Иран бойкотира Оскарите заради антиислямския филм

Лъчезар Вълев 25 септември 2012 в 10:19 2046 1

Иран ще бойкотира церемонията по връчването на наградите
Иран ще бойкотира церемонията по връчването на наградите "Оскар", предвидена за 24 февруари 2013 г.

Министърът на културата на Иран Мохамад Хосейни заяви, че страната му ще бойкотира наградите „Оскар” заради антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите”, предаде иранската агенция ИСНА.

Хосейни е заявил, че филмът е „недопустимо оскръбление на ислямския пророк”.

Той отправи призив към другите ислямски страни също да се откажат от участие в церемонията по връчването на филмовите награди.

На последната церемония иранският филм „Надер и Симин: Раздялата” взе „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм за 2012 г.

Седващата церемония по връчването на престижните филмови награди е предвидена за 24 февруари 2013 г.

Междувременно президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви пред Си Ен Ен, че появата на филма „Невинността на мюсюлманите” е престъпление и е следствие на злоупотреба със свободата на словото, заяви иранският президент.

„Ние винаги осъждаме всички провокативни действия, насочени срещу религиите и чувствата на които и да е хора. Също така осъждаме всички форми на екстремизъм. Разбира се, това, което се случи, е ужасно. Оскърбяването на пророка е отвратително. Това няма отношение към свободата на словото, това е злоупотреба с нея и е престъпление. Подобни неща не трябва да се случват. Надявам се, че някога ще настане такъв ден, в който политиците няма да се стремят да оскърбяват свещените за другите неща”, заяви иранският лидер.

Според него създалата се вследствие на филма ситуация трябва да бъде разрешена „в хуманитарната сфера” с участието на всички страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови