"Линкълн" с най-много номинации от БАФТА, „Хобит“ - неоценен

Бистра Величкова 09 януари 2013 в 14:36 1706 0

"Линкълн" на Стивън Спилбърг с най-много награди от БАФТА

Филмът "Линкълн" на Стивън Спилбърг, проследяващ историята за борбата на президента Ейбрахам Линкълн срещу робството, получи 10 номинации за наградите БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство), еквивалент на "Оскар"-ите.

За разлика от него нашумелият филмов хит "Хобит: Неочаквано пътешествие“ на Питър Джаксън не беше номиниран в нито една от важните категории.

Лентата на Спилбърг получи номинации за най-добър филм, най-добър актьор - Даниъл Дей-Луис, най-добър актьор в поддържаща роля - Томи Лий Джоунс, както и за най-добра актриса в поддържаща роля - Сали Фийлд. Самият Спилбърг не е получил номинация като режисьор.

Филмовата версия на хитовия мюзикъл „Клетниците“ и корабокрушенската сага „Животът на Пи“ са получили две номинации. За разлика от тях най-новия филм от поредицата за Джеймс Бонд „007: Координати „Скайфол“ е с осем номинации.

Филмът на Бен Афлек „Арго“, посветен на драмата със заложниците в Иран, и лентата "Ана Каренина" по романа на Толстой, получават съответно седем и шест номинации.

Пет номинации са събрали филмите "Джанго без окови" на Куентин Тарантино и "30 минути след полунощ", режисиран от Катрин Бигълоу и проследяващ дългогодишното преследване на Осама бин Ладен.

Афлек ще си оспорва приза за най-добър актьор с Даниъл Дей-Луис за "Линкълн", Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста", Хю Джакман за "Клетниците" и Хоакин Финикс за "Учителят".

В категорията за най-добра актриса са номинирани Еманюел Рива за "Любов", Хелън Мирън за "Хичкок", Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста", Джесика Частейн за "30 минути след полунощ" и Марион Котийар за "Ръжда и кости".

Филмовия хит „Хобит: Неочаквано пътешествие“ на Питър Джаксън, учудващо остана пренебрегнат във всички важни категории. Филмът получи номинации за грим и прически, за визуални ефекти и музика, но не влече в нито една от категориите за най-добър филм, режисьор или актьорска игра.

Наградите БАФТА се присъждат от Британската академия за кино и телевизия и се дават две седмици преди "Оскар"-ите. Те са смятани за важен индикатор за вероятен успех при определянето на носителите на най-престижните отличия в света на киното.

Носителите на наградите БАФТА ще бъдат обявени на церемония в Лондон на 10 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!