е автор, сценарист и режисьор). Той има шансове за награда за най-добра филмова песен. В категорията претенденти са още Skyfall на Адел към "007 координати: Скайфол", Suddenly от "Клетниците", Pi's Lullaby от "Животът на Пи" и Before My Time от филма Chasing Ice.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!